Maak een onderdak voor een welkome wintergast door een egelhuisje voor jouw tuin te maken; je ondersteunt een lokale bedreigde diersoort.
26.11.2021
Egels zijn boeiende wezentjes in je tuin die de hele winter doorslapen. Dus aan het eind van de herfst gaan ze op zoek naar een veilige, beschutte leefomgeving waarin ze zich op hun gemak voelen. Oude boomstronken en stapels bladeren of stokken vormen een goede natuurlijke huisvesting. Als je aan het eind van het jaar een stapel bladeren in jouw tuin ziet, moet je die daarom laten liggen tot het voorjaar: misschien logeert er al een egel in. Wees extra voorzichtig bij het maaien en snoeien van heggen, want egels zijn nachtactief. Overdag zitten ze graag onder struiken en lage planten.
Voordat de winter aanbreekt, kan je wat extra tijd nemen als je jouw tuin winterklaar maakt, en een uitnodigend egelhotel maken. Je kan gewoon wat gemaaid gras en bladeren opstapelen in een hoek van jouw tuin, zodat ze een ongestoord plekje vinden. Je kan ook onze instructies volgen om een doe-het-zelfhuis van hout te bouwen. Dat is niet te ingewikkeld en echt leuk om een veilig plekje te scheppen voor een bedreigde inheemse diersoort.
Egels bouwen een laagje vet op om zelf door hun winterslaap te komen, zodat ze van tevoren veel voedsel nodig hebben. Vooral jonge egels en vrouwtjes zijn van september tot december druk met het zoeken naar voedsel, terwijl mannetjesegels al in oktober beginnen aan hun winterslaap.
Je kan egels helpen om zich op de winter voor te bereiden door ze kleine porties kattenvoer en water te geven in jouw tuin. Houd er rekening mee dat je ze nooit melk mag geven, omdat dit ernstige diarree veroorzaakt. Houd er echter rekening mee dat het voedsel alleen als noodrantsoen moet worden beschouwd: net als elk ander wild dier zal – en moet – een egel zelf voedsel vinden. Bovendien kan een betrouwbare voedselvoorziening de egel afleiden van zijn winterslaap.
Als jouw egelhuisje bewoond is, ben je misschien verbaasd als je een egel ziet terwijl hij eigenlijk winterslaap zou moeten houden – maar af en toe worden ze wakker en gaan zelfs op zwerftocht weg bij hun schuilplaats. Als je in de winter een actieve egel ziet, controleer dan of deze tekenen van ziekte of andere problemen vertoont (bijv. letsel of ondervoeding) en neem zo nodig contact op met een specialist.
Het is in grote delen van de EU wettelijk verboden om egels te doden of te vangen. Bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk wordt dit inheemse dier in natuurwetgeving een "prioritaire soort" genoemd. Het is dus de moeite waard om te weten hoe je een egel op de juiste manier verzorgt – en over het algemeen mag je ze niet naar binnen halen. Het creëren van een prettige natuurlijke leefomgeving buiten is de beste manier om een gezonde egelbevolking te ondersteunen.
Uitzonderingen hierop zijn zieke, gewonde en ondervoede egels en egels die besmet zijn met parasieten. Verlaten jonge egels die te klein lijken (minder dan 500 gram) naarmate de winter nadert, hebben ook hulp nodig. Neem contact op met een expert of een dierenarts voor advies.
Bedenk dat egels in de vrije natuur horen. Buiten voelen ze zich thuis. Ze mogen alleen in uitzonderlijke omstandigheden binnen wonen en slapen. Steun voor in het wild levende dieren moet er altijd op gericht zijn dat de dieren ook wild blijven.
In onze gids lees je hoe je in een paar stappen zelf een veilig, warm egelhuisje bouwt.
Voordat je begint jouw huisje te bouwen, moet je de volgende materialen en gereedschappen voorbereiden:
Je kan kiezen of je jouw egelhuisje wil bouwen met een vaste vloer of een open onderkant. Het belangrijkste is om de egel en het vulmateriaal de hele winter droog te houden – dus als je kiest voor een open onderkant, zorg er dan voor dat je het huisje niet in een greppel of in een vochtige kuil neerzet. Een laagje grind of houtsnippers op de grond zorgt voor extra isolatie.
Onze instructies zijn voor een egelhuisje zonder vloer.
Het is leuk om met krachtig gereedschap te werken bij het doe-het-zelven en je kan er nog vaardiger door worden. Dat is geweldig zolang je effectieve en veilige beschermende kleding draagt tijdens het werk. Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je met jouw snoeizaag werkt. Denk hierbij aan een veiligheidsbril, handschoenen, slijtvast materiaal, een beschermende broek enzovoort. Meer informatie vind je in de gebruiksaanwijzing van je product. Maak jezelf eerst goed vertrouwd met het gereedschap voordat je het gaat gebruiken en controleer vóór elk gebruik of het in perfecte staat verkeert. Op verzoek bereidt je STIHL dealer je gereedschap met plezier voor op het eerste gebruik en adviseert je ook over de soorten beschermkleding die je op je gemak kan uitproberen. Onthoud dat persoonlijke beschermingsmiddelen geen vervanging zijn voor veilige werkmethoden.
Met jouw gereedschap, materialen en veiligheidsuitrusting bij de hand kan je meteen aan de slag!
Breng alle afmetingen van het egelhuisje over op de houten panelen, zoals aangegeven in de illustratie. Klem het hout stevig vast op het werkoppervlak voordat je het gereedschap gebruikt om de panelen op maat te maken.
Houd de STIHL GTA 26 met twee handen vast tijdens het zagen.
Maak een ingang voor het egelhuisje in het voorpaneel.
Schuur alle gezaagde randen licht rond af met schuurpapier. Zo voorkom je dat delen van het egelhuisje later splinteren en de bewoner kunnen verwonden.
Markeer de aangegeven hoeken op de zijpanelen en zaag ze dan op maat. Deze schuine hoeken zorgen ervoor dat regenwater van het dak kan lopen zonder de wanden van het egelhuisje te doorweken.
Nu kan je de muren van het egelhuisje aan elkaar bevestigen. Het snelst doe je dat met houtschroeven en een accuschroevendraaier.
Om ervoor te zorgen dat het dak van het hotel niet wegglijdt, spijker je twee houten latjes op de binnenkant van het dakplaat, zoals afgebeeld. Als bescherming tegen regen bevestig je aan de andere zijde waterdicht vilt met viltspijkertjes. Breng wat lijnzaadolie aan op het hout om het egelhuisje tegen de elementen te beschermen.
Je kan het beste stro kiezen als vulling in je nieuwe egelhuis. Het is goed nestmateriaal, uitstekende isolatie en blijft ook droog als het regent. Doe genoeg stro in de slaapruimte zodat je gast er lekker in weg kan kruipen.
Bladeren en hooi zijn ook geschikt. Egels gebruiken het zelf ook graag als ze een nest maken. Maar bladeren die buiten lagen, zijn vaak vochtig en kunnen gaan schimmelen in het egelhuis. Voordat een egel aan de winterslaap begint, is het een goed idee om het onderdak te controleren en eventueel vochtig nestmateriaal te verwijderen.
In een ideale situatie staat jouw nieuwe egelhuisje een beetje verhoogd om te voorkomen dat er water binnendringt bij hevige regen of sneeuw. Je kan ook beter een plaats met direct zonlicht vermijden, zodat het dier goed kan uitrusten en minder snel ontwaakt uit de winterslaap.
De beste plek voor een egelhuisje is op het noorden van je huis, onder groenblijvende struiken, bomen of onder een veranda. De entree moet zo worden geplaatst dat wind en regen er geen vat op hebben.
Als je het huisje op een geschikte plek hebt neergezet, bedek je het met blaadjes en takjes. Dat materiaal zorgt voor een extra buitenlaag en camoufleert het onderdak voor nieuwsgierige dieren.
Nu ben je helemaal klaar! Je nieuwe winterverblijf staat klaar om de eerste gast te verwelkomen.