Waarvoor gebruik je een grondboor?

Waarvoor gebruik je een grondboor?

Een grondboor is een handig gereedschap bij het maken van een plantgat, het plaatsen van een schutting of allerlei andere klussen. Benieuwd waar jij een grondboor voor kan gebruiken? Lees dan verder.

Grondboor verlicht zwaar werk

Een grondboor met benzinemotor neemt je het zware werk uit handen. Denk aan het graven van een plantgat of het maken van een paalfundering voor een schutting, tuinhuis of carport. Ook bij het maken van drainagegaten, bij het plaatsen van boompalen, een hekwerk of bij het nemen van bodemstalen kan een grondboor goed van pas komen.

Verschillende grondboren

Er bestaan verschillende soorten grondboren. Afhankelijk van de klus kies je de grondboor die bij jou past. De lichte eenpersoonsgrondboor BT 45 is bijvoorbeeld handig bij het maken van plantgaten, maar ook te gebruiken als houtboor. Tuinier je op zware grond dan kan de professionele grondboor BT 131 of de krachtige tweemansgrondboormachine BT 360 uitkomst bieden!

Grondboren afstemmen op de klus met de juiste accessoires

De grondboren kan je naar gelang het type met verschillende accessoires helemaal gereedmaken voor jouw klus! Denk aan plantgatboren, houtboren en verkruimelaars. De boorgereedschappen hebben een lengte van 360 tot 870 mm, en een diameter tot 400 mm. Ook kan je bij een aantal machines de steel verlengen met één of twee verlengstukken waardoor je nog dieper kan boren. Bij de BT 131 boor je met 1 verlengstuk al op ongeveer 1,2 m diep, en met de BT 360 op 1,7 m! Maak het zware werk nog gemakkelijker met een draagriem en stootkussen. Bekijk hier alle accessoires.

Drainagegaten maken met een grondboor

Een goede afwatering is belangrijk; zo voorkom je dat je tuin na een stortbui overloopt en je met wateroverlast te kampen krijgt. Verticale drainage kan de afwatering in de tuin bevorderen. Boor een aantal diepe gaten op de plek waar het water in je tuin blijft staan. Vul deze gaten met grind of grof zand  om de afwatering te bevorderen. Zit er een ondoordringbare laag in de ondergrond, zorg dan dat je dieper dan deze laag boort zodat het water via de ondergrond weg kan stromen.

Plantgaten maken

Wil je gaan planten of verplanten in je tuin, doe dit dan in het najaar (oktober-december). Een grondboor helpt je bij het maken van diepe plantgaten. Vooral wanneer je meerdere plantgaten moet maken - zoals bij een haag - is het handig om een grondboor te gebruiken. In de herfst is het vrij vochtig, en de grond is dan nog redelijk warm waardoor de haagplanten snel zullen aanslaan. Ook de sapstroom van bladverliezende planten komt in het najaar tot stilstandwaardoor ze zich gemakkelijk laten verplanten. De gaten moeten ongeveer twee keer zo diep en breed zijn als de wortelkluit.

Veilig werken

Werk bij het gebruik van een grondboor altijd veilig. Zorg voor een goede veiligheidsuitrusting: draag veiligheidskleding, een veiligheidsbril en stevige laarzen. Zorg ervoor dat je de machine onder controle hebt. De BT131 is voorzien van een Quickstop boorrem voor extra veiligheid.

De grondboren worden ook gebruikt bij het aanleggen van parcours bij verschillende evenementen, zoals bijvoorbeeld bij de aanleg van het parcours van Wereldbeker Cyclocross in Hoogerheide.  

Wil je meer informatie over STIHL producten? Neem dan contact op met een STIHL dealer die je graag verder helpt.

Andere bezoekers vonden ook deze artikelen interessant: