Een bijzettafeltje maken

Met de GTA 26 accusnoeizaag en wat liefde voor handwerk lukt het je zeker om dit houten bijzettafeltje te maken.

Zelfgemaakt houten bijzettafeltje staat in een woonkamer

Creatief woonidee voor doe-het-zelvers

Een bijzettafeltje voor het salon maak je makkelijk zelf. Dit doe-het-zelfproject is niet alleen leuk om te maken, je hebt er ook weinig materiaal voor nodig. De details van het ontwerp laten we aan jou over. Gebruik onze handleiding als creatieve wegwijzer voor jouw unieke houten bijzettafeltje.

Zelf een bijzettafeltje maken: materiaal

Om een bijzettafeltje te maken heb je het volgende materiaal en gereedschap nodig. Smaken verschillen, ook bij de keuze van hout. Gebruik het materiaal dat jij het mooist vindt. Vergeet niet het hout te onderhouden door het bijvoorbeeld regelmatig in te oliën of te beitsen.

 • STIHL GTA 26 accusnoeizaag
 • Dikke plank uit de doe-het-zelfzaak
 • Metalen stangen van 1 m lengte (1 x 8 mm, 2 × 6 mm)
 • Potlood en meetlat
 • Montagelijm
 • Schuurpapier korrel 120 en 180
 • Vijl
 • IJzerzaag
 • Houtboren (8 mm en 6 mm)
 • Accuboormachine of boormachine
 • Persoonlijke veiligheidsuitrusting
Materiaal om een bijzettafeltje te maken: STIHL GTA 26 accusnoeizaag, accuboormachine en meer

Je veiligheid is belangrijk: de veiligheidsuitrusting

Werken met krachtige machines is leuk en laat je boven jezelf uitstijgen. Maar dan moet je wel kunnen vertrouwen op effectieve en veilige, beschermende kleding. Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting als je met een snoeizaag werkt. Daartoe horen onder andere een veiligheidsbril en handschoenen met snijbescherming. Je vindt hierover meer informatie in de gebruiksaanwijzing van je machine. Leer de machine grondig kennen als je ze voor het eerst gebruikt en controleer vóór elk gebruik of ze in perfecte staat is. Indien gewenst maakt de STIHL dealer je machine klaar voor het eerste gebruik. Hij adviseert je ook over de juiste modellen en maten van beschermende kleding, die je altijd eerst kan passen. Vergeet niet dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.

Handleiding: Een bijzettafeltje maken

Heb je alles voorbereid? Ga dan aan de slag om het houten bijzettafeltje te maken. Draag bij het zagen van metaal en bij het boren altijd een veiligheidsbril. In het totaal heb je voor dit hele project waarschijnlijk niet meer dan een uurtje nodig.

Potloodtekeningen op een houten plank, daarnaast een STIHL GTA 26 accusnoeizaag

Stap 1: teken de vorm

Gebruik je creativiteit om je individuele bijzettafeltje te maken. Ontwerp de vorm van het tafelblad en teken de omtrek van de delen op de onderkant van de houten plank. Hou er rekening mee dat rechte zaagsneden makkelijker te maken zijn en denk nu al aan de volgorde van de zaagsneden. Op de foto zie je een eenvoudig model.

Uit een houten plank worden uitsparingen gezaagd met een STIHL GTA 26 accusnoeizaag

Stap 2: zaag het tafelblad uit

Zaag de delen voor het tafelblad nu stapsgewijs uit met de STIHL GTA 26 accusnoeizaag. Geleid de snoeizaag met beide handen en plaats ze tegen de aanslag. Werk vanaf de onderzijde van de plank, zodat de zaagsnede aan de bovenkant glad en gelijkmatig is. Zaag de verschillende delen uit. Na het zagen zijn de randen onderaan het hout meestal wat gerafeld. In de volgende stap tonen we je hoe je ze gladmaakt.

De randen van een bijzettafeltje worden gladgemaakt met een metaalvijl en schuurpapier

Stap 3: Gladmaken

Bewerk de zaagranden met een vijl en schuurpapier. We raden aan om een metaalvijl te gebruiken omdat die fijner is. Als het versplinterde hout op alle plaatsen weggeschuurd is, begin je aan de volgende stap.

Rechte en gebogen metalen stangen voor de poten van het houten bijzettafeltje

Stap 4: maak de tafelpoten

Ga nu aan de slag met de metalen stangen. Je kan ze makkelijk zelf in de gewenste vorm buigen. Neem daarvoor de stang met beide handen vast en druk de uiteinden voorzichtig, maar krachtig samen. Buig de metalen stangen van 6 millimeter in een kleinere radius dan de dikkere stang van 8 millimeter. Kort de metalen stangen eventueel in met een ijzerzaag, afhankelijk van de hoogte van je bijzettafeltje.

Met een houtboor wordt een gat geboord in de houten plank, ernaast de houten stang die erin past

Stap 5: boor gaten voor de tafelpoten

Boor voor elke tafelpoot met een houtboor twee gaten in het tafelblad. Maak het gat even dik als de metalen stang die erin komt. Boor de gaten onder een lichte hoek, zodat de tafelpoten nadien naar buiten staan.

Montagelijm en metalen stang naast het gat in de houten plank

Stap 6: lijm de tafelpoten vast

Tot slot de kleef je de tafelpoten vast met montagelijm. Wacht tot de lijm uitgehard is voordat je de tafel opstelt. Dat kan tot 48 uur duren. 

Zodra de lijn gedroogd is, kan je het houten bijzettafeltje nog vernissen met een blanke lak. Schuur het oppervlak na de eerste vernislaag met schuurpapier met korrel 180 en breng dan een tweede vernislaag gaan. Voor een natuurlijke look kan je in de plaats van vernis ook hardwasolie gebruiken. Op die manier krijgt het tafelblad nog een extra portie verzorging.

Het houten bijzettafeltje opstellen

Wacht tot de lijm en vernis gedroogd zijn en zoek dan een mooie plek voor je nieuwe houten bijzettafeltje. Zet het naast de sofa om boeken en tijdschriften op te leggen of gebruik het als plantenstandaard. Door zijn minimalistische uitstraling is het meteen een upgrade voor elk interieur.

Heb je de smaak te pakken gekregen? Ga dan opnieuw aan de slag met deze handleiding en maak een volledige set bijzettafeltjes in verschillende afmetingen. De maat en het design van het tafeltje kan je eenvoudig aanpassen.

Zelfgemaakt houten bijzettafeltje staat naast een sofa en een fauteuil

Samenvatting: zelf een bijzettafeltje maken van hout

 • Om zelf een houten bijzettafeltje te maken heb je niet veel materiaal nodig.
 • Een dikke houten plank en metalen stangen zijn de basis.
  Met de STIHL GTA 26 accusnoeizaag lukt dit doe-het-zelfproject makkelijk.
 • Zaag volgens je eigen ontwerp stukken uit de houten plank.
 • Lijm de metalen stangen in de voorgeboorde gaten.
 • Draag tijdens het werk altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting volgens de gebruiksaanwijzing van je machine.