Zelf een vogelvoederhuisje maken

Dit rustieke vogelvoederhuis is een mooie toevoeging aan je tuin dat zeker in het oog zal springen bij zowel gevederde als niet-gevederde bezoekers!

Een afgewerkt DIY-vogelvoederhuis die aan een tak hangt met een stuk rood koord

Voederhuisje maken: help vogels in de winter

De meesten van ons begrijpen hoe belangrijk het is om de biodiversiteit in onze tuinen te bevorderen. Wist je ook dat veel vogelsoorten minder voedingsbronnen hebben tijdens de koudste maanden? Een goedgevuld vogelvoederhuis in je tuin van november tot februari helpt ze om de winter door te komen. De rest van het jaar kunnen de meeste vogelsoorten elders voldoende voedsel vinden, waardoor je minder hoeft te voorzien. Vogelvoederhuizen zijn vrijwel overal verkrijgbaar, maar waarom maak je zelf geen uniek tuindecoratiestuk terwijl je de natuur een handje helpt? In onze DIY-gids leer je hoe jij je eigen hangende vogelvoederhuis maakt met een boomstam en een kettingzaag.

Materiaal en gereedschap

Het hout dat je gebruikt voor dit vogelvoederhuis moet weerbestendig en niet te hard zijn. We raden zacht naaldhout met een laag harsgehalte aan.

STIHL pro tip: we gebruikten een carving zaagblad wanneer we ons vogelvoederhuis maakten. Met dit zaagblad kan je het hout nauwkeuriger zagen.

Vogelvoederhuis maken: een STIHL MSA 140 C kettingzaag zonder snoer, twee schroefogen en een rood koord op een boomstam

Materiaallijst:

Hoe maak je zelf een vogelvoederhuisje van hout?

Dit houten vogelvoederhuis is geen ingewikkeld doe-het-zelfproject en duurt ongeveer 30 minuten om te maken. Verzamel de benodigdheden en dan kan je aan de slag. In plaats van een werkbank te gebruiken, creëerden we een aangepaste werkplek: een boomstam met een V-vormige inkeping erin. De inkeping voorkomt dat het werkstuk wegrolt terwijl je eraan werkt.

Met aandacht voor je veiligheid: beschermingsmiddelen

Werken met krachtige machines is leuk en laat je boven jezelf uitstijgen. Maar dan moet je wel kunnen vertrouwen op effectieve en veilige beschermende kleding. Draag altijd je persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je met je kettingzaag werkt. Dit omvat een helm, een broek met snijbescherming, veiligheidslaarzen en meer. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je product voor meer informatie. Voordat je de kettingzaag voor de eerste keer gebruikt, moet je je grondig vertrouwd maken met het gereedschap en ervoor zorgen dat het vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek bereidt je STIHL dealer je gereedschap met plezier voor op het eerste gebruik en adviseert je ook over de soorten beschermkleding die je op je gemak kan uitproberen. Onthoud dat persoonlijke beschermingsmiddelen geen vervanging zijn voor veilige werkmethoden.

Je vogelvoederhuis buiten hangen

Vogelvoederhuis: close-up van vogelzaad in een afgewerkt vogelvoederhuis

Zodra het weerbestendige koord bevestigd is, kan je jouw houten vogelvoederhuis ophangen waar het jou het beste uitkomt (om het op te vullen) en waar vogels ongestoord bij het eten kunnen. Een stevige, hoge tak is een goede plek. Vergeet niet om vogelvoederhuisjes te plaatsen waar het veilig is voor katten en andere dieren.

Je kan kiezen uit veel verschillende soorten vogelvoer, maar de meeste vogels zijn dol op ongepelde zonnebloempitten. Zorg ervoor dat je de vogels in het voorjaar niet te vettig voedsel geeft, omdat dit schadelijk kan zijn voor jonge vogeltjes.

En tot slot nog een tip: vogels kunnen afhankelijk worden van stabiele voedselbronnen. Dit betekent dat als je ze in de winter begint te voeden, ze het zullen waarderen als je dat consequent blijft doen. Let wel op tijdens het broedseizoen, want niet alle voer is geschikt voor jonge vogeltjes.

Samenvatting: vogelvoederhuisje maken

  • Het ophangen van een vogelvoederhuis helpt vogels in de winter en kan nieuwe vogelsoorten naar je tuin lokken.
  • Het beste hout om te gebruiken is zacht en weerbestendig met een laag harsgehalte.
  • Het gebruik van een carving zaagblad maakt het gemakkelijker om een vogelvoederhuis uit een boomstam te snijden.
  • Hang het vogelvoederhuis aan een tak in je tuin en leg er wat vogelvoer in.
  • Kies een veilige maar toegankelijke plaats voor je vogelvoederhuis.