Grasmaaier mes slijpen: voor een zuiver maairesultaat
Voor een mooi gazon zijn goed onderhouden maaimessen essentieel. Ze moeten dus regelmatig geslepen worden. Alles wat daarvoor nodig is, vind je hier.
29.11.2024
Overzicht: het mes van je grasmaaier slijpen
- Regelmatig slijpen van de grasmaaier is belangrijk voor een goed onderhouden gazon.
- Je kan het mes van de grasmaaier zelf slijpen of laten slijpen.
- Maaimessen correct slijpen gebeurt in enkele stappen.
- Schakel steeds de aandrijving van de machine uit vóór het slijpen.
- Draag altijd handschoenen en een veiligheidsbril bij het demonteren en monteren van het mes en bij het slijpen.
- De veiligste manier is om het slijpen door een professional te laten uitvoeren.
Je kan een grasmaaier mes professioneel laten slijpen bij een STIHL dealer in uw buurt. Verwijder het mes en breng het naar een vakman die over al het nodige gereedschap voor een optimale slijpbeurt beschikt en het mes in enkele minuten kan slijpen.
Een grasmaaiermes wordt geslepen onder een hoek van 30 graden. Je moet een gelijkmatige slijphoek aanhouden om onbalans tijdens het slijpen te voorkomen.
De prijs om de messen van een grasmaaier te laten slijpen is relatief laag. Een vakman heeft vaak maar enkele minuten nodig om het mes te slijpen. Je kan de exacte kosten opvragen bij je STIHL dealer.
Om een grasmaaimes correct te slijpen, moet je een paar belangrijke punten in acht nemen. Ten eerste, verwijder het mes en maak het grondig schoon. Zet het dan vast in een bankschroef en slijp het onder de juiste slijphoek. Balanceer ten slotte het geslepen mes en plaats het terug.
Je moet het mes van je grasmaaier na ongeveer 20 tot 25 maaiuren opnieuw slijpen. Je moet je maaimes ook regelmatig controleren, zelfs als het maaibeeld nog in orde lijkt. Zo kan je tijdig reageren en op lange termijn de beste resultaten behalen.
Wanneer, waar en hoe vaak de maaimessen slijpen – de checklist.
Geen enkele gazonliefhebber wil na het maaien een onregelmatig maaipatroon en rafelige sprietjes zien. Daarom moet je je mes van je grasmaaier regelmatig slijpen. In onze checklist voor het slijpen van je maaimes vind je alles wat je moet weten.
Maaimes controleren
Wacht niet tot de maairesultaten slechter worden: kijk regelmatig naar de messen om te zien of ze geslepen moeten worden.
Scheur ontdekt? Vervangen!
Als je een scheur in het maaimes ontdekt, probeer het dan niet te slijpen. Het mes vervangen is dan noodzakelijk.
Mes grasmaaier slijpen – hoe vaak?
Ook als alles goed gaat, moet je nog steeds je maaimes om de 20 tot 25 uren grasmaaien door je dealer laten slijpen.
Mes van je grasmaaier zelf slijpen of laten slijpen?
Mes van je grasmaaier zelf slijpen
Als je zelf je maaimes wil slijpen, moet je over de nodige vaardigheden beschikken en het juiste gereedschap bij de hand hebben. Hoewel de messen van de maaier geen precisie-instrumenten zijn en geen vlijmscherpe snede nodig hebben, is het niet voldoende om alleen de snijhoeken te herstellen. Als het maaimes geslepen is, moet het ook steeds uitgebalanceerd worden. Dit voorkomt ongewenste trillingen en motorschade tijdens het verdere gebruik. In ieder geval is voor het uitbalanceren een uitbalanceertoestel voor grasmaaiers nodig. Uitbalanceren op het oog volstaat hier helaas niet. Maar opgelet: de garantie van het maaimes vervalt als je het zelf slijpt.
Grasmaaier laten slijpen – kosten
Als het maaimes niet zelf wil slijpen, kan je het bij de volgende onderhoudsbeurt bij je STIHL dealer eenvoudig laten slijpen of vervangen. Het slijpen van het maaimes is meestal in het onderhoud van de grasmaaier begrepen. Je kan ook gewoon met het mes langsgaan en het werk door de slijper laten doen. Je zal het mes dan zelf moeten demonteren en weer monteren. Maaimessen laten slijpen is relatief goedkoop. Informeer je vooraf bij je STIHL dealer.
Mes van je grasmaaier zelf slijpen: handleiding
Als je ervoor gekozen hebt om je maaimes zelf te slijpen, vind je hier alle belangrijke aspecten: van de voorbereiding tot het slijpen van het mes en het uitbalanceren.
Grasmaaier mes slijpen – dit heb je nodig:
- Bankschroef
- Werkhandschoenen
- Steeksleutel
- Engelse sleutel / buistang
- Werkplaatsvijl
- Slijpvijl of slijpsteen
- Uitbalanceertoestel
Voordat je het mes van je grasmaaier zelf slijpt, moet je er in ieder geval voor zorgen dat de motor niet onbedoeld kan worden ingeschakeld. Anders bestaat het gevaar dat het mes per ongeluk in werking wordt gezet. Bij een elektrische grasmaaier haal je de stekker uit het stopcontact en wikkel je het netsnoer zichtbaar om de machine. Als je een grasmaaier met accu hebt, verwijder je de accu uit de machine. Bij een model op brandstof moet de bougiestekker uit de bougie verwijderd worden.
Elektrische maaiers kunnen eenvoudig worden omgedraaid en op de behuizing worden gelegd. Dit geldt niet voor een benzinemodel: om te voorkomen dat de motorolie in de luchtfilter loopt, kantel je de maaier naar achteren onder een hoek van maximaal 45°. Of je plaatst hem op twee stoelen tegenover elkaar, zodat je het maaimes van onderaf kan bereiken. De luchtfilter moet altijd bovenaan blijven!
De schroeven waarmee het maaimes is bevestigd, hebben altijd rechtse schroefdraad en kunnen losgemaakt worden door ze tegen de klok in te draaien. Heel belangrijk: je moet altijd handschoenen dragen bij het losdraaien van de schroeven. Met de ene hand hou je het mes vast, terwijl je met de andere hand de schroef losdraait. Als dit niet goed lukt, vraag dan een tweede persoon om het maaimes vast te houden of blokkeer het mes met een houten wig.
Voordat je het maaimes klaarmaakt om te slijpen, moet je grasresten grondig van het maaimes verwijderen. Dat doe je het best met een spatel of een draadborstel. Ook visuele controle is aanbevolen: als er scheuren of inkepingen zichtbaar zijn, moet het mes vervangen worden.
Klem nu het gedemonteerde en gereinigde mes in een bankschroef, zodat je de snijkanten goed kunt slijpen met een opwaartse beweging. Breng ook wat bescherming aan tussen de klauwen van de bankschroef en het mes. Hiervoor zijn bijvoorbeeld oude stukken leer geschikt.
Vijl nu het maaimes met een werkplaatsvijl in één richting langs de verlooplijn van het lemmet om het te slijpen. Doe dit totdat je geen vervormingen meer ziet op de mesrand. Hou hierbij een slijphoek van 30° aan.
Tip van de STIHL professional: een beetje krijt op je vijl geeft een nog fijner vijlresultaat.
Plaats nu het gedemonteerde mes op je uitbalanceertoestel. Als het maaimes in evenwicht blijft, heeft het geen onbalans en kan het weer gemonteerd worden. Als het mes in één richting kantelt, herhaal dan stappen 6 en 7 tot het mes perfect horizontaal op het uitbalanceertoestel ligt.
VEILIGHEID VOOROP – VOORAL ALS JE ZELF HET MES VAN JE GRASMAAIER GAAT SLIJPEN
Voordat je de maaimessen van je grasmaaier bekijkt, moet je controleren dat de maaier is uitgeschakeld en niet kan starten. Bij grasmaaiers met accu verwijder je gewoon de accu. Bij benzinemodellen koppel je de bougiestekker los en bij elektrische grasmaaiers let je erop dat de stekker niet in het stopcontact zit. Bij het slijpen van het maaimes moet je altijd handschoenen en een veiligheidsbril dragen. Doe dat ook als je het mes van de grasmaaier demonteert en weer monteert. De veiligste methode is natuurlijk om het slijpen van het maaimes aan een professional over te laten.