Efficiënt je fiets schoonmaken met een hogedrukspuit

Het reinigen van je fiets met een hogedrukreiniger is eenvoudig. Onze gids toont je hoe en bevat een aantal praktische tips.

Mann reinigt sein Fahrrad mit dem STIHL Hochdruckreiniger RE 130 plus

Waar moet je op letten bij het schoonmaken van je fiets?

Druk kan zelfs het hardnekkigste vuil losmaken. Daarom is een hogedrukreiniger een goede optie om je fiets schoon te maken. Let wel op de eventuele wettelijke voorschriften voor het schoonmaken van je fiets met een hogedrukspuit. Neem bij twijfel contact op met je gemeente voor informatie over de regelgeving die voor jou van kracht is.

Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om problemen of schade te vermijden wanneer je een fiets met hoge druk reinigt.

  • Zorg er voordat je begint met schoonmaken, voor dat je fiets stevig staat door hem tegen een muur of boom te leunen of hem vast te zetten in een fietshouder.
  • Werk met een drukinstelling van 20 bar. Als je hogedrukreiniger niet zo laag kan worden ingesteld, moet je hem op voldoende afstand van de fiets houden. Overmatige druk kan namelijk lak en stickers beschadigen. Begin op een grotere afstand en kom dan geleidelijk dichterbij. Als het erop lijkt dat het vuil niet loskomt, kan je de afstand verder verkleinen. Gebruik de vlakstraalsproeier van de hogedrukreiniger om je fiets zo zacht mogelijk te reinigen. Richt de straal niet rechtstreeks op lagers of afdichtingen, omdat hierdoor water en vuil in de lagers of afdichtingen kunnen komen, wat de slijtage versnelt.
  • Gebruik de hogedrukspuit niet op de fietsketting, omdat de druk kwetsbare onderdelen zoals de schakels kan beschadigen.

Gebruik beschermende uitrusting voordat je je fiets reinigt met hogedruk

Het is leuk om met krachtig gereedschap te werken en je kan er je vaardigheden mee uitbreiden, wat geweldig is zolang je effectieve en veilige beschermkleding draagt tijdens het gebruik ervan. Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je met hogedrukreinigers werkt. Daar horen een veiligheidsbril bij enz. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je product voor meer informatie. Voordat je jouw machine voor het eerst gebruikt, moet je je er grondig mee vertrouwd maken en ervoor zorgen dat het vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek maakt je STIHL dealer je machine met plezier klaar voor de eerste klus en adviseert je ook over de soorten veiligheidskleding die je op je gemak kan passen. Onthoud dat persoonlijke beschermingsmiddelen geen vervanging zijn voor veilige werkmethoden.

Stadsfiets of mtb schoonmaken met een hogedrukspuit: stap voor stap

Hoe vaak moet je je fiets schoonmaken?

Je kan je fiets regelmatig of indien nodig grondig reinigen met hogedruk; meestal volstaat een grondige reiniging om de paar maanden. Als je je fiets te vaak reinigt, kan dit er namelijk toe leiden dat hij beschadigd raakt, bijvoorbeeld door aantasting van de afdichtingen en lagers. Een beetje vuil op je fiets zorgt niet voor problemen. Maar als je in nat weer op de fiets onderweg was, haal je het best meteen eventuele modder weg zodat dit niet kan indrogen. Veel fietsplezier!

Ein Fahrrad steht nach dem Waschen vor einem Haus neben einem STIHL Hochdruckreiniger RE 130 plus

Samenvatting: een fiets schoonmaken met een hogedrukspuit

  • Een hogedrukreiniger kan je helpen om je fiets moeiteloos en grondig te reinigen.

  • Zorg ervoor dat de fiets stevig staat. Gebruik een lage druk (bij voorkeur 20 bar) en werk op voldoende afstand van de fiets.
  • Richt de waterstraal niet rechtstreeks op lagers, afdichtingen of de fietsketting.
  • Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je aan het werk bent, zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing.
  •  Spoel eerst het grove vuil af met water en gebruik daarna de hogedrukreiniger om het reinigingsmiddel aan te brengen. Verwijder vuil met een zachte borstel en spoel de fiets vervolgens af met schoon water.
  • Droog de fiets na het kuisen met de hogedrukreiniger grondig. Smeer tot slot alle bewegende delen.
  • Als je je fiets regelmatig gebruikt, moet je hem om de paar maanden grondig reinigen. Daartussen is het meestal voldoende om je fiets indien nodig snel schoon te maken en hardnekkig vuil zoals modder te verwijderen. Als je je fiets maar zelden gebruikt, zijn 1 tot 2 wasbeurten per jaar voldoende.