De STIHL tankdop: schoon en comfortabel

Hij is klein, maar heeft een grote invloed op een rimpelloze werkdag: onze gereedschapsloze tankdop voor de brandstof- een olietank.

STIHL benzinekettingzaag MS 261 C-BE met gereedschapsloze tankdop naast MotoMix en BioPlus

Proper en comfortabel starten dankzij de gereedschapsloze tankdop van STIHL

Wij weten dat motormachines dankzij enkele doordachte details gereedschappen worden die je graag gebruikt en waarop je kan vertrouwen. Daarom hebben wij bij STIHL tankdoppen voor onze machines ontwikkeld die proper en comfortabel zijn in gebruik. Zo kan je je concentreren op wat echt belangrijk is voor jouw werk.

Wat is een gereedschapsloze tankdop? 
Een gereedschapsloze tankdop is een dop waarmee brandstof- en olietanks van STIHL motormachines met een minimum aantal handelingen geopend en weer gesloten kunnen worden. En je hebt er helemaal geen gereedschap voor nodig. De STIHL tankdop werkt met een bajonetsluiting in plaats van een schroefdraad. 

Gereedschapsloze tankdop van STIHL: de voordelen

De voordelen liggen voor de hand: de speciale tankdop voor brandstof- en olietank doe je snel en eenvoudig open en dicht. Daardoor kan je hem gebruiken zonder krachtinspanning en zonder gereedschap. Dankzij de grote opening vul je de tank eenvoudig in slechts drie stappen. Bij de nieuwste tankdoppen zorgen de markeringen op de machinedelen ervoor dat je de tankdop altijd correct opent en sluit.

STIHL benzinekettingzaag MS 261 voor het openen

Stap 1: Openen

Als de kettingzaag net in gebruik was, laat je ze eerst afkoelen. In de brandstoftank kan nog een overdruk ontstaan, waardoor de brandstof eruit kan spatten of er letsels of materiële schade kan ontstaan. Klap de sluitklep van de tankdeksel naar boven en draai de benzinedop van je STIHL motormachine ongeveer 1/8 draai tegen de klok in. Als de brandstoftank onder druk staat, daalt die druk hoorbaar. Zodra de overdruk is gedaald, draai je de dop van de brandstoftank tot aan de aanslag. Je kan de dop er nu afnemen.

Een STIHL benzinekettingzaag MS 261 met gereedschapsloze tankdop wordt gevuld

Stap 2: Tanken

Doe dan het brandstofmengsel in de tank en de kettingolie in de olietank. Door de transparante brandstoftank aan de machine kan je altijd het niveau in het oog houden en dankzij de grotere openingen kan je op een propere en eenvoudige manier bijtanken. Let erop dat je tijdens het tanken geen brandstof verspilt en dat je de tank niet tot aan de rand vult. Wij raden hiervoor het STIHL vulsysteem aan.

Drie mannen zitten rond een STIHL benzinekettingzaag MS 261 met gereedschapsloze tankdop

Stap 3: Sluiten

Steek de tankdop van je STIHL motormachine er weer correct in, druk hem naar onder en draai hem tot aan de aanslag. De tankdop klikt hoorbaar vast. Dan klap je de sluitklep weer dicht.

STIHL tankdop: dit moet je weten

Controleer na elke tankbeurt en bij elk gebruik van de machine of de brandstof- en olietankdop correct afsluiten. Om veiligheidsredenen mogen machines met lekken niet meer gebruikt worden, zeker als die lekken aan het brandstofsysteem zitten.

De STIHL benzinedop lekt: wat nu?

Onze gereedschapsloze tankdop is ontworpen met een maximale dichtheid. Als je merkt dat hij toch lek is, controleer je eerst of er geen splinters of stof onder de tankdop terechtgekomen zijn die verhinderen dat je hem zuiver kunt afsluiten. Controleer daarna of het tankdopmechanisme nog goed sluit. Ook de dichtingen kunnen na enkele jaren gebruik poreus worden. Als je vaststelt dat de dichting bros begint te worden, helpt een STIHL dealer in je buurt je graag de dichting te vervangen.

Persoon met veiligheidshandschoenen opent de gereedschapsloze tankdop van een STIHL benzinekettingzaag

Gereedschapsloze tankdop: is hij een optie voor alle STIHL motormachines?

De STIHL tankdop bestaat helaas niet als optie voor motormachines met een schroefdop. De schroefdraad in de gewone doppen is niet compatibel met de bajonetsluiting van de gereedschapsloze tankdop.

De gereedschapsloze STIHL tankdop samengevat

  • Je kan de gereedschapsloze tankdop snel en eenvoudig bedienen.
  • Met enkele handelingen en zonder gereedschap doe je de olie- en brandstoftank open en dicht.
  • Gereedschapsloze tankdoppen zijn niet als optie verkrijgbaar.