Graszoden leggen: Stap voor stap naar duurzaam groen

Wil je graszoden leggen? Wij laten je stap voor stap zien hoe je snel het perfecte gazon legt. Bovendien krijg je onderhoudstips voor een optimale groei.

Vrouw loopt over haar nieuwe graszoden in een grote tuin

Overzicht: Graszoden leggen

  • Voorbereiding voor rolgazon: bodem omspitten, bemesten, walsen en water geven 

  • Stroken verspringend leggen, kruisvoegen vermijden

  • Overtollige stukken afsnijden en reststukken gebruiken als opvulling 

  • De grasmat ruim twee weken vochtig houden

  • Na vijf tot zes dagen voor het eerst maaien

  • Vervolgens als een normaal gazon onderhouden

Grasmat leggen in plaats van zaaien: wanneer is een rolgazon de moeite waard?

Als je zo'n grasmat correct aanlegt, ontstaat er in je tuin razendsnel een weelderig groen tapijt. Met je werk kan grond die 's ochtends nog braakligt als bij het vallen van de avond omtoveren in een dicht begroeid gazon, dat ook meteen begaanbaar is en na enkele weken volledig belastbaar is. 

Deze snelheid heeft echter een prijs, want een rolgazon is in vergelijking met traditioneel zaaien ongeveer tien keer zo duur. Graszoden zelf leggen is daarom de moeite waard als het sappige groen direct de tuin moet verfraaien, of voor het repareren van afzonderlijke deelvlakken of oppervlakken die snel vol belast moeten worden.

Grasmat leggen: deze materialen heb je nodig

Als je zelf een rolgazon wilt aanleggen, heb je behalve de vers geleverde stroken ook materialen en gereedschappen nodig om de ondergrond voor je nieuwe grasmat voor te bereiden. Zorg dat het volgende klaarligt voordat je begint:

Met de juiste uitrusting een rolgazon aanleggen

Instructies: Zo kan het rolgazon optimaal worden gelegd

Van de voorbereiding van de grond tot het onderhoud van het optimaal aangegroeide grastapijt: onze handleiding laat je precies zien hoe je de grond voor een rolgazon voorbereidt en waar het op aankomt als je zo'n grasmat wilt leggen.

STIHL pro tip: zorg eerst voor dat de grond goed is voorbereid voor het leggen van graszoden en bestel dan pas de stroken. Daardoor kan je het rolgazon direct na de levering leggen en hoef je het maar zo kort mogelijk op te slaan.

Grasmat correct onderhouden 

Met de vakkundige voorbereiding van de ondergrond leg je al de basis voor een goede groei. Maar om het rijke groen permanent te behouden, hebben graszoden na het leggen op het juiste moment het juiste onderhoud nodig. Nadat het gras volledig is aangegroeid, is het onderhoud van de grasmat identiek aan het onderhoud van een gazon dat zelf is uitgezaaid. Afhankelijk van het merk werkt de startmest ongeveer vier tot zes weken. Daarna wordt het rolgazon net als elke andere grasmat bemest.

Close-up: vochtige, pas gelegde grasmat

Rolgazons correct besproeien

Vooral in de eerste twee tot drie weken na het leggen van graszoden moet het vochtig blijven. Op hete dagen kan het nodig zijn om twee keer per dag te sproeien. Controleer door een hoek van de grasmat op te tillen of de eerste centimeters van de ondergrond ook vochtig zijn. Terwijl in deze vroege fase dagelijks ongeveer acht liter water per vierkante meter nodig is, heeft het volledig aangegroeide gazon later nog maar 15 tot 20 liter water per week nodig – net als elke andere grasmat.

STIHL pro tip: weliswaar moet je je grasmat meteen na het leggen veel water geven. Maak hem echter niet kletsnat, want door te veel vocht wordt het oppervlak onbegaanbaar. In de voetsporen ontstaan putten die moeilijk te corrigeren zijn. Bij te weinig water trekken de stroken daarentegen samen en ontstaan er lelijke naden, die maar heel langzaam dichtgroeien.

Rolgazon verticuteren en mulchen

In het jaar van de aanleg mag je je rolgazon niet verticuteren. In het voorjaar daarop kan je het oppervlak naar wens verticuteren net als elk ander gazon.

Gebruik voor het maaien van het gazon een maaier met opvangbak tot het rolgazon is volgroeid. Tijdens de eerste vijf tot zes weken moet het grondleven zich eerst opbouwen, tot het de mulchsnippers die bij het maaien ontstaan kan verwerken. 

Door de ondergrond optimaal voor te bereiden en de onderhoudstips in acht te nemen voordat je het rolgazon legt, creëer je de ideale omstandigheden voor een duurzaam, weelderig tapijt in je tuin dat gezien mag worden.

Onderhoud het gras met de juiste apparaten

Meer tuintips