Een motor met een hogedrukreiniger wassen

Is het tijd om je motorfiets of scooter te wassen? Dan is het ook tijd om je hogedrukreiniger boven te halen om snel sprankelende resultaten te behalen.

Een man gebruikt een STIHL RE 130 Plus hogedrukreiniger om thuis een witte motor op de oprit te wassen.

Kan ik een hogedrukreiniger gebruiken om mijn motor of scooter te wassen?

Een lange motorrit kan ongetwijfeld je zinnen verzetten, maar je tweewielige vriend komt waarschijnlijk vol met vuil en dode insecten te zitten. Een krachtige hogedrukreiniger lijkt de perfecte manier om je oogappel weer te laten schitteren En dat klopt ook, maar enige voorzichtigheid is aangewezen. Als je op een aantal zaken let, kan je zeker zijn van een grondige schoonmaakbeurt zonder onderdelen te beschadigen.

  1. Houd afstand: hoe dichter je bij je motorfiets staat tijdens het wassen, hoe sterker de druk van het water erop. Houd je daarom altijd aan de aanbevolen minimumafstand in de gebruiksaanwijzing. Doorgaans is dit 30 centimeter. We raden je zelfs aan om nog verder van je motorfiets of scooter te staan wanneer je begint met de schoonmaakbeurt. Indien nodig kan je dichter komen. Om het lakwerk tijdens het schoonmaken van je motorfietser te beschermen, moet je er ook altijd voor zorgen dat je de waterstraal niet direct op gelakte oppervlakken richt, maar in een lichte schuine hoek.

  2. Maak delicate onderdelen met de hand schoon. Richt de straal van de hogedrukreiniger niet direct op de delicate naven, hendelverbindingen, olie- en waterkoelers, zwenkarm, stuurlagers of O-ringkettingen. De kracht kan deze onderdelen beschadigen en ervoor zorgen dat water in fijne spleten en lagers binnendringt, waardoor de motorfiets kan worden beschadigd. Maak deze onderdelen in plaats daarvan met de hand schoon en veeg ze na het aanbrengen van het reinigingsmiddel af met een spons of een zachte borstel.

  3. Blijf uit de buurt van de elektronica en het motorblok. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk water op de elektrische onderdelen en de motor komt.

  4. Wees voorzichtig met de banden. Zorg er voor je eigen veiligheid voor dat je de hogedrukslang op voldoende afstand houdt en een lage druk gebruikt bij het reinigen van de motorbanden. Richt de straal niet te lang op eenzelfde plaats, anders kunnen de banden onzichtbare schade oplopen, waardoor ze bij hoge snelheden of tijdens lange ritten kunnen barsten.

Met de hogedrukspuit je motor wassen: stapsgewijze instructies

Een motor op een oprit voor een wit huis wordt gereinigd met een STIHL RE 130 plus hogedrukreiniger

Stap 1: spoel grof vuil weg

Als je motorfiets of scooter erg vuil is, gebruik dan de hogedrukreiniger en gewoon water om grof vuil te verwijderen. Richt de straal niet direct op delicate onderdelen zoals lagers, naven of koelers.

Een man gebruikt de STIHL RE 130 plus hogedrukreiniger om autoshampoo op een motor te spuiten

Stap 2: breng reinigingsmiddel aan

Giet wat autoshampoo in de schuimkop, zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing, en bevestig deze aan de hogedrukreiniger. Sproei vervolgens het reinigingsmiddel op de motor om vuil zoals olieresten en insecten los te maken.

Stap 3: verwijder vuil

De volgende stap is om de motor verder met de hand schoon te maken. Je kan een spons gebruiken om het vuil te verwijderen dat is losgekomen door de autoshampoo. Gebruik ook een spons of zachte borstel om delicate onderdelen zoals de water- en oliekoelers, hendelverbindingen, stuurlagers en O-ringkettingen te reinigen. Velgen kan je het beste reinigen met een wasborstel die aan de hogedrukreiniger is bevestigd.

Close-up van een waterstraal en een hogedrukspuit die het achterwiel van een motor reinigt

Stap 4: spoel de motor af

Gebruik de hogedrukreiniger om schoon water te spuiten en het reinigingsmiddel en vuil weg te spoelen. Let opnieuw op dat je de straal niet direct op de delicate onderdelen en afdichtingen richt.

Een man droogt een motor met een zeem, met een STIHL RE 130 Plus hogedrukreiniger ernaast

Stap 5: droog de motorfiets af

Vergeet niet om je motorfiets grondig af te drogen, wat belangrijk is om roestvorming te voorkomen. Gebruik een zeem of een zachte microvezeldoek om vocht te verwijderen. Bij dit laatste is er minder kans om het lakwerk te beschadigen. Als je er één hebt, helpt de luchtstroom van een compressor om water weg te krijgen uit moeilijk bereikbare plaatsen.

Close-up van wax die met een zachte doek wordt aangebracht op het lakwerk van een motor

Stap 6: afwerken en behandelen

Eindig met enkele belangrijke onderhoudsstappen om je motorfiets in goede staat te houden. Gebruik oliespray op droge metalen onderdelen. Chroom- en aluminiumoppervlakken kan je polijsten, terwijl je beschermende harde wax moet aanbrengen om het lakwerk af te dichten. Gebruik een zachte doek of polijstdoek. Ongelakte motoronderdelen en plastic delen behandel je het best met speciale polijstmiddelen.

Je motorfiets is nu grondig gereinigd, behandeld en klaar voor het volgende ritje. Veel rijplezier!

Samenvatting: een motor met een hogedrukspuit wassen

  • Zorg ervoor dat je de hogedrukslang op de aanbevolen minimumafstand van je motorfiets houdt om beschadigingen te voorkomen (raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je hogedrukspuit; de minimumafstand is meestal 30 centimeter).
  • Spuit met de hogedrukreiniger niet direct op delicate lagers of afdichtingen. Zorg er ook voor dat er zo weinig mogelijk water op het motorblok en de elektrische componenten komt.
  • Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je aan het werk bent, zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing.
  • Spoel eerst grof vuil weg met gewoon water. Gebruik vervolgens de hogedrukreiniger om een reinigingsmiddel aan te brengen dat vuil- en olieresten verwijdert.
  • Was delicate onderdelen met een zachte borstel of spons en spoel het reinigingsmiddel vervolgens af met gewoon water uit de hogedrukreiniger.
  • Veeg je motorfiets of scooter grondig schoon en gebruik olie zodat metalen onderdelen langer meegaan. Gebruik de juiste onderhoudsproducten om aluminium onderdelen, lakwerk en andere oppervlakken te onderhouden.