Rotan tuinmeubelen schoonmaken

Als geweven materiaal ontstaan met riet of kunststof rotan prachtige tuinmeubelen. Dat kan je zo houden als je weet hoe je ze veilig kan schoonmaken.

Een vrouw die een polyrotan tuinstoel met leuningen reinigt op een terras met de STIHL RE 130 Plus hogedrukreiniger

Hoe je rotan tuinmeubelen kan reinigen en onderhouden

Het is belangrijk je rotan buitenmeubelen aan het begin van het tuinseizoen schoon te maken. Net als zoveel andere dingen kan het er alleen maar optimaal uitzien door goed onderhoud. Vergeet nooit dat vooral onbehandelde rotan voorzichtig moet worden behandeld. Dat betekent dat je niet alleen je rotan tuinmeubelen moet schoonmaken, maar dat je het ook regelmatig moet onderhouden door spaarzaam een zelfgemaakte emulsie van water, lijnolie en terpentijnolie aan te brengen. Zo houd je het vlechtwerk flexibel en goed beschermd. Bovendien zorg je zo voor een mooie glans.

Vlechtwerk is ook een soort rotan en geliefd voor balkon- en buitenmeubelen. Als je gelakte rieten meubelen hebt, moet je de verf regelmatig controleren en eventuele kerven repareren. Als alles intact is, kan je het meubelstuk na het reinigen eenvoudig met een zachte doek poetsen. Veel meer is er niet nodig om gelakte rotan meubelen te onderhouden.

Een rotan stoel die op de rug ligt en wordt gereinigd met een STIHL RE 130 Plus hogedrukreiniger

Rotan tuinmeubelen schoonmaken met een hogedrukreiniger

De geweven structuur van het materiaal maakt rotan vrij moeilijk met de hand te reinigen, want het vuil zet zich vaak vast tussen de vezels. Een hogedrukreiniger is de oplossing om elk hoekje goed te bereiken. Maar je moet wel voorzichtig zijn. Je mag de harde straal natuurlijk niet rechtstreeks op een kwetsbaar natuurlijk materiaal als rotan en vlechtwerk richten.

Met aandacht voor je veiligheid: beschermingsmiddelen

Het is leuk om met krachtig gereedschap te werken en je kan er je vaardigheden mee uitbreiden, wat geweldig is zolang je effectieve en veilige beschermende kleding draagt tijdens het gebruik ervan. Draag altijd je persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je met hogedrukreinigers werkt. Daar hoort bijvoorbeeld een veiligheidsbril bij. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je product voor meer informatie. Voordat je jouw machine voor het eerst gebruikt, moet je je er grondig mee vertrouwd maken en ervoor zorgen dat het vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek bereidt je STIHL dealer je gereedschap met plezier voor op het eerste gebruik en adviseert je ook over de soorten beschermkleding die je op je gemak kan uitproberen. Onthoud dat persoonlijke beschermingsmiddelen geen vervanging zijn voor veilige werkmethoden.
Een vrouw die een veiligheidsbril draagt en houten tuinmeubelen reinigt met een STIHL RE 130 Plus hogedrukreiniger

Of het nu gelakt is of een natuurlijke afwerking heeft, om jouw rotan tuinmeubilair te reinigen met een STIHL hogedrukreiniger, moet je eerst de schuimkop gebruiken om zelfs de kleinste gaatjes te bereiken. Gebruik vervolgens het opzetstuk van de wasborstel om het oppervlak te reinigen en tot slot de vlakstraalsproeier om jouw rotanmeubilair af te spoelen. Zorg ervoor dat de druk laag blijft. De universele reiniger CU 100 vergroot de reinigingskracht van jouw hogedrukreiniger en is dankzij zijn neutrale pH ideaal voor rotan. Werk altijd zorgvuldig en laat het meubilair na het reinigen volledig drogen.

Close-up van een rieten tuinstoel die wordt geschuurd

Hoe je polyrotan tuinmeubelen kan reinigen

Rotan is een volledig natuurlijk product, terwijl polyrotan een vergelijkbare look bereikt met een materiaal op basis van kunststof. Dit betekent ook dat meubilair van polyrotan duidelijk minder kwetsbaar is dan natuurlijke rotan. Je mag dus een hogere instelling op je hogedrukreiniger gebruiken. De universele reiniger CU 100 is ook heel geschikt om polyrotan schoon te maken.

Wanneer kan ik mijn rotan tuinmeubelen het best schoonmaken?

We raden aan om dit minstens drie keer per jaar te doen. De eerste keer doe je dat aan het begin van het tuinseizoen. Daarna midden in de zomer en de laatste keer schoonmaken gebeurt voordat je ze opbergt. Zorg er in ieder geval voor dat je rotan tuinmeubelen alleen reinigt als de temperatuur 's nachts boven het vriespunt ligt en de meubelen volledig kunnen drogen. IJskristallen in vochtig meubilair beschadigen op lange termijn namelijk natuurlijk rotan en zelfs polyrotan.

Hoe je rotan tuinmeubelen na het reinigen opbergt

Je geweven rotan meubelen mogen in de winter niet onbeschermd in de tuin blijven staan. Anders loop je het risico op verkleuring, barsten en broosheid. Dat geldt zelfs voor polyrotan. Je kan rotan tuinmeubelen het best aan het einde van het tuinseizoen reinigen, volledig laten drogen en daarna op een droge plaats opbergen.

Samenvatting: hoe je rotan tuinmeubelen kan schoonmaken

  • Rotan tuinmeubelen kunnen worden gereinigd met huishoudproducten of een hogedrukreiniger

  • Wees voorzichtig bij het reinigen van rotan tuinmeubelen, vooral als je een hogedrukreiniger gebruikt

  • Maak rotan tuinmeubelen alleen schoon als de temperaturen 's nachts boven het vriespunt blijven

  • Je kan je meubels het beste aan het begin, in het midden en aan het einde van het tuinseizoen schoonmaken, waarbij je je in deze periode concentreert op licht onderhoud tussendoor

  • Berg je rotan meubelen op een droge plaats op na de laatste reiniging van het seizoen