Stofklassen: hoe je je werkplaats gezond houdt

Stofdeeltjes zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om de stofklassen te kennen om jezelf te beschermen in je werkomgeving.

STIHL SE 133 ME alleszuiger in een werkplaats

Kies de juiste stofklasse voor een gezondere werkomgeving

Of je nu timmerwerk doet, verwarmingssystemen installeert of andere renovatiewerken uitvoert, je produceert voortdurend vuil en stof dat zich ophoopt waar je aan het werk bent. De samenstelling van deze soorten stof varieert, net als hun schadelijkheid voor mens en milieu. Daarom zijn er stofklassen bedacht: als hulpmiddel om de verschillende soorten stofdeeltjes te begrijpen, zodat je je er effectief tegen kunt beschermen.
 
Stofklassen geven de gevaarlijke eigenschappen van specifieke soorten stof aan. Dit kan je helpen bij het kiezen van de juiste stofzuiger voor jouw werkplaats.

De stofklassen L, M en H

Er zijn drie verschillende stofklassen: L, M en H. Dit maakt ze verschillend:

Man stofzuigt de vloer van een garage met een STIHL SE 62 E alleszuiger

Stofklasse L: licht gevaarlijk stof

Stofklasse L omvat huisstof en stoffen zoals zand, pleister en krijt. Deze soorten stof kunnen bijvoorbeeld ontstaan bij het schoonmaken van een gebouw.

Man gebruikt een STIHL SE 133 ME alleszuiger in een werkplaats terwijl hij met houten planken werkt

Stofklasse M: middelmatig gevaarlijk stof

Stofklasse M is de middelste categorie met een risico op gezondheidsschade en omvat hout, metaalstof en verfdeeltjes. Deze soorten stof komen voor bij timmerwerk, schilderwerk of metaalbewerking.

Een man gebruikt een STIHL SE 133 ME alleszuiger wanneer hij werkt met een STIHL TSA 230 doorslijpmachine

Stofklasse H: zeer gevaarlijk stof

Stofklasse H verwijst naar het hoogste risiconiveau voor stof. Deze stofklasse omvat stoffen die zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid en kankerverwekkend zijn, zoals asbest, schimmelsporen, loodstof en minerale vezels, maar ook zeer kleine deeltjes zoals meelstof en verschillende soorten anorganische vezels. Dit soort stofgevaar komt voor in bakkerijen, bij het installeren van verwarmingssystemen of het verwijderen van asbest, en ook bij het verwijderen van nesten en rupsen van de eikenprocessievlinder.

Welke stofklassen kom je tegen in welke werkplaatsen?

Als je niet zeker weet welk type stof er in je werkomgeving wordt geproduceerd, vind je in de onderstaande tabel een eerste overzicht om de relevante stofklassen beter te kunnen identificeren. In sommige situaties vind je een combinatie van verschillende soorten stof. Zo kan een dakwerker bijvoorbeeld in één werkdag te maken krijgen met huisstof (stofklasse L), houtstof (stofklasse M) en asbeststof (stofklasse H).

SOORT WERK Mogelijke stofklassen
Schrijn- en timmerwerk, raamconstructies M, H
Modelbouw L, M, H
Metaalbewerking M, H
Betonbouw en metselwerk H
Dakwerken L, M, H
Elektrische werkzaamheden L, M, H
Schilderwerken L, M, H
Verwijderen van asbest H
Plaatsen van gipsplaten H
Containerbouw H
Automechanica/mechatronica, carrosseriebouw M, H
Schoorsteenvegen L, M, H
Verwarmingstechniek M, H
Oven- en kachelconstructie H
Servicetechnici voor kantoormateriaal M, H
Gebouwenreiniging (onderhoudsreiniging) L
Gebouwenreiniging (laatste reiniging bij bouw) H
Industriële reiniging L, M, H
Bakkerijen L, M
Steenhouwen H

Je gezondheid kan worden geschaad afhankelijk van de stofklassen waar je vaak mee in aanraking komt. Zorg ervoor dat je een professionele stofzuiger met een geschikte stoffilter kiest om risico's tot een minimum te beperken en het milieu te beschermen.

Industriële stofzuigers en stofafzuigers

De juiste stofzuiger hangt af van de relevante stofklasse. Er zijn twee soorten alleszuigers verkrijgbaar: industriële stofzuigers en stofafzuigers.

Industriële stofzuigers

Voor stofklasse L kan je kiezen uit de industriële stofzuigers STIHL SE 62, SE 62E, SE 122 of SE 122E.  Ze zijn ideaal om te gebruiken met de minst gevaarlijke stofklasse.

Stofafzuigers

Stofafzuigers zuigen onmiddellijk het meeste stof en vuil uit de stofklassen M en L op, aangezien ze direct zijn aangesloten op de machine die je gebruikt, zoals een doorslijper. Stofafzuigers geven ook een visuele of akoestische waarschuwing als de blootstelling aan vuil toeneemt voor de gebruiker. Voor stofklasse M biedt STIHL de STIHL SE 133 ME gecertificeerde alleszuiger aan. Deze is geschikt om te gebruiken op plaatsen met een hogere stofvervuiling en biedt een automatische filterreiniging voor een blijvende hoge zuigkracht. Daardoor is het de perfecte werkstofzuiger voor stofklasse M.

Samenvatting: stofklassen

  • Stof wordt ingedeeld in drie stofklassen, afhankelijk van het gevaar voor de gezondheid.
  • Mensen komen bij veel verschillende beroepen in aanraking met verschillende stofklassen.
  • Je kan je het beste beschermen tegen stof dat schadelijk is voor de gezondheid met een goede industriële stofzuiger of stofafzuiger.
  • STIHL biedt een reeks alleszuigers aan die geschikt zijn voor verschillende stofklassen.