Snijbeschermingsklassen: snijbestendige kleding voor jouw veiligheid

Als je kleding in de juiste snijbeschermingsklassen kiest, ben je aanzienlijk beter beschermd wanneer je een kettingzaag gebruikt. Loop geen risico op gevaar: met STIHL ben je beschermd.

Waldarbeiter in STIHL Schutzkleidung samt Dynamic Vent Hose (Schnittschutzklasse 1) sägt Baum im Wald mit STIHL Motorsäge

Zo werkt kettingzaagbescherming

Alle werkkleding met snijbescherming volgt over het algemeen hetzelfde principe dat is gebaseerd op de noodzaak om de draaiende ketting te stoppen bij onbedoeld contact met het lichaam van de gebruiker. Bij broeken, jacks en schoenen van STIHL met kettingzaagbescherming gebeurt dit met speciale hightechvezels die erg lang, dun en zeer snijbestendig zijn. Deze vezels zijn in meerdere gladde lagen verwerkt en worden bedekt door de buitenkant van de kleding. Als een zaagketting de kleding raakt, raken de vezels in de ketting verstrikt en uit de kleding getrokken. De lange, taaie draden wikkelen zich dan rond het aandrijfwiel waardoor de kettingzaag snel stopt. 

De veiligheidslaarzen van STIHL hebben een speciale laag die de draaiende kettingzaag blokkeert. Bij alle snijbeschermingsklassen loopt dit over de hele voorvoet, inclusief de tong. Deze laag verlengt de duur van de weerstand van het materiaal aanzienlijk. Onze kettingzaaglaarzen hebben ook een stalen neus die een kettingzaag doeltreffend kan afremmen.

Snijbeschermingsklassen voor zaagkleding uitgelegd

Niet elk type veiligheidsuitrusting is even geschikt voor elk type gebruiker. Snijbeschermingsklassen zijn een manier om zaagkleding aan te duiden volgens de maximale kettingsnelheid waartegen bescherming kan worden geboden. De vier snijbeschermingsklassen gaan van 0 tot 3. De afzonderlijke aanduidingen worden hieronder verder toegelicht.

Houd er rekening mee dat de snijbeschermingsklassen enkel als richtlijn dienen, aangezien de meeste ongevallen plaatsvinden wanneer een kettingzaag stopt, dus bij relatief lage toerentallen. Factoren zoals de scherpte van de ketting, de spanning en de inslag kunnen niet worden meegewogen bij de gestandaardiseerde testen om snijbeschermingsklassen te bepalen. Persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen geen absolute bescherming bieden tegen letsels en zijn ook geen vervanging voor veilige werkmethoden. Het is daarom essentieel om de instructies in de gebruikershandleidingen te volgen voor de persoonlijke beschermingsmiddelen en de machine, net zoals alle geldende ongevallenpreventievoorschriften van je land.

Snijbescherming: de juiste klasse kiezen

Elke klasse is bedoeld voor een specifieke situatie. Snijbeschermingsklasse 1 is doorgaans geschikt om in het bos of thuis te gebruiken, terwijl de hogere snijbeschermingsklassen voornamelijk bedoeld zijn voor gebruik door opgeleide professionals zoals de hulpdiensten.

STIHL veiligheidskleding voor gebruik met een kettingzaag

STIHL biedt snijbeschermende kleding in de verschillende klassen, zodat je erop kan rekenen dat je effectief bent beschermd wanneer je met een kettingzaag werkt.

STIHL beschermende zaagkleding wordt bij de zeer gerenommeerde Europese testinstituten SMP of KWF getest. Daarom kan je er zeker van zijn dat alle snijbestendige stoffen die je bij STIHL koopt, betrouwbare en uitvoerig geteste bescherming bieden. Dit pictogram wordt gebruikt om kleding en schoenen met snijbescherming te identificeren die op hun veiligheid zijn getest volgens EN 381 of EN ISO 11393. Bij deze gestandaardiseerde testen raakt de ketting de beschermende laag met een bepaalde kettingsnelheid en mag hierbij alleen door de laag snijden. De voering van de broek met snijbescherming mag niet worden beschadigd.

Pictogram dat wasbaar op 60 graden aangeeft

Onderhoud van beschermende zaagkleding

Zelfs als er geen directe impact is, wordt de beschermende zaagkleding voortdurend gebruikt en blootgesteld aan vuil. Was de kleding daarom na elk gebruik. Zo kan je het beste zaagkleding onderhouden:

 • Machinewas op maximaal 60 graden Celsius en met 400 toeren per minuut of minder
 • Niet bleken, geen chemische reinigingsmiddelen gebruiken
 • Was kleding met kettingzaagbescherming niet binnenstebuiten
 • Sluit klittenband- en ritssluitingen vóór het wassen
 • Was vergelijkbare kleuren samen
 • Gebruik een kleur- of een zacht wasmiddel, maar geen wasverzachter
 • Laat na het wassen aan de lucht drogen
 • Strijk op een lage temperatuur om de vuil- en waterbestendigheid in de buitenste laag te reactiveren
 • Berg kleding op een droge, donkere plaats op en zorg ervoor dat deze grondig schoon is

Laarzen met snijbescherming hebben ook speciale zorg nodig om lang in goede staat te blijven:

 • Maak de laarzen telkens schoon wanneer ze zichtbaar vuil zijn
 • Gebruik water of een milde zeepoplossing om hardnekkig vuil te verwijderen
 • Niet direct naast een warmtebron drogen
 • Niet in de zon drogen
 • Opbergen op een droge plaats

Bij leren laarzen met snijbescherming moet je bovendien rekening houden met het volgende:

 • Behandel de laarzen vóór het eerste gebruik met een beschermingsproduct of met ledervet
 • Draag ze de eerste keer bij droog weer: stof dicht poriën en naden af
 • Gebruik regelmatig maar niet overmatig verzorgingsproducten

Samenvatting: snijbeschermingsklassen voor zaagkleding

 • Er zijn vier snijbeschermingsklassen voor zaagkleding, genummerd van 0 tot 3.
 • De snijbeschermingsklassen staan voor de weerstandsniveaus tegen verschillende kettingsnelheden.
 • Beschermingsklasse 1 is de standaard beschermingsklasse.
 • STIHL biedt een breed scala aan beschermende zaagkleding.
 • Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je met machines werkt, zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing, en controleer de maattabel.