Grasmaaier slijpen: voor een zuiver maairesultaat

Voor een mooi gazon zijn goed onderhouden maaimessen essentieel. Ze moeten dus regelmatig geslepen worden. Alles wat daarvoor nodig is, vind je hier.

STIHL RM 443 T benzinegrasmaaier op groen gazon voor een woning.

Wanneer, waar en hoe vaak de maaimessen slijpen – de checklist.

Geen enkele gazonliefhebber wil na het maaien een onregelmatig maaipatroon en rafelige sprietjes zien. Daarom moet je je maaimes regelmatig slijpen. In onze checklist voor het slijpen van je maaimes vind je alles wat je moet weten.

Maaimes controleren

Wacht niet tot de maairesultaten slechter worden: kijk regelmatig naar de messen om te zien of ze geslepen moeten worden.

Scheur ontdekt? Vervangen!

Als je een scheur in het maaimes ontdekt, probeer het dan niet te slijpen. Het mes vervangen is dan noodzakelijk.

Maaimes slijpen – hoe vaak?

Ook als alles goed gaat, moet je nog steeds je maaimes om de 20 tot 25 uren grasmaaien door je dealer laten slijpen.

STIHL RMA 2 RV mulchmaaier op groen gazon

Mes van je grasmaaier zelf slijpen of laten slijpen?

Eerst en vooral: wij raden je aan het maaimes te laten slijpen bij een gespecialiseerde STIHL dealer in jouw buurt. Dat is de veiligste manier om het mes in je grasmaaier in zijn optimale bedrijfstoestand te herstellen. Als je over de nodige vaardigheden beschikt, kun je het maaimes natuurlijk ook zelf slijpen. Om je een overzicht te geven hebben we beide opties hieronder voor je samengevat.

Mes van je grasmaaier zelf slijpen

Als je zelf je maaimes wil slijpen, moet je over de nodige vaardigheden beschikken en het juiste gereedschap bij de hand hebben. Hoewel de messen van de maaier geen precisie-instrumenten zijn en geen vlijmscherpe snede nodig hebben, is het niet voldoende om alleen de snijhoeken te herstellen. Als het maaimes geslepen is, moet het ook steeds uitgebalanceerd worden. Dit voorkomt ongewenste trillingen en motorschade tijdens het verdere gebruik. In ieder geval is voor het uitbalanceren een uitbalanceertoestel voor grasmaaiers nodig. Uitbalanceren op het oog volstaat hier helaas niet. Maar opgelet: de garantie van het maaimes vervalt als je het zelf slijpt.

Grasmaaier laten slijpen – kosten

Als het maaimes niet zelf wil slijpen, kan je het bij de volgende onderhoudsbeurt bij je STIHL dealer eenvoudig laten slijpen of vervangen. Het slijpen van het maaimes is meestal in het onderhoud van de grasmaaier begrepen. Je kan ook gewoon met het mes langsgaan en het werk door de slijper laten doen. Je zal het mes dan zelf moeten demonteren en weer monteren. Maaimessen laten slijpen is relatief goedkoop. Informeer je vooraf bij je STIHL dealer.

Persoon met veiligheidshandschoenen werkt aan de maaimessen van een STIHL RM grasmaaier.

Mes van je grasmaaier zelf slijpen: handleiding

Als je ervoor gekozen hebt om je maaimes zelf te slijpen, vind je hier alle belangrijke aspecten: van de voorbereiding tot het slijpen van het mes en het uitbalanceren.

Grasmaaier mes slijpen – dit heb je nodig:

 • Bankschroef
 • Werkhandschoenen
 • Steeksleutel
 • Engelse sleutel / buistang
 • Werkplaatsvijl
 • Slijpvijl of slijpsteen
 • Uitbalanceertoestel
 Close-up van een persoon die STIHL werkhandschoenen aantrekt.

Veiligheid voorop – vooral als je zelf het maaimes slijpt

Voordat je de maaimessen van je grasmaaier bekijkt, moet je controleren dat de maaier is uitgeschakeld en niet kan starten. Bij grasmaaiers met accu verwijder je gewoon de accu. Bij benzinemodellen koppel je de bougiestekker los en bij elektrische grasmaaiers let je erop dat de stekker niet in het stopcontact zit. Bij het slijpen van het maaimes moet je altijd handschoenen en een veiligheidsbril dragen. Doe dat ook als je het mes van de grasmaaier demonteert en weer monteert. De veiligste methode is natuurlijk om het slijpen van het maaimes aan een professional over te laten.

Samenvatting: het mes van je grasmaaier slijpen

 • Regelmatig slijpen van de grasmaaier is belangrijk voor een goed onderhouden gazon.
 • Je kan het mes van de grasmaaier zelf slijpen of laten slijpen.
 • Maaimessen correct slijpen gebeurt in enkele stappen.
 • Schakel steeds de aandrijving van de machine uit vóór het slijpen.
 • Draag altijd handschoenen en een veiligheidsbril bij het demonteren en monteren van het mes en bij het slijpen.
 • De veiligste manier is om het slijpen door een professional te laten uitvoeren.