Met een hogedrukreiniger de auto wassen

Creëer zonder veel moeite een carwash bij je thuis met behulp van een hogedrukreiniger. Met een beetje voorzichtigheid en onze instructies behaal je geweldige resultaten.

Een man staat op de laadvloer van een pick-up en reinigt het voertuig met een hogedrukreiniger

Waarom zou ik mijn auto wassen met een hogedrukspuit?

Een hogedrukreiniger spuit water onder hoge druk om het vuil doeltreffend van je auto te verwijderen. Hierdoor bespaar je veel moeite in plaats van de hele carrosserie met de hand te wassen. Als je een hogedrukreiniger op je auto gebruikt, moet je wel met een aantal zaken rekening houden om schade te voorkomen.

Met een hogedrukreiniger de auto wassen: de juiste machine kiezen

Bij het kiezen van een hogedrukreiniger om je auto mee te reinigen, moet je eerst nagaan of je de machine eenvoudig kan bedienen en bewegen, omdat je deze vaak moet verplaatsen om je hele auto te wassen. Het lichte ontwerp heeft hier een voordeel: de RE 90 weegt bijvoorbeeld maar 9,8 kg.

Een andere factor die invloed heeft op hoe goed de hogedrukreiniger de auto wast, is de beschikbare waterdruk. Je hebt minimaal 80 bar nodig, maar niet meer dan 200 bar. Niet alleen het drukniveau bepaalt de doeltreffendheid van het reinigen, maar ook de hoeveelheid water die wordt afgegeven. De hogedrukreiniger die je kiest, moet een capaciteit van 300 tot 500 liter per uur hebben. Het is ook handig als je een wasborstel kan bevestigen om je auto mee te wassen: dit is bij alle STIHL hogedrukreinigers mogelijk.

Close-up van de draaiknop op een STIHL RE 130 hogedrukreiniger waaraan wordt gedraaid

Tips voor het wassen van een auto met een hogedrukreiniger

Je mag je auto bij het wassen niet blootstellen aan grote temperatuurschommelingen. Dit betekent dat je in de winter beter geen hogedrukreiniger gebruikt bij temperaturen onder -10 °C, omdat de kans bestaat dat het warmere water op het koude oppervlak fijne barsten in het lakwerk kan veroorzaken. Als het daarentegen in de zomer erg warm is, moet je je auto ochtends of 's avonds wassen om te voorkomen dat de door de zon verhitte lak een thermische schok krijgt van het koele water. We raden je hoofdzakelijk af om je auto met de hand te wassen of naar de carwash te brengen bij zeer hoge of zeer lage temperaturen.

Om de afwerking van je auto te beschermen, mag je de straal van de hogedrukreiniger alleen onder een lichte schuine hoek op de buitenste laklaag richten. Start hierbij met een lage druk. Houd de hogedrukreiniger op voldoende afstand van de carrosserie (minstens 30 centimeter). Indien nodig verhoog je geleidelijk de druk tot het vuil effectief wordt verwijderd. Houd er wel rekening mee dat een te hoge druk (meer dan 200 bar) de lak kan beschadigen.

Met de hogedrukspuit je auto wassen: stapsgewijze instructies

Een man en jongen zitten op de laadvloer van een pick-up met naast het voertuig een STIHL RE 130 plus hogedrukreiniger

Samenvatting: met een hogedrukreiniger de auto wassen

  • Je kan je auto moeiteloos en efficiënt wassen met een hogedrukreiniger
  • Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer je aan het werk bent, zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing
  • Stel bij het wassen van je auto je hogedrukreiniger op een lage druk in en richt onder een lichte schuine hoek op de auto. Zorg voor voldoende afstand van het oppervlak, zodat de lak niet wordt beschadigd. Gebruik de vlakstraalmond.
  • Verwijder eerst bladeren en takjes met de hand. Spoel vervolgens de auto met de hogedrukreiniger om grof vuil te verwijderen.
  • Sproei autoshampoo op het lakwerk en behandel hardnekkig vuil op de velgen met een velgenreiniger. Bevestig een wasborstel aan de hogedrukreiniger om de auto voorzichtig te wassen of gebruik een zachte spons. Spoel de auto tot slot met gewoon water af en droog grondig af.