Hogedrukreiniger aansluiten en gebruiken: zo doe je dat

Wil je weten hoe je een hogedrukreiniger correct aansluit en gebruikt? Hier lees je hoe je dit het beste doet.

Een vrouw verlaat een garage met de STIHL hogedrukreiniger RE 130 PLUS om deze te gebruiken

Overzicht: Hogedrukspuit gebruiken

  • Gebruik een waterfilter voor een langere levensduur van de hogedrukreiniger.

  • Wees altijd voorzichtig wanneer je hogedrukreinigers gebruikt. Begin met een lage druk en verhoog die alleen indien nodig.

Een vrouw gebruikt buiten de hogedrukreiniger STIHL RE 130 PLUS om tuinmeubelen te reinigen

Waarvoor kan je een hogedrukreiniger gebruiken?

Een hogedrukreiniger is ideaal voor talrijke schoonmaakklussen rond het huis en in de tuin. Met een hoge waterdruk wordt zelfs hardnekkig vuil losgeweekt en verwijderd.

Als je bijvoorbeeld je tuinmeubelen wilt reinigen  of vuil aan de buitenkant van je huis wilt verwijderen, zijn hogedrukreinigers de beste keuze. Je kan er uiteraard ook voertuigen efficiënt mee schoonmaken.

Wist je dat...? Als je een hogedrukreiniger op de juiste manier gebruikt, kan je veel meer water besparen dan met een gewone tuinslang. Terwijl een tuinslang ongeveer 3500 liter water per uur verbruikt, ligt het waterverbruik van een STIHL hogedrukreiniger gemiddeld op 600 liter water per uur.

De hogedrukreiniger STIHL RE 130 PLUS staat aangesloten op een terras, klaar voor gebruik

Hogedrukreiniger correct aansluiten

Voordat je begint, moet je je hogedrukreiniger correct aansluiten. Hoe je dit doet, verschilt per schoonmaakklus en waterbron. Naast water uit de kraan kan je namelijk ook een tuinpomp of regenwater gebruiken als waterbron voor je hogedrukreiniger.

Waar je je hogedrukspuit ook wilt aansluiten, het is belangrijk dat de hogedrukreiniger stevig staat. Let er daarom bij het aansluiten van de hogedrukreiniger op dat deze tijdens het gebruik niet kan omvallen. Wanneer de machine stevig staat, sluit je deze aan op de waterbron. 

Hieronder laten we zien hoe je je hogedrukreiniger met verschillende waterbronnen kan gebruiken.

Hogedrukreiniger aansluiten op de normale kraan

Als je de hogedrukreiniger wilt aansluiten op een normale kraan, kan je hiervoor een tuinslang met een zogenaamde terugstroombeveiliging gebruiken. Dit wettelijk verplichte onderdeel voorkomt dat stilstaand water uit de hogedrukreiniger terugstroomt naar het drinkwaterleidingsnet. Daarna ga je als volgt te werk:

Iemand controleert de aansluiting van de hogedrukreiniger STIHL RE 130 PLUS

Hogedrukreiniger op de tuinpomp aansluiten

Je eigen regenput of een andere bron: met een tuinpomp kun je eenvoudig waterbronnen in je eigen tuin gebruiken. Om de hogedrukspuit op een tuinpomp aan te sluiten, heb je een tuinslang en een waterfilter nodig . Een waterfilter filtert op een betrouwbare manier zwevende stoffen uit het water en beschermt zo de hogedrukreiniger tegen vuil en schade.

Bevestig eerst de waterfilter aan de hogedrukreiniger of de tuinpomp. Sluit de tuinpomp vervolgens op de tuinslang aan. Sluit vervolgens de hogedrukspuit op het stroomnet aan. Voordat je de hogedrukreiniger gebruikt, zet je de tuinpomp aan en vul je het hogedrukreiniger door het spuitpistool in te drukken. Je kan nu de hogedrukspuit gebruiken.

Hogedrukreiniger met regenwater gebruiken

Om de hogedrukreiniger met regenwater te gebruiken, heb je een geschikte aanzuigset nodig . Bovendien gebruik je best een waterfilter om de levensduur van de hogedrukreiniger te garanderen.

Voordat je de aanzuigset op de hogedrukreiniger aansluit, moet je mogelijk eerst een gemonteerde slangkoppeling losmaken van de hogedrukreiniger. Draai vervolgens de waterfilter vast.

Maak de aanzuigset klaar voor gebruik. Dompel de aanzuigset in de regenton onder om deze volledig met water te vullen. Sluit de slang van de aanzuigset daarna af met een vinger om het water in de slang te houden wanneer je het uiteinde ervan op de hogedrukreiniger aansluit.

Voordat je de hogedrukreiniger gebruikt, trek je de slang ver genoeg uit de regenton zodat het onderste uiteinde de bodem niet meer raakt. Hou er rekening mee dat de aanzuigset water kan aanzuigen tot maximaal één meter diep.

 Iemand monteert een opzetstuk op de hogedrukreiniger STIHL RE 130 PLUS voor gebruik

Hogedrukreiniger correct aanzetten

Nadat je de hogedrukreiniger correct hebt aangesloten, kan je met je werk beginnen en de hogedrukreiniger gebruiken. Vóór het starten moet je de hogedrukreiniger in uitgeschakelde stand al hebben gevuld door het spuitpistool in te drukken. Zodra er geen lucht meer uit het spuitpistool komt, kan je de hogedrukreiniger gebruiken.

Monteer nu het juiste opzetstuk voor de klus. Als je bijvoorbeeld wilt natstralen, sluit dan de STIHL natzandstraalset aan met het hogedrukpistool.

Vuile oppervlakken kan je met de vlakreiniger grondig schoonmaken. En gevoelige gevels kan je het beste behandelen met een roterende wasborstel.

Als het juiste opzetstuk is geplaatst en klaar voor gebruik is, kan je de hogedrukreiniger aanzetten en correct gebruiken.

Hogedrukreiniger voorzichtig gebruiken

Ga altijd voorzichtig te werk wanneer je een hogedrukreiniger gebruikt. Begin daarom met een lage druk en test voorzichtig de gevoeligheid van het materiaal dat je wilt reinigen.

Houten tuinmeubelen zijn bijvoorbeeld veel gevoeliger dan metalen meubelen. Als je je fiets met de hogedrukreiniger wilt schoonmaken, moet je extra voorzichtig te werk gaan.

Als je in bepaalde gevallen een hogere reinigingscapaciteit nodig hebt, kun je de druk geleidelijk verhogen. Let daarbij steeds op het materiaal. Wanneer je een hogedrukreiniger gebruikt, werk je met een krachtige hogedrukstraal die gevoelige materialen kan beschadigen.

Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het gebruikte opzetstuk voor de juiste procedure. Maak je eerst vertrouwd met alle stappen, zodat je altijd competent en veilig kunt handelen.