Een benzinekettingzaag werkt met een brandstofmengsel van benzine en motorolie. Kwaliteit is daarbij van cruciaal belang.
06.09.2022
1 : 50 = 1 deel olie + 50 delen benzine.
Voor een mengverhouding 1: 50 heb je vijf liter benzine en 0,10 liter (100 ml) motorolie nodig, liefst STIHL tweetaktmotorolie.
Gebruik voor je mengsel alleen merkbenzine met een minimaal octaangetal van 90 RON.
Voor de bescherming van de gezondheid en het milieu raden wij aan loodvrije benzine te gebruiken.
Gebruik alleen kwalitatief hoogwaardige tweetaktmotorolie met de specificatie TC. Wij adviseren STIHL tweetaktmotorolie: die is speciaal voor STIHL motoren ontwikkeld en garandeert een hoge levensduur. Een motorolie van minder goede kwaliteit kan de motor, afdichtringen, leidingen en brandstoftank beschadigen.
Om het mengsel te maken giet je eerst de motorolie en daarna de benzine in een voor brandstoffen goedgekeurde jerrycan. Voordat je het mengsel in de brandstoftank giet, schud je best de jerrycan om de bestanddelen goed te mengen. Door het schudden kan er druk opgebouwd zijn in de jerrycan. Wees daarom voorzichtig als je hem opent.
Brandstoffen met een aandeel van vijf of tien procent ethanol zijn in principe geschikt voor alle STIHL kettingzagen en machines, evenals STIHL tuinmachines met motoren van Briggs & Stratton, Kawasaki en Kohler.
Het kan nodig zijn om de carburateur opnieuw af te stellen om de gewijzigde samenstelling van de brandstof te compenseren. Het beste ga je daarvoor naar een STIHL dealer.
De aanduiding E10 is een afkorting: de letter E staat voor bio-ethanol, een alcohol die aan de benzine wordt toegevoegd. Het getal 10 geeft aan dat het ethanolgehalte maximaal tien procent mag bedragen. E10 is dus een brandstof met een hoger aandeel bio-ethanol dan in superbenzine. In superbenzine bedraagt dat aandeel maximaal vijf procent.
In het seizoen verbruik je de brandstof in enkele weken tijd, maar wanneer je de machine niet gebruikt, bijvoorbeeld in de wintermaanden, blijft het mengsel van olie en benzine veel langer in de jerrycan, tank en carburateur zitten. Ondertussen dringen zuurstof en luchtvochtigheid in de brandstoftank en het brandstofsysteem. Bij brandstoffen die je in het tankstation haalt, kan dit leiden tot veranderingen in het bestaande mengsel. Om de eigenschappen van de brandstof te verbeteren voegt de fabrikant namelijk additieven toe zoals antioxidanten of corrosiewerende middelen. Deze toegevoegde stoffen kunnen aangetast worden en uit het mengsel verdwijnen.
Bovendien kan “gum” ontstaan, een harsachtig product. Gum is bij brandstoffen een residu dat na verdamping ontstaat. Een gehalte aan gum in de brandstof leidt tot afzettingen in de verbrandingskamer van de motor of tot verkleefde en verstopte brandstofinjectoren of filters.
Bij tweetaktmengsels met brandstoffen die ethanol bevatten, kunnen olie en benzine zich bovendien na relatief korte tijd al ‘ontmengen’. STIHL raadt aan om een zelfbereid tweetaktmengsel niet langer dan 30 dagen te bewaren. Zo beperk je de mate waarin de brandstof ontmengd wordt tot een minimum.
In deze context betekent ontmenging dat het vocht in de lucht zich met het ethanol bindt en op de bodem van de jerrycan neerslaat.
Pas op voor ontmenging
Door de ontmenging is de tweetaktmotorolie niet gelijkmatig in de brandstof verdeeld. Het kan daardoor zijn dat er te weinig van het benodigde smeermiddel in de motor aanwezig is. Het ontbreken van smering en koeling kan problemen veroorzaken, van een slecht draaiende motor tot een vastgelopen zuiger. Ook na krachtig schudden is ontmengde brandstof niet meer van goede kwaliteit.
Als je de kettingzaag met een verkeerd mengsel hebt gevuld, mag je de motor niet laten draaien, ook niet kortstondig. Giet de oude brandstof door een trechter terug in de jerrycan en vul de tank met de juiste brandstof. Meestal volstaat dat. Reinig eventueel de bougie als de kettingzaag niet werkt.
Download hier eenvoudig de handleiding van je STIHL kettingzaag.