Zelf een compostbak maken

Een compostbak is duurzaam, praktisch en hoort in elke tuin thuis. We laten je zien hoe je zelf een houten compostbak maakt.

Hoe werkt een compostbak? 

Compost ontstaat wanneer micro-organismen organisch afval omzetten in humus: recycleren in de puurste vorm! Het aanbrengen van compost zorgt voor een betere bodemstructuur en levert waardevolle voedingsstoffen aan de perken.

Of eenvoudiger gezegd: in een compostbak kan je je tuin- en keukenafval weggooien en later met deze compost je tuin bemesten: goede redenen dus om een compostbak te plaatsen. 

Let er ook altijd op hoe je correct composteert en wat je in de compostbak kan gooien.

Kant-en-klare compost is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden en prijsklassen, maar je hoeft er geen te kopen: met een beetje handigheid en geduld bouw je zelf je houten compostbak.

Instructies downloaden en meenemen

De volgende instructies voor je compostbak kan je ook bij ons als pdf-bestand downloaden en afdrukken, inclusief een overzichtelijke materiaal- en gereedschapslijst.

Materiaal en gereedschap

Vogelperspectief van benodigde materialen en gereedschappen om zelf een compostbak te maken, liggend op een gazon
Zorg ervoor dat je alle materialen en gereedschappen bij de hand hebt voordat je aan de slag gaat.

Voordat je begint, vind je hier de lijst met alles wat je nodig hebt om een houten compostbak te maken voor je tuin:

Maak zelf een compostbak: Stapsgewijze instructies

Wil je zelf een handige compostbak maken voor je tuin en heb je alle benodigde materialen en gereedschap bij de hand? Dan heb je alleen nog de volgende instructies nodig om aan de slag te gaan. Veel plezier alvast!

STIHL tip

Geef de compost regelmatig water in de zomer om rotheid te voorkomen als het droog is.

Meer typische compostproblemen

Praktische tips en hints voor je compostbak 

Als je van plan bent om zelf een houten compostbak te maken, zijn er enkele tips waar je eerst rekening mee moet houden. Ontdek hoe je de juiste plaats kiest en de compostbak verbergt. Zo wordt de compostbak snel een handige toevoeging voor je tuin.

Kies de juiste plaats voor je compostbak  

Voordat je zelf je compostbak maakt, moet je een geschikte plaats kiezen. Je kan je compostbak het beste in de schaduw of half in de schaduw plaatsen op een vlakke ondergrond. Je moet de compostbak gemakkelijk kunnen bereiken met de kruiwagen en je moet voldoende ruimte ernaast hebben om de ruwe compost te zeven.

STIHL tip

De beste plaats voor je compostbak is waar je compost in contact komt met de bewerkte tuingrond. Zo kunnen regenwormen en andere nuttige beestjes bij de compost en stroomt het water probleemloos weg.

Zo verberg je de compostbak 

Een compostbak is uiteraard heel handig, maar misschien heb je 'm liever op een discrete plaats. Verberg de compostbak achter struiken, een heg of tuinbladeren, zodat deze niet zichtbaar is vanaf je terras of een geliefde zitplaats. Zo integreer je de compostbak op een onopvallende manier in de tuin.

Vrouw dekt een zelfgemaakte compostbak af met een rietmat in een tuin

Een rietmat is duurzaam en beschermt de compost.

Composthoop afdekken: zo werkt het 

Dek je zelfgemaakte compostbak af voor een optimale vochtbalans, bijvoorbeeld met een bamboe- of rietmat. Zo bescherm je de compost effectief tegen uitdroging, direct zonlicht en neerslag.

De nodige warmte en vocht in de composthoop blijven ook gegarandeerd. Bovendien zijn bamboe- en rietmatten erg duurzaam, omdat ze kunnen worden hergebruikt. Een plastic dekzeil is alleen geschikt voor kortstondig afdekken, omdat er amper lucht kan circuleren.

Belangrijke vragen en antwoorden