Kettingzaag schoonmaken, stap voor stap uitgelegd

Je kettingzaag reinigen en onderhouden is belangrijk! Lees hier hoe je een kettingzaag met een paar eenvoudige stappen schoonmaakt.

Materiaal om een STIHL kettingzaag schoon te maken

Redenen waarom een kettingzaag schoonmaken belangrijk is

Elk gebruik laat sporen na op je kettingzaag. Houtresten en hars blijven aan de kettingzaag kleven, de ketting wordt na verloop van tijd bot en stof zet zich af op de afzonderlijke componenten. Als je het vuil niet verwijdert, heeft dit op lange termijn een nadelige invloed op de werking van de kettingzaag.

Een kettingzaag reinigen: handleiding

Neem regelmatig de tijd om je kettingzaag schoon te maken. Op die manier hou je ze in optimale conditie. Bij het onderhoud van accu-, elektrische en benzinekettingzagen moet je rekening houden met enkele bijzonderheden.
 
Voordat je een kettingzaag schoonmaakt, zijn de volgende voorbereidingen nodig.

Veiligheidsmaatregelen 

STIHL MS 462 C-M voor het schoonmaken van de kettingzaag

Hardnekkig vuil

Ga na of de ventilatiesleuven schoon zijn en reinig ze indien nodig met een kwast of met perslucht. Een goede werking van de ventilatiesleuven is belangrijk om de motor te beschermen tegen oververhitting. Demonteer nu het kettingtandwieldeksel en maak de zone rond het kettingwiel schoon. Gebruik een harsoplosmiddel voor erg hardnekkige verontreinigingen.

Care & Clean Kit MS reinigingskit – proefpakket
Care & Clean Kit MSSchoonmaakmiddelen / onderhoudsmiddelen
Reinigings- en onderhoudskit voor STIHL kettingzagen
Enkel verkrijgbaar bij STIHL dealers
€ 18,80
Superclean - Harsoplosmiddel
Superclean - HarsoplosmiddelSchoonmaakmiddelen / onderhoudsmiddelen
Spray met smerende functie tegen hars en vuil en met roestbescherming
Enkel verkrijgbaar bij STIHL dealers
Vanaf
€ 6,50
Varioclean - Speciaal reinigingsmiddel
Varioclean - Speciaal reinigingsmiddelSchoonmaakmiddelen / onderhoudsmiddelen
Speciale reiniger voor organisch vuil
Enkel verkrijgbaar bij STIHL dealers
€ 12,00Basisprijs per 100 ml € 0,02

Door een kettingzaag regelmatig schoon te maken voorkom je voortijdige slijtage van het zaagblad en de zaagketting. Demonteer hiervoor de zaagketting en het zaagblad. Verwijder met een vijlkaliber alle olie- en vuilresten uit het oliekanaal, de opening van de olietoevoer en de zaagbladgleuf. Een hoogwaardig harsoplosmiddel bewijst hier goede diensten. Als er bramen zijn ontstaan, kun je die verwijderen met een platte vijl of een zaagbladrichter.

Voor een optimale, complete bescherming raden we je aan om de speciale reiniger van STIHL te gebruiken. Spray na het schoonmaken onderhoudsolie op het zaaggarnituur.

In deze video tonen we je de afzonderlijke stappen:

Monteer het schone en droge zaaggarnituur weer op de kettingzaag en zet het kettingtandwieldeksel er weer op.

Tip:
Heb je eventueel een persluchttoestel in je werkplaats? Dat zorgt voor een nog beter resultaat. Je verwijdert er zelfs de kleinste vuildeeltjes mee. Berg de kettingzaag op met de zaagbladbescherming en bewaar ze in een droge ruimte tot je ze weer gaat gebruiken.

Kettingzaag schoonmaken vóór de winterstop

Tussendoor en zeker voordat je een kettingzaag voor langere tijd opbergt (drie maanden of langer), moet je ze grondig reinigen. De eerste stappen zijn altijd dezelfde voor accu-, elektrische en benzinekettingzagen:

Maak het zaaggarnituur schoon en slijp het bij

Maak het zaagblad en de zaagketting los van de behuizing. Maak ze schoon zoals hierboven beschreven. Controleer de staat van beide onderdelen. Moeten de zaagtanden worden bijgeslepen? Is er een braam ontstaan op het zaagblad? In dat geval verwijder je die voorzichtig met een platte vijl of zaagbladrichter van STIHL.

Onze gekwalificeerde dealers geven je nog meer handige tips om je kettingzaag te slijpen. Je kunt je kettingzaag ook professioneel door hen laten slijpen.

Verstuif na het schoonmaken onderhoudsolie op het zaagblad en de zaagketting. Berg ze gescheiden van de behuizing op in de bijbehorende kettingbescherming.

Verzorging met dubbele functie

STIHL harsoplosmiddel is ideaal bij hardnekkige harsresten en beschermt tegelijkertijd optimaal tegen roest.

De behuizing schoonmaken

Verwijder stof en zaagsel uit de behuizing. Maak de zone rond het kettingwiel schoon (zie boven). Ga na of de ventilatiesleuven niet verstopt zijn en reinig ze met een kwast of met perslucht.

Het smeeroliereservoir vullen

Is het oliereservoir aan reiniging toe? Dat kun je zelf doen ofwel laten doen door een gespecialiseerde STIHL dealer. Mogelijk stel je tijdens het reinigen beschadigingen vast. In dat geval raden we je aan om het onderhoud en de reparaties toe te vertrouwen aan je STIHL dealer. Als je biologische kettingsmeerolie gebruikt, vul je het smeeroliereservoir volledig. Berg je machine ook op met een vol reservoir.

Het oliekanaal reinigen

Controleer het peil in het oliereservoir. Normaal daalt het oliepeil tijdens het werken met de kettingzaag. Als dat niet het geval is, schort er mogelijk iets aan de smeerolietoevoer. Om dat op te lossen reinig je de oliekanalen van je kettingzaag. Je kunt ook een beroep doen op één van onze gespecialiseerde dealers.

Bijzonderheden bij accu- en benzinekettingzagen

Naast de bovenstaande stappen voer je bij een accu- en benzinekettingzaag nog de volgende reinigingswerkzaamheden uit:
Man staat met STIHL accukettingzaag voor werkplaats

Een draadloze kettingzaag schoonmaken

Bij machines met accu is het vooral belangrijk dat je de accu op de juiste manier opbergt.
 • Reinig de accu met een doek.
 • Berg hem op met een laadstatus van twee brandende leds. Zo voorkom je een diepontlading die schadelijk kan zijn voor de werking en levensduur van de accu.
 • Berg de accu gescheiden van de kettingzaag en de lader op.
 • Veeg ook de lader schoon met een doek. Indien nodig reinig je de elektrische contacten met een kwast.
STIHL Varioclean schoonmaakproduct naast een kettinzaag op een werkbank

Een benzinekettingzaag reinigen

Het reinigen van een kettingzaag op brandstof vraagt een paar extra stappen. Let op deze bijkomende details:

 • De tank leegmaken

Maak de benzinetank van de kettingzaag leeg op een goed geventileerde plaats. Verwijder benzineresten milieuvriendelijk door ze naar het containerpark te brengen.

 • De motor laten draaien tot hij uit zichzelf afslaat

Maak de benzinetank leeg en start nu de machine. Laat de kettingzaag een tijdje lopen tot er geen benzine meer in de tank zit en de kettingzaag bij stationair toerental stilvalt. Op die manier voorkom je dat het membraan in de carburateur gaat vastkleven. Voor een grondige reiniging raden we je aan om naar een gespecialiseerde STIHL dealer te gaan.

 • Controleer de bougies en de aanzuigopening voor de koellucht en reinig ze indien nodig.
 • De luchtfilter reinigen

Reinig regelmatig de luchtfilter, zodat je kettingzaag ook na verloop van tijd nog goed werkt. Haal de luchtfilter eerst uit de behuizing en tik het vuil er uit.

In deze video tonen we je hoe je de HD2-filter van een kettingzaag grondig reinigt:

Om een overzicht te geven van alle noodzakelijke reinigingswerkzaamheden hebben we ze in een tabel samengevat. Je vindt deze tabel samen met een gedetailleerde beschrijving van elke afzonderlijke stap in de handleiding van je machine.

Samenvatting: een kettingzaag schoonmaken

 • Regelmatig onderhoud zorgt voor de goede werking van een kettingzaag.
 • Werk uitsluitend met geschikte veiligheidsuitrusting.
 • Een kettingzaag reinigen doe je na elk gebruik. We raden een bijkomende, grondige reiniging aan vóór de winterstop.
 • Let op de bijzonderheden bij het reinigen van accu- en benzinekettingzagen.