Een STIHL kettingzaag starten

Wij tonen je hoe je een STIHL motorkettingzaag veilig en correct start. Zo ga je met plezier aan het werk! Een kettingzaag starten kan op verschillende manieren.

Een STIHL MS 180 C-BE kettingzaag op de grond, met een persoon die het handvat vasthoudt met veiligheidshandschoenen.

Voordat je je STIHL kettingzaag start

Beveilig je werkplek voordat je begint te werken met de motorzaag. 

De werkplek voorbereiden voor het zagen met de kettingzaag 

 • Zodra de motor van een benzinekettingzaag draait, ontstaan giftige uitlaatgassen. Deze gassen kunnen geurloos en onzichtbaar zijn. Werk daarom alleen buiten of in voldoende verluchte ruimtes. Gesloten ruimtes zijn geen geschikte werkomgeving.
 • Controleer de ondergrond van je werkplek. Opgelet: gevaar voor uitglijden bij gladheid, regen, sneeuw, ijs, op hellingen, op oneffen terrein of op pas ontschorst hout (of schors).
 • Hou andere personen, in het bijzonder kinderen, uit de buurt van je werkplek.
Een man in veiligheidskleding draagt een STIHL benzinekettingzaag MS 261 met kettingbescherming

Let na het bijvullen van je STIHL benzinekettingzaag ook op het volgende:

 • Hou altijd 3 meter afstand van de tankplaats.
 • Controleer de staat van je werkomgeving en of er mogelijke obstakels zijn. Hou altijd een ontsnappingsweg vrij voor noodgevallen. Gladde, oneffen of beijzelde oppervlakken kunnen gevaarlijk zijn en zijn dus te vermijden.
 • Let er ook op dat zich geen andere personen in de nabije omgeving bevinden. Werk echter nooit alleen: zorg ervoor dat er andere personen binnen gehoorsafstand zijn die in geval van nood hulp kunnen bieden. 
Een bosarbeider met veiligheidsuitrusting start een STIHL benzinekettingzaag MS 462 C in een naaldbos.

Je STIHL kettingzaag starten – stap voor stap uitgelegd

De werkomgeving is beveiligd en gecontroleerd. Je kan nu aan de slag met de zaag. Hou bij elk van de volgende stappen rekening met de veiligheidsinstructies in de gebruiksaanwijzing. De eerste handleiding is bedoeld voor het starten van een kettingzaag zonder M-Tronic. Voor machines met M-Tronic raadpleeg je de tweede handleiding.

De volgende handleiding beschrijft hoe je de kettingzaag vanop de grond start. Als je de kettingzaag in dicht struikgewas of in de sneeuw niet op de grond kan starten, kan je de machine ook tussen je knieën of dijen starten. Bij het starten tussen de knieën of dijen vallen bepaalde stappen weg, zoals het stabiliseren van de kettingzaag op de grond.

Een kettingzaag zonder M-Tronic starten

Someone wearing gloves performs a ground start of a STIHL MS 261 C-M petrol chainsaw with Light 04 guide bar

Een STIHL kettingzaag met M-Tronic starten

Videohandleidingen

Close-up of the starter grip on a STIHL MS 261 C-M petrol chainsaw with M-Tronic and ElastoStart.

Gemakkelijker starten met STIHL ErgoStart en STIHL ElastoStart

Naast het hierboven beschreven M-Tronic-systeem  bieden wij nog andere functies die een kettingzaag starten vereenvoudigen: STIHL ErgoStart  vermindert de nodige startkracht aanzienlijk en de speciale STIHL ElastoStart-startgreep zorgt voor vlot starten zonder schokken.

OPMERKING

Onze handleiding is slechts een aanvulling op de gebruikshandleiding van jouw STIHL kettingzaag. De motorzagen in de video's dienen slechts als voorbeeld. Andere kettingzaagtypes kunnen andere bedieningselementen hebben. Lees daarom de gebruikshandleiding grondig door voor je de kettingzaag gebruikt. Heb je vragen? Contacteer je gespecialiseerde dealer.

Samenvatting: Een STIHL kettingzaag starten

 • Het startverloop van een STIHL kettingzaag kan afhankelijk van het model variëren. Daarom moet je vóór het starten de gebruikshandleiding grondig lezen.
 • Er zijn twee manieren om je STIHL kettingzaag veilig te starten: start vanop de grond en start tussen de knieën.
 • Bij de modellen met M-Tronic vallen enkele stappen van de startprocedure voor machines zonder dit systeem weg, bijvoorbeeld de tweede bediening van het startkoord.
 • Begin pas met de kettingzaag te werken als de startprocedure met succes is afgerond. Til de kettingzaag bij het starten vanop de grond pas op als de start correct is verlopen.
 • Als de STIHL kettingzaag ondanks de juiste procedure niet start, raadpleeg dan een gespecialiseerde STIHL dealer.