Metalen tuinmeubelen schoonmaken en onderhouden

Het schoonmaken van metalen tuinmeubelen is helemaal niet moeilijk: een paar handelingen per seizoen staan garant voor jarenlang gebruik.

Een vrouw die de STIHL RE 130 Plus hogedrukreiniger gebruikt op een metalen stoel op een terras in een tuin

Metalen tuinmeubelen reinigen: de juiste methode kiezen

Wij raden je aan om jouw metalen tuinmeubelen aan het begin van elk tuinseizoen grondig schoon te maken – want als je planten in kleurenpracht uitbreken, wil je er toch vanuit je luie stoel naar kunnen kijken? Het mooie is dat metalen tuinmeubelen speciaal ontworpen zijn om lang mee te gaan en makkelijk schoon te houden zijn. Met dat in het achterhoofd moeten we wel wijzen op de verschillende kenmerken van metalen meubelen. Bepaal dus eerst of jouw meubelen gemaakt zijn van gietijzer, smeedijzer, met gepoedercoat of gelakt metaal.

Een metalen tuinstoel die wordt gereinigd met een waterstraal van de STIHL RE 130 Plus hogedrukreiniger

Hoe je metalen tuinmeubelen kan reinigen: gietijzer en smeedijzer

Tuinmeubelen van ijzer zijn heel makkelijk schoon te maken. Kleine roestplekken geven vaak nog een beetje extra landelijke charme. Het reinigen moet dan ook gericht zijn op hardnekkiger vuil en plantaardig materiaal. Dat gaat het makkelijkst met een hogedrukreiniger met roterende sproeier. Daarmee reinig je krachtig en snel hardnekkig vuil op oppervlakken die wel tegen een stootje kunnen. Je kan desgewenst een universele reiniger CU 100 toevoegen voor een extra boost. Als je toch kiest voor gebruik van een extra reinigingsmiddel kan je een sproeiset voor reinigingsmiddel op je hogedrukreiniger aansluiten om het reinigingsmiddel hiermee op al je tuinmeubelen aan te brengen. Laat het een paar minuten inwerken en spoel het daarna af met schoon water met behulp van de vlakke verstelbare sproeier. Nu ben je helemaal klaar! Laat het meubilair gewoon drogen.
Close-up van de sproeier van een STIHL hogedrukreiniger

Het reinigen van metalen tuinmeubelen: gepoedercoate en gelakte oppervlakken

Tuinmeubelen met poedercoating en gelakte tuinmeubelen kan je net zo makkelijk schoonmaken als gietijzeren voorwerpen: met een hogedrukreiniger klaar je de klus. Je moet er wel rekening mee houden dat de sterkste stralen extreem krachtig zijn en deze oppervlakteafwerkingen kunnen beschadigen. Gebruik om problemen te voorkomen de lagere drukinstellingen en een vlakke verstelbare sproeier in plaats van een roterende sproeier.

Wanneer moet ik mijn metalen tuinmeubelen schoonmaken?

Gecoate en gelakte metalen tuinmeubelen moet je aan het begin van het tuinseizoen grondig reinigen. Tijdens het seizoen een snelle reiniging om de vier weken om vuil te verwijderen en daarna een grondige reiniging voordat je ze opbergt. Zo weet je zeker dat verontreinigingen na verloop van tijd de afwerking niet beschadigen.

Gietijzeren tuinmeubelen moet je maar één keer per jaar schoonmaken, aan het begin van het tuinseizoen.

Onderhoud van metalen tuinmeubelen: roest verwijderen

Als jouw massieve ijzeren meubelen een beetje meer dan 'rustiek' zijn geworden en er gewoon roestig uitzien, is het tijd voor wat herstelwerk. Je STIHL hogedrukreiniger kan dit ook eenvoudig aanpakken, in combinatie met het natzandstraalapparaat en de bijpassende SB 90 straalkorrels die compatibel zijn met alle compacte hogedrukreinigers.

Je kan met dezelfde methode ook eenvoudig oude lak van je metalen tuinmeubelen verwijderen. Zorg ervoor dat je voor dit soort werkzaamheden een masker draagt en zoals altijd bij het gebruik van hogedrukreinigers moet je ook een veiligheidsbril op hebben.

Opbergen van metalen tuinmeubelen na reiniging

Het is niet nodig om aan het einde van het seizoen gietijzeren tuinmeubelen op te bergen – ze zijn robuust genoeg om de hele winter buiten te blijven staan. Maar als je meubilair een poedercoating of gelakt metaal heeft, moet je het beschermen tegen agressieve omstandigheden. Na de laatste reiniging aan het einde van het tuinseizoen droog je het grondig af en bewaar je het in de winter op een droge plek.

Samenvatting: metalen tuinmeubelen schoonmaken

  • Tuinmeubelen van ijzer zijn makkelijk te reinigen.

  • Tuinmeubelen van gietijzer zijn bestand tegen alle instellingen van een hogedrukreiniger – maar pas beter op bij gebruik om gepoedercoate of gelakte meubelen te reinigen

  • Je STIHL hogedrukreiniger is niet alleen ideaal om metalen tuinmeubelen schoon te maken, maar kan ook roest of oude verf verwijderen

  • Gepoedercoate of gelakte metalen tuinmeubelen moeten na de laatste reiniging aan het einde van het tuinseizoen op een droge plaats worden opgeborgen