Je moet je aan een paar principes houden wanneer je tuinmeubelen van hout schoonmaakt. Onze gids legt uit hoe je dat het beste doet.
08.09.2022
Als het buitenseizoen voor de deur staat, hebben jouw tuinmeubelen net als je tuin een beetje extra aandacht nodig. Je bent zeker niet de enige die houten meubelen het mooist vindt. Hout is een mooi en tijdloos materiaal dat je, met het juiste onderhoud, jarenlang van dienst kan zijn. Net als bij alle natuurlijke materialen moet je rekening houden met een paar dingen als het gaat om het schoonmaken van houten meubelen.
Wat de juiste manier is om houten tuinmeubelen te reinigen, hangt af van het exacte type hout. De natuurlijke eigenschappen van hardhout zoals teak, eucalyptus en robinia maken ze ideaal voor onderhoudsarm buitenmeubilair. Ze zijn weerbestendig, worden niet zo snel grijs als andere houtsoorten en kunnen vrij robuust worden gereinigd. Dit betekent dat je dit soort hout met een hogedrukreiniger zoals de STIHL RE 100 met een paar voorzorgsmaatregelen kan reinigen.
Zachtere houtsoorten zijn niet geschikt voor reiniging met hogedrukstralen. Zulke minder duurzame meubelen moet je met de hand schoonmaken. Je kan kwetsbare houten tuinmeubelen effectief schoonmaken met eenvoudige huishoudelijke oplossingen: vuil en vlekken op hout haal je eenvoudig weg met een milde zeepoplossing. Neem gewoon wat natuurlijke wrongelzeep of zachte zeep en los het op in water. Breng dit schoonmaakmiddel met een zachte borstel in de richting van de nerf aan op het oppervlak van het hout. Gebruik schoon water om de zeep van het hout te spoelen en veeg het meubel daarna af met een zachte katoenen doek om overtollig vocht te verwijderen. Laat het meubel daarna volledig drogen. Als je een geschikte wasborstel hebt, kan je jouw hogedrukreiniger ook op kwetsbare houten oppervlakken gebruiken voor een grondig schoon resultaat.
Bij gelakte houten meubelen moet je ook extra voorzichtig reinigen. Dat kan je met de hand of met een hogedrukreiniger doen.
Wij raden je aan om geen sodakristallen of azijn te gebruiken om kwetsbare houten meubelen te reinigen, want deze zijn veel agressiever dan zeepsop.
De eenvoudigste manier om je houten meubelen grondig schoon te maken, is met een hogedrukreiniger. Ongeacht van welk type hout jouw meubels zijn gemaakt en hoe robuust ze ook zijn, moet je er wel aan denken om geen hogedrukstralen rechtstreeks op het meubelstuk te richten. In plaats daarvan kan je beter de roterende STIHL wasborstel gebruiken voor het schoonmaken van houten oppervlakken. Dit zorgt voor een krachtige en toch milde reiniging en een efficiënt watergebruik.
Als je de klus niet alleen kan klaren met de roterende wasborstel, kan je ook de vlakstraalsproeier gebruiken – maar zorg er wel voor dat je met lage druk werkt. Dit is met name van belang als je hem gebruikt om gelakte houten meubelen te reinigen. Te hoge druk kan de lak namelijk later laten barsten en schilferen. Voor een extra boost kan je ook een reinigingsmiddel zoals de CS 100 universele reiniger gebruiken om houten tuinmeubelen schoon te krijgen.
Wij raden je aan minstens drie keer per jaar. Voor het eerst maak je ze schoon aan het begin van het warmere jaargetijde. De tweede schoonmaakbeurt geef je in de zomer en de laatste reiniging voordat je ze in de winter opbergt. Houd er rekening mee dat je houten meubelen alleen mag reinigen als de temperatuur 's nachts boven het vriespunt ligt. Ze moeten namelijk compleet drogen nadat je ze hebt gereinigd. IJskristallen die bij lage temperaturen ontstaan, beschadigen het hout.
Het belangrijkste bij het reinigen van houten tuinmeubelen is dat je nooit agressieve reinigingsmethoden, harde staalborstels of ruwe sponzen mag gebruiken, ongeacht van welk hout ze zijn gemaakt. Je zou anders microschade aan het oppervlak aanbrengen, waardoor vuil zich makkelijker in het hout kan vastzetten. Als je een milde reiniging combineert met regelmatig onderhoud, kan je nog lang van jouw tuinmeubelen genieten. Geoliede en gelakte houten meubels kan je het best jaarlijks opnieuw afwerken. Controleer gelakte houten tuinmeubelen regelmatig op spaanders en werk ze zo nodig bij.
Je mag zelfs de meest duurzame houten meubelen in de winter niet buiten laten staan. Anders wordt het hout sneller grijs en worden de laklaag en andere oppervlakteafwerkingen beschadigd. Je kan jouw houten meubelen het best aan het eind van het seizoen grondig schoonmaken, goed laten drogen en daarna op een droge plaats opbergen. Als je geen ruimte hebt om houten tuinmeubelen binnen op te bergen, moet je ze na het reinigen en drogen goed afdekken met afdekzeilen, voor bescherming tegen het winterweer.