STIHL TIMBERSPORTS® atleten

Alle atleten die deelnemen aan TIMBERSPORTS® evenementen hebben een aantal trainingskampen bijgewoond en aangetoond dat ze de vereiste disciplines veilig kunnen uitvoeren. De wedstrijden vergen het uiterste van de deelnemers op het gebied van kracht, precisie, techniek en zenuwen als ze kans willen maken om te winnen.

Brad De Losa (links) en Stirling Hart tijdens de Champions Trophy finale 2017 in Hamburg

STIHL TIMBERSPORTS® ATLETEN

Alleen de beste houthakkers ter wereld doen mee aan STIHL TIMBERSPORTS®. Alle atleten die deelnemen aan TIMBERSPORTS® evenementen hebben een aantal trainingskampen bijgewoond en aangetoond dat ze de vereiste disciplines veilig kunnen uitvoeren. Europa heeft momenteel ongeveer 500 atleten die trainingskampen bijwonen en deelnemen aan evenementen uit de reeks STIHL TIMBERSPORTS®. Wereldwijd zijn dat er ongeveer 2.000. Veel van de overzeese deelnemers hebben een lange familietraditie die al generaties lang actief is in deze sport.

Single Buck discipline at the TIMBERSPORTS® Rookie World Championship

Atleten van 25 jaar en jonger hebben een status als "rookie" en mogen deelnemen aan rookie wedstrijden. Vanaf 26 jaar bereiken ze het niveau "intermediate" tot ze alle zes de disciplines veilig onder de knie hebben. Als dat niveau is bereikt, is kwalificatie mogelijk door deelname aan nationale kampioenschappen. Wie daarin slaagt wordt voortaan beschouwd als een actieve "pro".

De deelnemers aan de Individual World Championships in 2018 liepen uiteen van 23-jarige Canadese Nathan Cumberland tot de negenmalige wereldkampioen Jason Wynyard uit Nieuw-Zeeland, de oudste atleet van 45. De regerend wereldkampioen uit 2019, Brayden Meyer uit Australië, is 24 jaar oud.

DE BESTE ATLETEN IN DE BENELUX

De beste atleet in de houthakkerssport in België en bij uitbreiding de Benelux is sinds enkele jaren Koen Martens. Hij maakt sinds 2013 deel uit van het Belgische WK-team en behoort sinds enkele jaren ook tot de internationale top. Hij vierde in 2018, 2019 en 2020 zijn eerste Benelux kampioenschappen als winnaar en onttroonde daarmee David Bergen, die mag terugkijken op een succesrijke carrière met 4 Benelux kampioenschapstitels, en 8 Belgische titels. Dat onze Benelux sporters de aansluiting met de internationale top kunnen maken, bewees Koen Martens middels een topresultaat met zijn zilveren medaille tijdens het virtuele Europese kampioenschap 2020.

Naast de twee titelhouders Koen en David, gelden de gebroeders Maarten en Robin Cuvelier als meest succesvolle Belgische sporters. Zij zijn bijna steeds goed voor Belgische top 3 plaatsen tijdens de Benelux kampioenschappen en kwalificeerden zich samen met Koen Martens en David Bergen ook steevast voor het Belgische WK-team. Cédric Faymonville en Bert Bernaers traden ook al aan op het WK voor team België. Quinten Verhaert, Koen Jacobs en Koen Peeters kwamen eerder al uit in de Rookie categorie en kunnen de komende jaren verder doorgroeien in hun lievelingssport.

In Nederland horen Martijn Harms en Rik van Drielen tot de meest ervaren sporters die de mooiste adelbrieven kunnen voorleggen met respectievelijk 3 en 4 Beneluxtitels elk. Rik werd 7 maal Nederlands kampioen, Martijn 6 keer. De sterkste prestatie van Martijn is zijn gouden medaille bij de Virtuele Hot Saw Challenge begin 2021. Eelco de Beer werd 1 keer Benelux kampioen en 2 keer Nederlands kampioen. Achter de naam Ben Terpstra prijkt 1 Nederlandse titel. Edwin Dost en Jurgen Nieuwkamp wisten zich net als de vier eerder genoemde Nederlandse atleten reeds te plaatsen voor het WK om de eer van Nederland te verdedigen in teamverband. Verder is Redmer Knol als opkomend talent de man om in de gaten te houden, alsook Mike Broekman die al een titel van Rookie Benelux kampioen 2018 achter zijn naam heeft staan.

Voor Luxemburg was Marc Hermes vele jaren dé kampioen – 9 titels op een rij tussen 2008 en 2016 zijn daarvan het bewijs. Samen met Mike Berkes legde hij een mooi traject af, Mike werd Luxemburgs kampioen in 2017 en 2018. We kijken uit naar nieuwe talenten die de houthakkerssport mee op de kaart zetten in het Groot Hertogdom Luxemburg. 

Rik van Drielen in de STS-discipline Standing Block Chop

Niet alleen mannelijke atleten beoefenen TIMBERSPORTS®, zowel in België als in Nederland zijn ook meerdere dames aan de slag met zagen en bijlen. Zij trainen mee in clubverband met de heren. In 2019 werd een eerste dameswedstrijd georganiseerd waar Julie Van den Brande uit België de bovenhand nam op Nederlandse atleten Kim de Beer en Saskia van Drielen, alsook op haar landgenote Sara Jacobs. De komende jaren kunnen onze dames nog meer avonturen bijschrijven in de STIHL TIMBERSPORTS® Series.

Kim de Beer tijdens Single Buck discipline

Meer informatie over alle sporters vind je in onze database