Hoe maak je dakgoten schoon?

Dakgoten zie je snel over het hoofd, maar ze hebben wel een belangrijke functie. Dakgoten moeten regelmatig worden geleegd en gereinigd om vocht en andere problemen in huis te voorkomen.

Een dakgoot vol bladeren wordt gereinigd door een man op de grond met een STIHL bladblazer en dakgootreinigingsset
Een STIHL dakgootreinigingsset en bladblazer in gebruik om de goten van een wit huis schoon te maken

Waarvoor dienen dakgoten?

Dakgoten voeren water af dat van het dak loopt, waardoor de muren van jouw huis en de grond eromheen worden beschermd tegen overmatig vocht – wat schade zou kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om jouw dakgoten regelmatig schoon te maken zodat ze goed blijven werken, want er kan zich allerlei vuil op het dak ophopen. Bladeren, mos, takjes en zelfs vogelnesten kunnen van het dak in de goot glijden, waardoor deze verstopt raakt en overloopt.

Waarom is het zo belangrijk om mijn goten schoon te maken?

Close-up van een goot die is verstopt door bladeren

Wat je niet ziet, deert niet, zou je al snel denken. Maar als jouw dakgoten ongezien vol zitten met bladeren en andere troep, kan je er plotseling op een onaangename manier aan herinnerd worden: door zichtbaar vocht en schade in jouw huis. De dakgoot moet het gebouw beschermen door regenwater snel af te voeren. Alles wat in de dakgoot zit, belemmert die functie. Als je dit negeert, raakt de goot volledig verstopt. Dan kunnen de gevolgen ernstig zijn: in het ergste geval kan regenwater van het dak over de gevel stromen en het pleisterwerk van jouw huis beschadigen.

Een ander gevaar als je jouw goten niet schoonmaakt, is de vorming van ijspegels bij koud weer: die kunnen gevaarlijk zijn als ze naar beneden vallen. Daarom moet het reinigen van de dakgoot een routinematige onderhoudstaak zijn – niets om mee te wachten tot je de dakgoot of regenpijp helemaal moet ontstoppen. Alle onderdelen van jouw drainagesysteem moeten regelmatig worden gecontroleerd en gereinigd.

Hoe je jouw dakgoten reinigt – de eenvoudige manier

Er bestaan talloze manieren om dakgoten schoon en vrij te krijgen. In onze gids lees je hoe je die klus eenvoudig kan klaren met het juiste gereedschap. Denk eraan dat je bij koperen goten extra voorzichtig moet zijn omdat dit materiaal nogal zacht is.

STIHL pro tip: reinig je dakgoot regelmatig, minstens één keer per jaar. De beste periode hiervoor is het einde van de herfst, nadat alle bladeren van de bomen zijn gevallen.

Een bladblazer maakt het reinigen van goten snel en eenvoudig

Met de STIHL dakgootreinigingsset heb je geen ladder nodig en kan je de klus probleemloos klaren. De set is een modulair buissysteem dat je kan gebruiken met diverse STIHL bladblazers. Het is eenvoudig te monteren en bereikt maximaal een lengte van zo'n 3 meter. Een gebogen deel aan het einde van de pijp leidt de luchtstroom om vuil uit de goot naar beneden te blazen, waar je het gemakkelijk kan verwijderen.

STIHL gootreinigingsset

Deze methode is vooral geschikt als de goot en het vuil erin droog zijn, zodat je het makkelijk met de bladblazer kan losmaken. De dakgootreinigingsset kan worden gebruikt met STIHL BG 56/SH 56, BG 66, BG 86/SH 86 en BGE 71/SHE 71 en BGE 81/SHE 81.

Een flexibele, metalen stang wordt omhoog geduwd in de regenpijp terwijl water in een blauwe regenton stroomt

De regenpijp schoonmaken

Zodra je goten schoon zijn, moet je ook de regenpijp reinigen. STIHL biedt twee reinigingssets voor pijpen die als accessoire bij je hogedrukreiniger te gebruiken zijn. Lees onze gids voor meer informatie over het reinigen van regenpijpen.

Samenvatting: dakgoten schoonmaken

  • Je moet je dakgoten minstens één keer per jaar schoonmaken zodat ze neerslag snel kunnen afvoeren en effectief werken
  • Het beste moment om jouw dakgoot schoon te maken is tegen het einde van de herfst, wanneer de bomen hun bladeren hebben verloren
  • Je moet ook de regenpijp schoonmaken na het reinigen van je goten.