De heg snoeien: zo krijg je het perfect onder de knie

Onze artikels laten zien hoe je een heg het best kan snoeien. Met handige tips voor verschillende planten, maten en vormen.

Overzicht: de heg snoeien 

  • Heggen die in het voorjaar bloeien, snoei je pas na de bloei

  • Als je in de zomer (maart tot september) de vorm licht wilt bijsnoeien, controleer dan eerst dat er geen vogelnesten in de heg zitten

  • Sterker terugsnoeien is ook vanaf 1 oktober mogelijk

  • Nieuwe scheuten tot een derde inkorten

  • Heggenschaar voor borsthoge heggen, heggenschaar op steel voor hoge heggen

  • Grote en kleine struikgewassen in siervormen snoeien

Heg correct snoeien: overzicht van de soorten heggen

Pas op bij giftige heggen

Sommige struiken en heggen zijn giftig. Omdat vooral de zaden in de felrode taxussen giftig zijn, is de taxus niet geschikt voor huishoudens met kleine kinderen of huisdieren.

 

De afgesneden scheuten van thuja, laurierkers en cipres mag je alleen met handschoenen beetpakken.

 

Wees ook voorzichtig bij ligusters en buxus. Zorg er daarom voor dat je de juiste beschermende kleding draagt bij het in vorm snoeien en onderhouden van je heg.

Een vrouw in een tuin snoeit met de STIHL HS 82 benzineheggenschaar scheuten van een heg

Vanaf het tweede jaar kan je de heg trimmen.

Trimmen en snoeien van jonge heggenplanten 

Na het planten van een heg is het belangrijk dat je hem eerst niet snoeit. In het tweede jaar kan de jonge heg worden getrimd en in de gewenste vorm worden gebracht. Daarbij moet de kerngroei onbeschadigd blijven tot de heg de geplande hoogte heeft bereikt. Alle andere scheuten worden tot de helft teruggesnoeid.

Een vrouw spant een koord als oriëntatie voor het snoeien van de heg.

Een gespannen koord maakt het makkelijker om recht te snoeien.

De juiste methode om heggen te snoeien 

Snoei de jaarlijkse groei aan de zijkant twee derde terug en laat de hoofdscheuten groeien tot ze het gewenste niveau hebben bereikt.  

Bij een vormloze heg of een haag met gaten kan alleen radicaal snoeien nog uitkomst brengen. Maar pas op: coniferen vormen geen scheuten meer als ze tot op het hout zijn teruggesnoeid. Ook bij regelmatig onderhoud mag je bij coniferen daarom niet in het oude hout snijden. Alleen de taxus is ook goed bestand tegen radicaal snoeien.

Techniek voor het snoeien van middelhoge heggen met de heggenschaar

Heg in trapeziumvorm snoeien

Bij heggen voorkomt de trapeziumvorm – onderaan breed, bovenaan smal – dat de onderste takken kaal worden, want zo krijgen alle scheuten voldoende licht. Bovendien wordt in de winter de sneeuwbelasting verlaagd, omdat zich ten eerste minder sneeuw verzamelt en de sneeuw bovendien ook beter naar beneden kan vallen.

Een vrouw snoeit een buxus met behulp van een kartonnen sjabloon in vorm met een STIHL HSA 26 accugras- en buxusschaar

Een sjabloon geeft de gewenste vorm aan.

De juiste vormsnoei

Sommige tuineigenaars streven ernaar om struiken en heggen in een mooie vorm te brengen. Maak de juiste vorm met behulp van een sjabloon van karton of een gespannen koord.

Heg tegen inkijk: zo corrigeer je schoonheidsfouten

Voor schoonheidsfouten in de heg is er vaak een eenvoudige oplossing: veel licht. Kleinere openingen groeien snel weer dicht als ze genoeg zon krijgen. Verwijder daarom aangrenzende takken of andere dingen die voor schaduw zorgen om de open plek voldoende licht te geven. Voorzichtigheid is geboden bij thujaheggen, omdat die geen diepe snede in het hout verdragen.

Grotere gaten verdwijnen door aangrenzende scheuten over de open plek te schuiven met behulp van een stokje of een bamboe staaf. Bind de scheuten van de heg altijd slechts losjes vast aan de stok.

Vergeet na het snoeien van de haag niet om het snoeisel weg te gooien. Als er resten op het gazon blijven liggen, wordt de groei van het gazon belemmerd en kunnen er kale plekken ontstaan.

Je kan het snoeisel het beste opvegen met een bezem of verwijderen met een accubladblazer, zoals de STIHL BGA 57. Als alternatief kan je voor het snoeien van de heg ook een stuk textiel gebruiken, zoals oud beddengoed, om het snoeisel op te vangen. Vooral bij heggen met heel kleine bladeren zoals de buxus bespaart dat veel werk, omdat het snoeisel zo eenvoudig kan worden verzameld en verwijderd.

Heggen snoeien met beproefde machines van STIHL

Man op een trap snoeit hoge heg met de STIHL HLA 85 accuheggenschaar op steel

Met hoge, brede heggen hebben heggenscharen op steel geen probleem.

Heggenschaar op steel

Met een STIHL heggenschaar op steel bereik je ook bijzonder hoge, lange of extra brede heggen. De optimale hoek kan comfortabel worden ingesteld met de messenbalk die tot 145 graden draaibaar is.

Heggenscharen op steel zijn zowel geschikt voor professionals in de landschapsverzorging als voor veeleisende particuliere gebruikers.

Vrouw met gehoorbescherming en veiligheidsbril snoeit met een STIHL HS 46 benzineheggenschaar een heg

Heggenscharen zijn ideaal voor heggen die ongeveer tot de heup komen.

Heggenscharen

STIHL heggenscharen worden speciaal ontwikkeld voor krachtbesparend, veeleisend onderhoud van dicht gegroeide en bijzonder lange heggen.

Het dubbelzijdige snoeimes snijdt nauwkeurig in zowel horizontale als verticale positie. Van STIHL heggenscharen profiteer je het meest bij heggen die tot heup- of borsthoogte reiken.

Meer voor tuinliefhebbers