Je kettingzaag spannen: zo doe je dat!

Wil jij je kettingzaag aanspannen? We tonen je hoe de kettingsnelspanner, de zijdelings geplaatste en de frontaal geplaatste kettingspanner werken.

Workbench with sharpening tools and saw chain

Tekenen dat de ketting van je kettingzaag moet worden aangespannen

Wanneer moet je je kettingzaag spannen? Kettingen worden zwaar belast tijdens het gebruik. Elke keer als een zaagtand in het hout grijpt, genereert dat een belastingpiek op de ketting. Slijtage, vuil, zaagsel en houtmeel veroorzaken nog meer mechanische slijtage van het kettingwiel, het zaagblad en de ketting. Het is dan ook normaal dat een ketting opnieuw moet worden aangespannen om deze slijtage te compenseren.

Wanneer de ketting niet meer in contact komt met de onderkant van het zaagblad, moet je de spanning van de ketting bijstellen. Een correct gespannen ketting kan met weinig moeite over het zaagblad worden getrokken als de kettingrem ontspannen is. Bij onze kettingzagen met QuickStop Super moet bovendien de remhendel aan de achterste handgreep worden bediend om de kettingrem te ontspannen. Denk erom dat de ketting bij normaal gebruik opwarmt en daardoor uitrekt. De spanning van de ketting moet ook worden gecorrigeerd als de ketting door het opwarmen meer speling heeft gekregen.

Als je de ketting op bedrijfstemperatuur hebt gespannen, vergeet dan niet de spanning van de ketting weer te verlagen zodra hij is afgekoeld. Een te hoge kettingspanning belast het zaagblad en het krukaslager en kan een defect veroorzaken.

Wij raden je aan de kettingspanning telkens te controleren voordat je met je kettingzaag begint te werken.

Belangrijk: denk aan je veiligheid wanneer je de kettingspanning controleert en bijstelt.

 • Controleer of corrigeer de kettingspanning nooit terwijl de motor draait.
 • Draag geschikte veiligheidshandschoenen.
 • Je kan je verbranden aan hete motoronderdelen of de uitlaatdemper als je de kettingspanning controleert of bijstelt terwijl die nog op bedrijfstemperatuur is.
 • Bij gebruik van een kettingzaag met accu (draadloos apparaat) of een elektrische kettingzaag moet je het apparaat in ieder geval spanningsvrij maken (accu verwijderen, stekker uit het stopcontact trekken).
 • Controleer de zaagketting op slijtage of mechanische beschadiging (scheuren, barsten, vervorming) en werk niet met een beschadigde zaagketting.

Kettingsnelspanner – stap voor stap uitgelegd

Met de snelspanner kan je de spanning van de ketting bij alle STIHL kettingzagen bijzonder comfortabel, snel en eenvoudig bijstellen. STIHL kettingzagen met een kettingsnelspanner hebben een B in de naam, bijvoorbeeld MS 181 C-BE. Zo werkt het:

Kettingsnelspanner videohandleiding

Zijdelings geplaatste kettingspanner – stap voor stap uitgelegd

De zijdelings geplaatste kettingspanner is het beproefde systeem bij de meeste apparaten van STIHL. De kettingspanningsonderdelen zijn gemakkelijk bereikbaar en het risico van contact met hete motoronderdelen is kleiner.

Een aantal van onze modellen zijn uitgerust met QuickStop Super. Denk er in dat geval aan de achterste handgreep te bedienen wanneer je de ketting over het zaagblad trekt of schuift.

Videohandleiding zijdelingse kettingspanner 

Frontaal geplaatste kettingspanner – stap voor stap uitgelegd

Slechts enkele STIHL kettingzagen zijn uitgerust met een frontaal geplaatste kettingspanner. De werkwijze is dezelfde als bij de zijdelings geplaatste kettingspanner, met uitzondering van de positie van de spaninrichting.

Videohandleiding frontale kettingspanner 

Gebruikshandleidingen om STIHL kettingzagen te spannen

Hier kan je de gebruikshandleiding van je STIHL kettingzaag gemakkelijk downloaden.

Samenvatting: de kettingzaag spannen

 • Wanneer de ketting niet meer in contact komt met de onderkant van het zaagblad, moet je de zaagketting aanspannen.

 • Zet de motor uit. Verwijder de accu bij apparaten met accu en trek bij elektrische apparaten de stekker uit het stopcontact.

 • Plaats de kettingzaag op een stevige, vlakke ondergrond.

 • Ontspan de kettingrem als hij aangespannen is.

 • Werk altijd volgens de handleiding.

 • Vergeet niet om veiligheidshandschoenen te dragen zodat je je niet verwondt aan de scherpe tanden van de zaagketting.