Dit rustieke vogelvoederhuis is een mooie toevoeging aan je tuin dat zeker in het oog zal springen bij zowel gevederde als niet-gevederde bezoekers!
30.09.2024
De meesten van ons begrijpen hoe belangrijk het is om de biodiversiteit in onze tuinen te bevorderen. Wist je ook dat veel vogelsoorten minder voedingsbronnen hebben tijdens de koudste maanden? Een goedgevuld vogelvoederhuis in je tuin van november tot februari helpt ze om de winter door te komen. De rest van het jaar kunnen de meeste vogelsoorten elders voldoende voedsel vinden, waardoor je minder hoeft te voorzien. Vogelvoederhuizen zijn vrijwel overal verkrijgbaar, maar waarom maak je zelf geen uniek tuindecoratiestuk terwijl je de natuur een handje helpt? In onze DIY-gids leer je hoe jij je eigen hangende vogelvoederhuis maakt met een boomstam en een kettingzaag.
Het hout dat je gebruikt voor dit vogelvoederhuis moet weerbestendig en niet te hard zijn. We raden zacht naaldhout met een laag harsgehalte aan.
STIHL pro tip: we gebruikten een carving zaagblad wanneer we ons vogelvoederhuis maakten. Met dit zaagblad kan je het hout nauwkeuriger zagen.
Materiaallijst:
Dit houten vogelvoederhuis is geen ingewikkeld doe-het-zelfproject en duurt ongeveer 30 minuten om te maken. Verzamel de benodigdheden en dan kan je aan de slag. In plaats van een werkbank te gebruiken, creëerden we een aangepaste werkplek: een boomstam met een V-vormige inkeping erin. De inkeping voorkomt dat het werkstuk wegrolt terwijl je eraan werkt.
Werken met krachtige machines is leuk en laat je boven jezelf uitstijgen. Maar dan moet je wel kunnen vertrouwen op effectieve en veilige beschermende kleding. Draag altijd je persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je met je kettingzaag werkt. Dit omvat een helm, een broek met snijbescherming, veiligheidslaarzen en meer. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je product voor meer informatie. Voordat je de kettingzaag voor de eerste keer gebruikt, moet je je grondig vertrouwd maken met het gereedschap en ervoor zorgen dat het vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek bereidt je STIHL dealer je gereedschap met plezier voor op het eerste gebruik en adviseert je ook over de soorten beschermkleding die je op je gemak kan uitproberen. Onthoud dat persoonlijke beschermingsmiddelen geen vervanging zijn voor veilige werkmethoden.
Zaag eerst met rechte sneden twee zijstukken af. De twee houtschijven worden later weer aan het afgewerkte stuk bevestigd om de zijwanden te vormen. Onze tip: markeer de juiste kant, zodat de schors past wanneer je de stukken weer aan elkaar bevestigt.
Maak nu voorzichtig twee parallelle sneden in de lengte, waarbij je niet dieper dan twee derde door de diameter van de stam zaagt. Dit wordt de voedertafel in je houten vogelvoederhuis.
Maak nu een insteeksnede om het hout tussen de sneden in de lengte eruit te kunnen halen. Zo creëer je de binnenkant van je vogelvoederhuis. Verwijder het binnenstuk. Je stuk stam ziet er nu uit als een C-vormige buis en de binnenruimte wordt straks een voedertafel en toegang voor vogels.
Maak langzaam en voorzichtig insteeksneden. Let op: deze werkmethode heeft een verhoogd risico op een terugslag. Raadpleeg de veiligheidsinstructies in de gebruiksaanwijzing van je kettingzaag en gebruik deze techniek alleen als je er vertrouwd mee bent.
Bevestig nu de zijwanden van het voederhuis aan het hoofdgedeelte. Hiervoor heb je slechts twee spijkers per zijde nodig. Plaats de schroefogen zo dat de vloer van het voederstation horizontaal zal hangen. De precieze plaats waar je de schroefogen moet plaatsen, hangt af van het zwaartepunt van je specifieke vogelvoederhuis. Nu moet je alleen nog het koord door de ogen steken en je zelfgemaakte vogelvoederhuis is af en klaar om te worden opgehangen!
Zodra het weerbestendige koord bevestigd is, kan je jouw houten vogelvoederhuis ophangen waar het jou het beste uitkomt (om het op te vullen) en waar vogels ongestoord bij het eten kunnen. Een stevige, hoge tak is een goede plek. Vergeet niet om vogelvoederhuisjes te plaatsen waar het veilig is voor katten en andere dieren.
Je kan kiezen uit veel verschillende soorten vogelvoer, maar de meeste vogels zijn dol op ongepelde zonnebloempitten. Zorg ervoor dat je de vogels in het voorjaar niet te vettig voedsel geeft, omdat dit schadelijk kan zijn voor jonge vogeltjes.
En tot slot nog een tip: vogels kunnen afhankelijk worden van stabiele voedselbronnen. Dit betekent dat als je ze in de winter begint te voeden, ze het zullen waarderen als je dat consequent blijft doen. Let wel op tijdens het broedseizoen, want niet alle voer is geschikt voor jonge vogeltjes.