STIHL TIMBERSPORTS®: De 6 disciplines

Op STIHL TIMBERSPORTS® evenementen nemen atleten het in maximaal zes disciplines tegen elkaar op, afhankelijk van het wedstrijdformaat. Bij drie disciplines moeten ze een bijl gebruiken, bij de drie andere een zaag.

Disciplines met de bijl zijn Underhand Chop, Standing Block Chop en Springboard. De drie zaagdisciplines zijn Stock Saw, Single Buck en Hot Saw.

Elke discipline is gebaseerd op traditioneel houthakkerswerk en simuleert het vellen of hakken van gevelde bomen. In al deze disciplines moeten de atleten niet alleen vaardigheid tonen in het omgaan met de uitrusting en het hout, maar ook hun kracht en uithoudingsvermogen demonstreren en tegelijk aantonen hoe precies ze die techniek beheersen.

Bron: Staatsbibliotheek van Zuid-Australië

Afbeeldingsbron: Staatsbibliotheek van Zuid-Australië 

We hebben een overzicht gemaakt van de verschillende disciplines en wat de belangrijkste punten zijn om in elk van die disciplines uit te blinken.

Atleet in de discipline Springboard

Springboard

Deze discipline omvat twee houten planken, de zogenoemde springplanken, die moeten worden verankerd in inkepingen die de deelnemers in een verticale stam kappen. Ze moeten dan op de verankerde springplanken gaan staan om een stam (diameter 27 cm) te bereiken die er bovenop is gemonteerd en deze doorhakken op een hoogte van ongeveer 2,80 m. Rookies gebruiken slechts één springplank, zodat de stam minder hoog is. Springboard wordt ook beschouwd als de zwaarste discipline omdat het niet alleen aankomt op een precieze techniek en veel kracht, maar ook op balans en vaardigheid.

Thomas Hofbauer doet mee aan Standing Block Chop

Standing Block Chop

Deze discipline simuleert het vellen van een boom met een bijl. Een verticaal gemonteerd blok (diameter 30 cm – 27 cm voor rookies) moet zo snel mogelijk aan beide zijden worden doorgehakt. Het geheim in deze discipline zijn de nauwkeurige bijlslagen en een krachtige zwaai.

Peter Bauer doet mee aan Underhand Chop

Underhand Chop

Deze discipline is gebaseerd op de techniek achter het hakken van een boom die al is gekapt. De deelnemers staan op een horizontaal gemonteerd, 32 centimeter dik blok (30 cm voor rookie) en moeten er met een bijl doorheen hakken. Het blok moet aan beide zijden worden gehakt; wie hakt aan één kant wordt gediskwalificeerd.

De Duitse recordhouder Dirk Braun doet mee aan Stock Saw

Stock Saw

In deze discipline gebruiken alle atleten de MS 661 C-M, een standaard STIHL kettingzaag met meer dan 90 cc. Ze moeten een opwaartse snede en een neerwaartse snede maken om twee 'cookies' (schijfjes hout) af te zagen van een stam met een diameter van 40 cm, waarbij ze de stam niet meer dan 10 cm mogen inkorten. Hiervoor moeten de deelnemers de juiste combinatie van druk en snelheid toepassen bij het zagen van het hout.

Lars Seibert doet mee aan Single Buck

Single Buck  

Met behulp van een handzaag van twee meter moeten de rivalen een schijf van een horizontaal gemonteerd blok zagen (46 cm diameter – 40 cm voor rookies). Het ritme en de techniek zijn cruciaal om een goede tijd van minder dan 15 seconden te scoren.

Robert Ebner uit Duitsland doet mee aan Hot Saw

Hot Saw

Zogenaamde hot saws zijn bijzonder krachtige, speciaal afgestemde kettingzagen. Het doel van deze discipline is om met de motorzaag zo snel mogelijk drie schijven te zagen, vanaf een lengte van 15 cm, gemarkeerd op een horizontaal gemonteerd blok (diameter 46 cm). De grootste uitdaging hierbij is de precieze beheersing van de enorme kracht van de kettingzaag met een vermogen tot 80 pk. Met een kettingsnelheid van ongeveer 240 km/u en een gewicht van ongeveer 27 kg stelt deze machine enorme eisen aan de deelnemers. De records in de Hot Saw-discipline liggen allemaal onder zes seconden.

Meer informatie over alle huidige STIHL TIMBERSPORTS® -records vind je in onze database.