Zelf een adventskrans maken van takjes

Deze krans van takjes is een mooi en fris alternatief voor de klassieke adventskrans van dennentakken en een leuk doe-het-zelf-project.

Vier rode kaarsen in glazen branden in een zelfgemaakte adventskrans van takjes

Het licht van de adventskrans is een prachtige traditie die ons voorbereidt op Kerstmis en het huis op donkere winterdagen verlicht. Op elk van de vier zondagen van de advent wordt er een nieuwe kaars aangestoken, totdat alle vier de kaarsen branden tegen Kerstmis. Deze traditie dateert uit de negentiende eeuw en fungeert zowel als een soort kalender die naar Kerstmis aftelt als een groeiend licht dat de nakende geboorte van Jezus Christus representeert.

Het maken van je eigen kerstdecoratie is een geweldige manier om in de feeststemming te komen. Adventskransen worden traditioneel gemaakt van dennenhout, hulst en ander groensel, terwijl onze doe-het-zelfinstructies opteren voor een elegante, moderne versie van takjes. Een voordeel is ook dat deze zelfgemaakte krans lang meegaat, zodat je hem elk jaar opnieuw kan gebruiken.

De oever van een meer op een heldere dag, met lange grassen en een volwassen boom

Een moderne adventskrans maken: kies het hout

Voor dit decoratiestuk heb je takken van verschillende doorsneden nodig. Voor je adventskrans kan je takjes uit je tuin gebruiken of hout dat je onderweg hebt verzameld. Je kan vaak prachtig verweerd hout vinden aan de oevers van rivieren en meren, of je kan takken en twijgen van de bosbodem oprapen. Let erop dat je alleen stukken hout verzamelt die op de grond zijn gevallen. Het snoeien van takken is niet toegestaan in een bosrijk gebied en andere privéterreinen.

Laat je takken een dag of twee drogen voordat je begint aan je adventskrans. Leg ze ergens warm en droog neer. Veeg daarna het vuil en stof van het hout en je kan ermee aan de slag gaan!

Adventskrans zelf maken: stapsgewijze instructies 

Denk na over de kleur en grootte van je adventskrans. Wanneer je dat weet, kan je het volgende voorbereiden:

Benodigd materiaal en apparatuur

Zelfgemaakte adventskrans: benodigd materiaal en apparatuur
 • Takken met verschillende doorsneden
 • Snoeizaag (bv. GTA 26 accusnoeizaag)
 • Optioneel: verf
 • Optioneel: borstel
 • Optioneel: bladgoud of bladmetaal
 • 4 glazen kaarsenhouders
 • 4 kaarsen
 • Houten plank om als basis te gebruiken
 • Hetelijmpistool
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
Een persoon met beschermende handschoenen zaagt takken in korte stukken met behulp van een STIHL GTA 26 snoeizaag

Stap 1: takken knippen

Voor een veilige grip maak je de takken aan een tafel of werkbank vast. Zaag de takken op verschillende lengtes met de snoeizaag.

Adventskrans maken: takjes worden wit geschilderd

Stap 2: schilderen

Of je het hout nu schildert of onbewerkt laat, je houten adventskrans zal er hoe dan ook elegant en mooi uitzien. Als je liever voor een geschilderde afwerking kiest, schilder je het hout eerst in je gewenste kleur voordat je alles in elkaar zet. Leg het hout op voorzichtige plaats neer om te drogen. Voor een erg speciale feestelijke look kan je zelfs wat glans op sommige delen van de takjes toevoegen met bladmetaal.

Vier rode kaarsen in glazen op een vierkant houten plank, omringd door witte takjes

Stap 3: de basis voorbereiden

Een houten plank vormt de basis van je adventskrans. Voor een betere stabiliteit is het plankje idealiter iets kleiner dan de afgewerkte krans zelf. Het is belangrijk om direct contact tussen de vlammen van de kaars en het hout te vermijden. Gebruik daarom  glazen kaarsenhouders. Plaats de kaarsglazen op de houten plank.

Adventskrans zelf maken: witte takjes worden rond de kaarsglazen geplaatst

Stap 4: het hout bevestigen

Nu is het tijd om de takjes erop te plaatsen. Plak met een hetelijmpistool een laagje takjes op de houten plank. Plak de rest van de takjes laagje per laagje op elkaar, zodat je een mooi geheel krijgt. Zorg voor voldoende ruimte tussen de kaarsglazen om ze er gemakkelijk uit te halen.

Versier je adventskrans

Je kerstkrans is nu klaar om je huis onder te dompelen in een warme gloed van kaarslicht. Je kan je adventskrans ook nog verder naar wens aanpassen: gedroogde sinaasappelschijfjes, bessen, dennenappels, dennentakken en eucalyptus zijn allemaal geweldige toevoegingen.

Moderne adventskrans maken: een afgewerkte krans van takjes met vier rode kaarsen in glazen

Samenvatting: een adventskrans maken

 • Dit doe-het-zelf-project voor een kaarsenkrans van takjes brengt je in de feeststemming en geeft een chique, rustieke touch aan je decoratie.
 • Deze houten adventskrans gaat lang mee en kan je ieder jaar opnieuw gebruiken.
 • Kies geschikte takken in je tuin of op het platteland. Verzamel buiten je eigen tuin alleen hout dat op de grond ligt en snijd het nooit af van levende bomen.
 • Laat de takken een tot twee dagen drogen op een warme plek en veeg daarna het vuil eraf.
 • Draag bij doe-het-zelf-projecten met een snoeizaag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen volgens de gebruiksaanwijzing.
 • Zaag de takken op verschillende lengtes met de snoeizaag. Schilder de takjes en breng eventueel bladmetaal aan.
 • Plaats vier glazen kaarsenhouders op een houten plank en lijm de takjes laagje per laagje erop.
 • Wil je dat je tuin ook feestelijk aanvoelt? Laat je dan inspireren door onze tuindecoratie voor kerst.