Maak zelf een krukje van een boomstam

Dit opvallende krukje is gemaakt van een boomstam, en kan worden gebruikt als een handig zitje, als een comfortabele voetensteun of als extra oppervlak. We laten je zien hoe je jouw eigen ontwerp maakt.

Een afgewerkte kruk gemaakt van een boomstam

Een krukje maken van een boomstam: opvallend en functioneel

Op zoek naar een nieuw houtproject? Wat dacht je van een unieke en handige kruk die de charme van een boomstronk op een moderne en stijlvolle manier in je huis brengt?

Het maken van je eigen meubels is erg interessant, omdat je zo ontwerpen kan creëren die aansluiten op je individuele stijl en behoeften. Deze doe-het-zelfkruk biedt ook veel ontwerpmogelijkheden: je kan zelf de maat, de houtsoort en de kleur van het meubel bepalen. Waar je ook voor kiest, binnen een paar uur ben je de trotse nieuwe eigenaar van een elegant meubelstuk. Je hebt alleen een boomstam, een paar MDF-platen voor de poten en een krachtige kettingzaag nodig.

We hebben dit meubel een kruk genoemd, omdat het multifunctioneel is en kan worden gebruikt als stoel, voetensteun, kleine bijzettafel of zelfs als plantentafeltje. Je kan het in elke gewenste grootte maken, zodat je er zeker een plek in huis is waar dit handgemaakte houtwerk van pas komt. Het is ook geweldig als cadeau!

Een boomstam krukje: je hout kiezen

Gestapelde boomstammen

Hout heeft zijn eigen unieke karakter en voor dit project kan je een houtsoort naar jouw smaak kiezen. Hardhout is een robuuste keuze voor een rustieke kruk, hoewel zachthout zoals dennenhout een duurzaam en voordelig alternatief vormt. Houd er wel rekening mee dat zachthout de neiging heeft om hars te produceren.

Kies een stuk stam dat al ontschorst en idealiter splintervrij is gemaakt. Het mag maximaal 15-20% restvocht bevatten om verdere barsten te voorkomen nadat het deel van je doe-het-zelfkruk is geworden.

De juiste kettingzaag

Een geschikte kettingzaag helpt je om deze doe-het-zelfkruk snel en efficiënt te maken. STIHL biedt een breed scala aan compacte kettingzagen voor doe-het-zelfprojecten.

Met aandacht voor je veiligheid: beschermingsmiddelen

Het is leuk om met krachtig gereedschap te werken en je kan er je vaardigheden mee uitbreiden, wat geweldig is zolang je effectieve en veilige beschermkleding draagt tijdens het gebruik ervan. Draag altijd je persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je met je kettingzaag werkt. Dit omvat een helm, een broek met snijbescherming, veiligheidslaarzen en meer. Meer informatie vind je in de gebruiksaanwijzing van je product.

Voordat je de kettingzaag voor de eerste keer gebruikt, moet je je volledig vertrouwd maken met dit elektrische gereedschap en ervoor zorgen dat het vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek bereidt je STIHL dealer je gereedschap met plezier voor op de eerste klus en adviseert je ook over de soorten beschermkleding die je op je gemak kan uitproberen. Onthoud dat persoonlijke beschermingsmiddelen geen vervanging zijn voor veilige werkmethoden.

Zelf kruk van een boomstam maken: materialen en gereedschappen

Dit krukje is een leuk doe-het-zelfproject, omdat je maar een paar materialen en gereedschappen nodig hebt en niet veel tijd vergt.

Dit heb je nodig:

Een boomstam, STIHL MS 231 C benzinekettingzaag, handschoenen, helm en gehoorbeschermingsset uitgestald op boomstronken
 • Boomstam zonder schors (diameter 25-30 cm, lengte ca. 40 cm)
 • Boomstronk om als werkoppervlak te gebruiken
 • 2 MDF-platen
 • Houtvernis
 • Lijm
 • Kettingzaag (bv. MS 231 C)
 • Schaaf
 • Schuurpapier korrel 120 en 240
 • Potlood en liniaal

DIY-krukje van een boomstam: instructies

Laten we beginnen aan je houten DIY-krukje.

DIY-kruk van een boomstam: een afgewerkte kruk op een houten vloer in een woonkamer

Samenvatting: zelf een krukje maken van een boomstam

 • Kies een houtsoort die bij je smaak en je interieurontwerp past. Je kan aantrekkelijke boomstamkrukken maken van hard- of zachthout.
 • Draag tijdens het werken altijd persoonlijke beschermingsmiddelen volgens de gebruiksaanwijzing.
 • Je hebt maar weinig materiaal nodig voor deze kruk: alleen een boomstam en twee MDF-platen.
 • Snij de boomstam op lengte en zaag deze in de lengte in tweeën. Schuur het snijvlak glad met een schaaf en schuurpapier.
 • Zaag twee inkepingen voor de poten van de kruk.
 • Schuur de MDF-platen en lijm ze in de inkepingen.
 • Werk het houten oppervlak af om de kruk te beschermen tegen omgevingsfactoren.