Regenpijpen schoonmaken en ontstoppen

Onze gids vertelt je alles over het reinigen van regenpijpen, inclusief de STIHL gereedschappen die de klus eenvoudig maken.

Een flexibele, metalen stang wordt omhoog geduwd in de regenpijp terwijl water in een blauwe regenton stroomt

Waarom moet je regenpijpen reinigen?

Bij de meeste gebouwen maakt een regenpijp of afvoerpijp deel uit van het hemelwaterafvoersysteem. De pijp is aangesloten op de dakgoten en voert water af naar de grond, waardoor het materiaal van het gebouw beschermd blijft. De pijp bestaat uit verschillende functionele pijpsegmenten die worden bijeengehouden door koppelingen en beugels. Regenpijpen eindigen meestal boven een ton die het regenwater opvangt, of in een afvoer die is aangesloten op de riolering in de grond. Het regelmatig schoonmaken is belangrijk omdat na verloop van tijd bladeren, mos en plantenresten zich ophopen in de dakgoot waarop de regenpijpen zijn aangesloten. Als je dat niet doet, kunnen ze uiteindelijk verstoppingen veroorzaken, vaak met dure gevolgen.

Een heleboel bladeren in een transparante regenpijp en de STIHL buisreinigingsset die de pijp van onderaf ontstopt

Als je merkt dat het water van je dakgoot niet goed door de regenpijp stroomt, is de regenpijp waarschijnlijk verstopt en moet deze worden schoongemaakt en ontstopt. Je kan lekkages zien in de pijpverbindingen wanneer het regent, of rechtstreeks bij de dakgoot, of je ziet aanhoudende vochtige plekken op de muur. Een verstopping in de regenpijp die is veroorzaakt door bladeren, mos en plantenresten verhoogt de waterdruk in de pijp, waardoor je regenpijpen in het ergste geval kunnen breken.

Foto in bovenaanzicht van een dakgoot vol bladeren die wordt gereinigd door een man die op de grond staat met een STIHL bladblazer en dakgootreinigingsset.

Dakgoten reinigen: een handige gids

We laten je zien hoe je je dakgoten schoonmaakt, zodat
regenwater er vrij doorheen kan stromen.

Vermijd de gevolgen van een gebroken regenpijp met onze duidelijke instructies: voor regelmatig onderhoud of zelfs als de regenpijp is verstopt.

Regenpijpen ontstoppen en reinigen: hoe doe je dat?

Je zal ervan versteld staan hoe eenvoudig het is om regenpijpen te reinigen met een hogedrukreiniger en een buisreinigingsset.

Buisreinigingssets zijn specifiek ontworpen om regenpijpen te reinigen en zijn verkrijgbaar als accessoire voor STIHL hogedrukreinigers. Er zit een sproeier op het uiteinde van de slang die zelfs hardnekkige verstoppingen kan verhelpen. De buisreinigingsset werkt met een combinatie van water en mechanische kracht, zodat je regenpijp erg grondig en vrijwel moeiteloos wordt gereinigd. Met deze tool is de klus in slechts vijf eenvoudige stappen geklaard:

Een rioolreinigingsset wordt aan een STIHL hogedrukreiniger bevestigd
  1. Sluit de reinigingsslang aan op je hogedrukreiniger.

  2. Duw de slang omhoog in de regenpijp die je wilt reinigen.

  3. Schakel de hogedrukreiniger in en duw de slang verder in de regenpijp tot aan de verstopping.

  4. Maak ronddraaiende bewegingen om de bladeren en vuilresten los te maken die zich in de pijp hebben opgehoopt totdat de verstopping uit de regenpijp komt.

  5. Blijf ten slotte spoelen tot het water uit de pijp helder is.

Verstopte regenpijpen reinigen en ontstoppen: een uitlegvideo

STIHL pro tip: Als regenpijpen onder de grond eindigen, moet je het verstopte gedeelte lokaliseren en verwijderen voor het reinigen. Vooraleer je hiervoor de pijpbeugels opent, moet je de regenpijp zorgvuldig inspecteren. De verstopping bevindt zich altijd ergens onder het segment van de pijp waar water lekt. Het is ook goed om te controleren of de verstopping zich niet in het ondergrondse gedeelte van de pijp bevindt.

Samenvatting: regenpijpen schoonmaken en ontstoppen

  • Het reinigen van regenpijpen is een eenvoudige klus die je een deel van het regelmatige woningonderhoud moet maken.
  • De beste aanpak is met een STIHL hogedrukreiniger en een buisreinigingsset.
  • Verstopte regenpijpen moet je dringend reinigen.