Magnesiumzuiger: STIHL technologie met licht materiaal biedt betere prestaties

Een speciale lichte magnesiumlegering voor zuigers van STIHL biedt betere prestaties voor professionele kettingzaaggebruikers.

Een man zaagt in een gekapte boomstam met een STIHL MS 400 C-M benzinekettingzaag met magnesiumzuiger

De zuiger: het kloppende hart van de motor

STIHL kettingzagen gebruiken tweetaktmotoren die een zuiger bevatten, net als alle andere motoren. De beweging van de zuiger wordt overgebracht op de krukas, die vervolgens de zaagketting aandrijft. De zuiger is een centraal onderdeel van de motor en beweegt met hoge snelheid. Afhankelijk van het type kettingzaag kan een zuiger wel 14.000 omwentelingen per minuut maken. De zuiger beweegt continu en snel door de cilinder waardoor het onderdeel, dat essentieel is voor de prestaties van de kettingzaag, wordt blootgesteld aan hoge temperaturen en spanningen. Zuigers van kettingzagen worden niet op regelmatige basis onderhouden of vervangen, waardoor ze effectief moeten blijven werken gedurende de levensduur van de kettingzaag. Daarom worden ze vervaardigd om zowel veerkrachtig als licht te zijn.

De meeste motorzuigers voor kettingzagen zijn vervaardigd uit aluminium, een beproefd materiaal dat een lange levensduur garandeert. Maar wat als er nog een lichter materiaal was dat een even hoge maximale rotatiesnelheid zou kunnen bereiken? Dankzij onze ontwikkelingen op dit gebied hebben we een kettingzaag gecreëerd die over het algemeen niet zozeer lichter is, maar wel een aanzienlijk betere vermogen-gewichtsverhouding heeft. We hebben met andere woorden een innovatief product op de markt gebracht dat het verschil in gewicht benut om de prestaties te verbeteren.

STIHL magnesiumzuiger: lichte constructie voor een krachtige machine

Een STIHL MS 400 C-M benzinekettingzaag met verwijderd zaagblad en zichtbare zuiger

Als pionier op het gebied van technologische ontwikkeling leggen we ons al lang toe op het ontwikkelen van een kettingzaag met lichte onderdelen. Het resultaat is een zuiger gemaakt van een speciale magnesiumlegering die onder streng toezicht is vervaardigd in onze eigen spuitgieterij voor magnesium. Onze magnesiumzuiger weegt minder dan een aluminiumzuiger en bereikt een nog hogere maximale rotatiesnelheid. Dit zorgt voor betere prestaties, een betere vermogen-gewichtsverhouding en een verminderde overdracht van trillingen naar de machinegebruiker.

Om een component te maken dat zelfs aan de strengste eisen voldoet, produceren we de magnesiumzuiger aan de hand van een speciaal spuitgietproces. De STIHL zuiger wordt vervolgens gehard door middel van elektrolyse, een chemisch proces dat het oppervlak van de zuiger hard en bestand maakt tegen corrosie. Door deze geavanceerde processen worden zuigers geproduceerd die bijzonder geschikt zijn voor kettingzagen in professionele bosbouwtoepassingen, aangezien de voordelen van de nieuwe magnesiumtechnologie ten volle kunnen worden benut bij zware taken.

Er is momenteel één machine beschikbaar met de nieuwe magnesiumzuiger: de STIHL MS 400 C-M.

Close-up van een STIHL MS 400 C-M benzinekettingzaag met magnesiumzuiger die in een boomstam zaagt.

STIHL MS 400 C-M: licht en krachtiger

De STIHL MS 400 C-M is de eerste kettingzaag ter wereld die standaard is uitgerust met een magnesiumzuiger. Dit model heeft een vergelijkbare specificatie als de bekende MS 362 C-M, maar bouwt voort op de bestaande technologie om nog meer mogelijkheden te bieden. Door de lichtere magnesiumlegering kan je een grotere zuiger installeren zonder dat het gewicht toeneemt, wat zorgt voor een grotere cilinderinhoud van de MS 400 C-M. Hierdoor creëren we een vermogenstoename van 0,5 kilowatt en een betere vermogen-gewichtsverhouding.

In de praktijk zorgt dit voor meer gemak alsook betere prestaties en geen verlies aan duurzaamheid. De MS 400 C-M is een krachtige machine met een lichte constructie die uitstekende prestaties biedt en perfect is voor uitdagende bosbouwtaken zoals het verwijderen van takken.

STIHL MS 400 C-M voor professionele gebruikers: kettingzaag met magnesiumzuiger voor betere prestaties

STIHL MS 400 C-M ter vergelijking:

  MS 400 C-M MS 362 C-M MS 462 C-M
Gewicht 5,8 kg 5,6 kg 6 kg
Vermogen
4,0 kW 3,5 kW 4,4 kW
Vermogen-gewichtsverhouding 1,45 kg/kW 1,6 kg/kW 1,4 kg/kW

Samenvatting: de magnesiumzuiger van STIHL

  • De zuiger is het kloppende hart van de motor: de beweging wordt overgebracht op de krukas, die vervolgens de zaagketting aandrijft.
  • Zuigers worden blootgesteld aan hoge spanningen, waardoor slechts enkele materialen voor hen geschikt zijn.
  • De meeste motorzuigers voor kettingzagen zijn gemaakt van aluminium.
  • Met de MS 400 C-M brengt STIHL de eerste kettingzaag ter wereld op de markt met een magnesiumzuiger.
  • De speciale magnesiumlegering is lichter dan een zuiger van aluminium, maar even temperatuurstabiel.
  • De STIHL magnesiumzuiger bereikt een hogere maximale rotatiesnelheid voor betere prestaties.