Tand per tand: je heggenschaar slijpen

Hars en dikke takken maken de messen na verloop van tijd bot. Wij laten je zien hoe je je heggenschaar snel en eenvoudig slijpt: een heggenschaar slijpen doe je zo!

Close-up van de scherpe tanden van een heggenschaar tijdens het snoeien van een haag.

Heggenschaar snijdt niet: wat is de oorzaak?

Snijdt je heggenschaar niet zoals gewoonlijk? Vaak komt dat doordat de snoeimessen van je machine na veelvuldig gebruik bot zijn en opnieuw geslepen moeten worden. Er zijn echter nog andere oorzaken.

Aan de volgende tekenen herken je gemakkelijk de mogelijke oorzaak:

Twijgen worden vaak ingeklemd

Als de takken tijdens het snoeien tussen de messen vast komen te zitten, de messen blokkeren en de takken daardoor niet afgesneden worden, komt dit doordat er te veel ruimte ontstaat tussen de bovenste en onderste messen van de heggenschaar. Dat komt omdat de afstandhouders van de messen na verloop van tijd slijten. In dit geval kan je gespecialiseerde dealer je zonder problemen helpen en de afstandhouders vervangen.

Takken worden niet zuiver afgesneden

Als de snede daarentegen golvend en rafelig is, duidt dit erop dat de messen bot zijn en opnieuw geslepen moeten worden. Je kan je heggenschaar door een van onze gespecialiseerde dealers laten slijpen of het met wat geduld zelf weer in orde maken.

Persoon werkt met handschoenen aan de STIHL HSA 56 accu-heggenschaar

Handleiding: heggenschaar slijpen

Je wacht het best niet met slijpen totdat de messen duidelijke tekenen van slijtage vertonen, want de levensduur van je heggenschaar hangt sterk af van een regelmatig onderhoud. Wij raden daarom aan om de messen ongeveer om de 50 werkuren te slijpen. Zo blijft het snijvermogen behouden en heb je lang plezier van je heggenschaar. Alle belangrijke informatie over het slijpen van je heggenschaar vind je ook terug in de gebruiksaanwijzing.

Noodzakelijke veiligheidsmaatregelen

Denk aan je eigen bescherming voordat je begint te slijpen. Draag een veiligheidsbril en handschoenen van stevig materiaal om verwondingen te voorkomen. Zorg er ook voor dat je machine tijdens het slijpen niet uit zichzelf kan starten of wegglijden.

In onze videohandleiding laten we nog eens stap voor stap zien hoe je te werk gaat:

Heggenschaar zelf slijpen of laten slijpen?

Niet iedereen voelt zich comfortabel om de messen zelf te slijpen. Onze gespecialiseerde STIHL dealers helpen je daar graag bij. Zij slijpen de messen professioneel bij, en zorgen voor een optimaal resultaat zonder te veel materiaal van de messen te verwijderen.

Samenvatting

  • Het slijpen maakt deel uit van de onderhoudsroutine van je heggenschaar.
  • Maak de messen schoon voordat je ze slijpt.
  • Een platte vijl is goed geschikt om de messen te slijpen.
  • Verwijder bramen met een slijpsteen.
  • Een harsoplosmiddel herstelt de corrosiebescherming.
  • Als je er zeker van wil zijn dat je machine correct geslepen wordt, kan je contact opnemen met onze gespecialiseerde dealers.