STIHL TIMBERSPORTS® evenementen en datums

Het TIMBERSPORTS® seizoen in Australië begint normaal gesproken in maart. Wereldwijd worden er in meer dan 15 landen nationale kampioenschappen in competitieverband gespeeld. Het seizoen eindigt in het najaar met het Wereldkampioenschap.

In België vinden de wedstrijden meestal plaats in september of oktober. Via kwalificatiewedstrijden per land kunnen de atleten zich plaatsen voor het Benelux kampioenschap. Het kampioenschap is het hoogtepunt van het seizoen en alleen topatleten kunnen er strijden om de titel van beste wedstrijdhouthakker van de Benelux. De beste atleten per land kunnen zich kwalificeren voor het wereldkampioenschap.

Naast de pro-level deelnemers, doet de top van de toekomstige houthakkers ook mee aan wedstrijden met de bijl en zaag: in rookie-wedstrijden testen de beste jonge talenten hun vaardigheden in vier van de zes TIMBERSPORTS® disciplines om hun plaats in de rangschikking te bepalen. Sporters die jonger zijn dan 25 jaar kunnen als rookie deelnemen aan rookiewedstrijden. Vanaf hun 25ste kunnen de sporters die de 6 disciplines veilig beheersen zich kwalificeren binnen de “pro” categorie.  

STIHL TIMBERSPORTS® omvat ook evenementen voor vrouwen, waarbij sommige atleten al tien jaar aan het circuit deelnemen. Sinds 2015 worden er afzonderlijke wedstrijden voor vrouwen georganiseerd om de Duitse kampioen te kronen. In de Benelux vond in 2018 een eerste wedstrijd voor vrouwen plaats.

Het TIMBERSPORTS® seizoen werd in 2020, net als vele andere sportevenementen, verstoord door de Covid-19 pandemie. Toch kon het STIHL TIMBERSPORTS® Benelux Kampioenschap plaatsvinden, weliswaar zonder publiek. Bovendien werden op het einde van het jaar 2020 verschillende internationale wedstrijden gehouden, hetzij in studio of in "virtuele" modus.

Publiek op het WK STIHL TIMBERSPORTS® in 2018.

World Trophy

De twaalf beste atleten ter wereld strijden om de World Trophy. Ze moeten snel achter elkaar in vier disciplines aanpakken (Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck, Standing Block Chop).

Alle twaalf strijden tegen de klok. De vier snelste gaan direct naar de kwartfinale, de andere moeten tegen elkaar hun laatste kans pakken in knockout-duels om de laatste plek in de kwartfinale te pakken.

Daarna volgen er verdere knock-outrondes totdat de twee sterkste zich voor de finale kwalificeren. De verliezers uit de halve finale gaan naar de play-off om de derde plaats.

Dit wedstrijdformaat vereist extreme concentratie, uithoudingsvermogen en precisie van de deelnemers. De atleten moeten de rondes steeds sneller afwerken. De toeschouwers zijn dol op de directe duels, maar ze zijn extreem zwaar voor de spelers. Tijdens de Trophy 2019 in Zweden haalde Matt Cogar uit de VS zijn eerste internationale titel. In de Benelux is het de Belg Koen Martens die het best presteert en die regelmatig aan deze ontmoetingen en Europese wedstrijden op het hoogste niveau deelneemt.

Een direct duel tussen Robert Ebner en Andrea Rossi uit Italië

Wereldkampioenschap Rookie

Het WK Rookie heet de meest veelbelovende talenten uit twaalf landen welkom, waarbij de beste rookies in vijf disciplines strijden: Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck, Standing Block Chop en Springboard.

Anders dan bij de World Trophy wordt de wereldkampioen onder de rookies niet beslist door middel van een knock-outformat, maar aan de hand van de scores tijdens verschillende rondes. In de eerste ronde nemen de sporters deel aan Underhand Chop, Stock Saw en Standing Block Chop disciplines. De tweede ronde bestaat uit Single Buck en de laatste ronde uit Springboard.

Zodra alle atleten een discipline hebben voltooid, worden punten toegekend op basis van hun gepubliceerde tijden. Na elke ronde vallen de deelnemers met de laagste scores af. Aan het eind is de sporter met de hoogste score in alle vijf disciplines Wereldkampioen Rookie. De regerende Rookie-kampioen is Chris Lord uit Nieuw-Zeeland.

Wereldkampioenschap

Individueel wereldkampioenschap

Brayden Meyer uit Australië is de huidige individuele wereldkampioen

Het Individueel Wereldkampioenschap maakt gebruik van een rondesysteem om te bepalen wie het best presteert in alle zes de disciplines. In de eerste ronde nemen twaalf deelnemers het tegen elkaar op in de disciplines Underhand Chop, Stock Saw en Standing Block Chop om een plaats in de tweede ronde. De laatste vier vallen af. De overgebleven acht sporters moeten dan hun vaardigheden in Single Buck en Springboard in ronde twee onder bewijs stellen. De beste zes van de eerste twee ronden gaan vervolgens naar het Hot Saw-evenement in de derde en laatste ronde. De deelnemer met de hoogste score aan het einde van de multidisciplinaire wedstrijd wordt Individueel Wereldkampioen. Brayden Meyer uit Australië greep de titel in 2019 in Praag terwijl de belg Koen Martens de 12de plaats behaalde. De laatste Nederlander die deelnam aan het individuele WK was Rik van Drielen in 2017.

Wereldkampioenschap Teams

Winnaars van het WK STIHL Timbersport in 2018 in Liverpool

Tijdens deze teamwedstrijd worden twee nationale teams samengesteld uit vier deelnemers. Alle teams nemen het tegen elkaar op in Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck, Standing Block Chop en Springboard estafettes. Op tijd worden de duels in de kwartfinale bepaald. Vanaf dat moment gaat alleen het snelste team in elke wedstrijd verder naar de volgende ronde. De regerende wereldkampioen en wereldrecordhouders zijn het Australische nationale team, ook wel de Chopperoos genoemd. Team België eindigde op het laatste wereldkampioenschap in 2019 op de 12de plaats van de 20 deelnemende landen. Het Nederlandse team eindigde op de 19de plaats. In 2020 kwam team Team Nederland als winnaar uit de bus van de Team Cup der Lage Landen en dit na een spannende estafette race tegen het Belgische team. 

TIMBERSPORTS® 2024 KALENDER

Hieronder vind je de kalender van nationale en internationale evenementen die je dit seizoen niet mag missen! 

En om er zeker van te zijn dat je niets mist van de komende internationale TIMBERSPORTS® evenementen, vind je hier de volledige kalender. 

NAAM DATUM & PLAATS
International Rookie Academy Vrijdag 10 mei t.e.m. zondag 12 mei 2024
Haelen - Nederland - BJ Events
Trainingskamp Vrijdag 17 mei t.e.m. zondag 19 mei 2024
Haelen - Nederland - BJ Events
Rookie World Championship Zaterdag 25 mei 2024
Milaan - Italië
World Trophy Zaterdag 25 mei 2024
Milaan - Italië
Benelux Women and Rookie Cup Zaterdag 17 augustus 2024
Drouwenermond - Nederland - Boerenrockfestival
Benelux Championship Zondag 18 augustus 2024
Drouwenermond - Nederland - Boerenrockfestival
European Trophy Zondag 29 september 2024
Bellinzona, Switzerland
Team World Championship Vrijdag 8 november 2024
Toulouse - Frankrijk
Individual World Championship Zaterdag 9 november 2024
Toulouse - Frankrijk