STIHL M-Tronic: Koude start. Warme start. Droomstart

Met STIHL M-Tronic kan je erop vertrouwen dat je machine altijd start, dankzij de elektronische regeling van de ontsteking en de brandstoftoevoer.

Close-up: STIHL benzinekettingzaag MS 261 C-M met M-Tronic wordt gestart

STIHL M-Tronic: staat garant voor een optimale werking

Of je onmiddellijk erin vliegt, al een tijdje aan het werk bent of na een pauze je machine van STIHL opnieuw vastneemt: M-Tronic regelt in elke bedrijfstoestand heel precies en elektronisch het moment van de ontsteking en de brandstofdosering. En hij houdt rekening met externe omstandigheden zoals temperatuur, hoogte en brandstofkwaliteit. Zo kan je je helemaal op je werk concentreren en beschik je al tijdens de start over het optimale vermogen van je STIHL machine.

De componenten van het STIHL M-Tronic systeem in detail

Persoon in veiligheidsuitrusting zaagt boom om met STIHL kettingzaag MS 261 C-M
Man in veiligheidsuitrusting verzaagt boom met STIHL benzinekettingzaag met M-Tronic en zaagblad Light 04

Helemaal doorstarten met STIHL: jouw voordelen met M-Tronic

Gewoon starten

Met STIHL M-Tronic kan je na de start onmiddellijk naar het hoogste toerental gaan. Het vereiste brandstofmengsel wordt exact berekend door het systeem en correct toegevoegd.

Één keer instellen, een hele tijd optimaal werken

M-Tronic past de brandstof in de carburateur elektronisch aan: voor alle bedrijfstoestanden zoals start, stationair, gedeeltelijke en volledige belasting, en dat gebeurt volledig automatisch, rekening houdend met de externe omstandigheden. Een STIHL dealer in de buurt helpt je met plezier bij het instellen voor de eerste inbedrijfstelling. Zo functioneert elk M-Tronic systeem onmiddellijk optimaal. En kan je erop vertrouwen dat je gereedschap uitstekend werkt.

Permanent een optimaal motorvermogen

Aan de hand van de motortemperatuur en het toerental controleert de regelaar voortdurend de bedrijfstoestand van je kettingzaag en doseert ze de brandstof voortdurend op zo’n manier dat je op elk moment profiteert van een optimaal motorvermogen.

Uitstekende versnelling

Door de elektronische regeling van het ontstekingsmoment en de brandstofdosering versnellen machines met STIHL M-Tronic snel en spontaan, ook bij een koude start.

Geheugenfunctie

STIHL M-Tronic onthoudt de instellingen van je laatste gebruik zonder tijdsbeperking en roept ze op als je de kettingzaag opnieuw start. Daardoor heb je bij elke nieuwe start onder dezelfde externe omstandigheden onmiddellijk het volledige motorvermogen ter beschikking.

Een kettingzaag starten tussen de knieën of dijen - STIHL MS 261 

STIHL M-Tronic kalibreren

Om je machine optimaal met M-Tronic te laten werken, is het belangrijk dat je STIHL dealer het M-Tronic systeem op je machine kalibreert voor je ze in gebruik neemt. Want alleen als het systeem correct is ingesteld zal het daarna ook optimaal werken. Als M-Tronic 3.0 in je machine is ingebouwd, kan je het kalibreren ook gemakkelijk zelf uitvoeren.

STIHL M-Tronic 3.0: kalibrering door klant

Als de hoogte verandert en als je tijdens een langere periode werkt met gedeeltelijke belasting, is het mogelijk dat het vermogen van de kettingzaag niet het verwachte maximum bereikt. Als je gedurende een langere periode hebt gewerkt en merkt dat het vermogen van de kettingzaag te laag was, dan kan je het vermogen bij kettingzagen met M-Tronic 3.0 zelf optimaliseren. Zo bereik je het volle vermogen vanaf de eerste zaagsnede en je blijft dat een hele tijd behouden.

Zo kalibreer je je STIHL kettingzaag met M-Tronic 3.0: laat hem eerst kort warmlopen. Daarna schakel je hem uit, activeer je de kettingrem en zet je de schakelaar op de koudestartpositie (▴). Daarna start je de kettingzaag en laat je die minstens 30 seconden, en maximum 45 seconden draaien. Zet dan de kettingrem los en trek de gasgreep tot aan de aanslag. Terwijl je de gasgreep vasthoudt, gaat de kettingzaag eerst naar een toerental van ongeveer 10.000 toeren en daarna naar het hoogste toerental van ongeveer 14.000. Zodra het toerental vanzelf weer afneemt ben je klaar met kalibreren en kan je de vinger van de gasgreep halen. Je kettingzaag is nu door STIHL M-Tronic 3.0 optimaal ingesteld op de huidige hoogte, temperatuur en brandstofkwaliteit.

STIHL M-Tronic: diagnose en reset

Als je merkt dat je STIHL machine met M-Tronic problemen heeft tijdens het draaien, kan een dealer je M-Tronic machine snel en zonder problemen uitlezen, een diagnose stellen en een reset uitvoeren. Als je liever zelf de zaken in handen neemt, kan je ook een reset ‘aan de boom’ uitvoeren. Voer daarvoor vijf gelijkmatige lengtesneden uit op een rond houtblok van ca. 30 cm diameter. Het toerental van je machine moet hierbij tussen 8.001 toeren per minuut en 11.201 toeren per minuut liggen.

Samengevat: STIHL M-Tronic

  • STIHL M-Tronic is een motorregelingssysteem dat het moment van de ontsteking en de brandstofdosering precies regelt.
  • Die precisie haalt STIHL M-Tronic uit sensoren in de motor.
  • STIHL M-Tronic zorgt voor permanente optimale motorprestaties, om het even waar je werkt.
  • STIHL M-Tronic onthoudt de laatste instellingen als je de motor opnieuw opstart.
  • Eenmaal gekalibreerd zorgt STIHL M-Tronic ervoor dat de motor optimaal draait.
  • Veel STIHL producten zijn uitgerust met M-Tronic.

Wat is STIHL M-Tronic? 
STIHL M-Tronic zorgt voor de optimale werking van je motormachine. Het motorregelingssysteem STIHL M-Tronic regelt de brandstoftoevoer en het moment van ontsteking voor elke bedrijfstoestand elektronisch en precies, op basis van sensoren.