Wil je graszoden leggen? Wij laten je stap voor stap zien hoe je snel het perfecte gazon legt. Bovendien krijg je onderhoudstips voor een optimale groei.
03.08.2022
Voorbereiding voor rolgazon: bodem omspitten, bemesten, walsen en water geven
Stroken verspringend leggen, kruisvoegen vermijden
Overtollige stukken afsnijden en reststukken gebruiken als opvulling
De grasmat ruim twee weken vochtig houden
Na vijf tot zes dagen voor het eerst maaien
Vervolgens als een normaal gazon onderhouden
Wanneer je een nieuwe grasmat kan leggen, bepaalt de beschikbaarheid. In principe kan je de grasmat tussen april en oktober aanleggen. In het ideale geval moet je de grasmat midden mei leggen, als de zon de grond al heeft opgewarmd.
Graszoden kunnen bij temperaturen boven nul worden gelegd. Vanaf midden mei is de temperatuur meestal optimaal, zodat het gras goed kan groeien. In principe kan je de grasmat echter doorlopend van april tot oktober leggen.
Wat de prijs van graszoden betreft, hangt af van de soort en de grootte van het oppervlak. Voor een hoogwaardige grasmat kan je ongeveer rekenen op de tienvoudige prijs in vergelijking met soortgelijke graszaden.
Vlakke grond, die diep doorlatend en niet verdicht is, is het beste geschikt voor graszoden. Dit betekent dat de grond niet puur zanderig of alleen kleiachtig mag zijn. Dergelijke ondergronden bereid je met bodemverbeteraars voor op de aanleg van de grasmat. Om ervoor te zorgen dat de grond optimaal water kan opslaan, moet deze voor een rolgazon humusrijk zijn. Zorg ervoor dat de grond vóór het aanleggen stevig en heel evenredig is.
Een stabiele en volledig egale bodem is goed geschikt voor een rolgazon. Voor optimale resultaten is de voorbereiding van de ondergrond voor graszoden daarom uiterst belangrijk. Met onze stapsgewijze handleiding slaag je er gegarandeerd in.
Als je zo'n grasmat correct aanlegt, ontstaat er in je tuin razendsnel een weelderig groen tapijt. Met je werk kan grond die 's ochtends nog braakligt als bij het vallen van de avond omtoveren in een dicht begroeid gazon, dat ook meteen begaanbaar is en na enkele weken volledig belastbaar is.
Deze snelheid heeft echter een prijs, want een rolgazon is in vergelijking met traditioneel zaaien ongeveer tien keer zo duur. Graszoden zelf leggen is daarom de moeite waard als het sappige groen direct de tuin moet verfraaien, of voor het repareren van afzonderlijke deelvlakken of oppervlakken die snel vol belast moeten worden.
Als je zelf een rolgazon wilt aanleggen, heb je behalve de vers geleverde stroken ook materialen en gereedschappen nodig om de ondergrond voor je nieuwe grasmat voor te bereiden. Zorg dat het volgende klaarligt voordat je begint:
Werken met krachtige machines is leuk en doet je boven jezelf uitstijgen. Maar je moet ook kunnen rekenen op effectieve en veilige veiligheidskleding. Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting wanneer je met een grondfrees werkt. Denk hierbij aan laarzen, een veiligheidsbril, gehoorbescherming, handschoenen, gezichtsbescherming en meer. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het product voor meer informatie. Vóór het eerste gebruik moet je goed weten hoe de machine werkt en ervoor zorgen dat deze vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek maakt je STIHL dealer je machine met plezier klaar voor de eerste klus en adviseert je ook over de soorten veiligheidskleding die je op je gemak kan passen. Denk eraan dat een persoonlijke veiligheidsuitrusting geen vervanging is voor een veilige werkmethode.
Van de voorbereiding van de grond tot het onderhoud van het optimaal aangegroeide grastapijt: onze handleiding laat je precies zien hoe je de grond voor een rolgazon voorbereidt en waar het op aankomt als je zo'n grasmat wilt leggen.
STIHL pro tip: zorg eerst voor dat de grond goed is voorbereid voor het leggen van graszoden en bestel dan pas de stroken. Daardoor kan je het rolgazon direct na de levering leggen en hoef je het maar zo kort mogelijk op te slaan.
Voordat je het rolgazon aanbrengt, moet je het oppervlak eerst met paaltjes afzetten. Zo behoud je altijd het overzicht en werk je nauwkeurig. Een hamer vergemakkelijkt het inslaan van de paaltjes.
Verwijder nu oud gazon en bestaand wortelonkruid. Dat groeit namelijk ook nog wanneer je er een grasmat overheen legt. Hoe grondiger je wortelonkruid verwijdert, des te minder onkruid zal later door je grasmat heen groeien. Hark vervolgens het oppervlak af.
Spit het volledige oppervlak waarop je de grasmat wilt leggen om met een spade. Heb je stenen of ander grof vuil naar het oppervlak gebracht? Hark dit dan gewoon bij elkaar met gras- en wortelresten met de metalen hark.
Pak nu de houten hark en egaliseer de grond door zichtbare heuveltjes en verhogingen te verwijderen en de losse aarde naar een plek te duwen waar nog kuiltjes te zien zijn. Maak gebruik van het bereik van de harksteel en ga zo min mogelijk op de losse grond tijdens het egaliseren staan. Sluit eventuele voetsporen met de houten hark achter je en verzamel daarbij de laatste wortelresten.
STIHL pro tip: de grasmatten voor een rolgazon zijn ongeveer twee centimeter dik. Om ervoor te zorgen dat het gazon aan de rand later vlak afsluit met terrassen of tuinpaden, egaliseer je de grond langs de randen dienovereenkomstig diep.
Duw daarna de wals eerst kriskras en dan dwars over het geëgaliseerde oppervlak. Daardoor maak je de ondergrond steviger en laat je geen zichtbare voetsporen meer achter. Bereid de ondergrond optimaal voor op het rolgazon door de wals te duwen en niet te trekken.
Breng humus, zoals potgrond of gezeefde compost, aan op het gewalste oppervlak. Kantel de humus daarvoor in kleine hoopjes op meerdere plaatsen en verdeel hem gelijkmatig met de houten hark over het aardoppervlak.
Strooi vervolgens gazonstartmest en bij zandgrond ook nog bodemverbeteraars uit. Hiervoor geschikt zijn bijvoorbeeld Terra Preta of kleimineralen zoals Bentonit. Strooi altijd uit volgens de instructies van de fabrikant om de bodem optimaal te bedekken.
Om de bovengrond zo fijn mogelijk te maken en de startmest in te werken, gebruik je voor deze stap de STIHL KM 56 RC-E combimotor met grondfrees. Daarmee lukt deze stap zelfs op harde of leemachtige ondergrond perfect. Belangrijk: Draag altijd je persoonlijke veiligheidsuitrusting wanneer je met een grondfrees werkt.
Druk de bodem nu opnieuw aan met de wals om de laatste oneffenheden te herkennen en weg te werken.
Ruw ter afsluiting van de voorbereiding de grond licht op met de houten hark. Zorg ervoor dat je alleen de bovenste laag van de grond bewerkt, zodat het rolgazon na het leggen goed kan wortelen.
Als de grond erg droog is, kan je het oppervlak gelijkmatig besproeien met een sproeikop of sprinkler.
Nu kan je het rolgazon zelf leggen. Begin in een hoek van de tuin en rol de stroken uit. Als het oppervlak een rechte grens heeft, zoals een omheining of een terras, begin dan parallel hiermee. Werk strook voor strook af.
Wil je een rolgazon langs een terras leggen? Laat de stroken parallel lopen om een naadloze overgang te garanderen. Als het gazon golvende randen heeft, rol je de stroken uit tot op een afstand van het terras en vul je de ontstane tussenruimte later op met reststukken.
Leg de stroken verspringend ten opzichte van elkaar voor een harmonieus totaalbeeld. Denk bij het leggen van het rolgazon aan de voegen van een muur. Vermijd overlappingen, voegen en vooral kruisvoegen, waar de grasmat snel uitdroogt en daardoor slecht groeit.
Eventueel ontstane voegen tussen de gelegde banen kan je met de houten hark dichtwerken: Trek de strook iets uit elkaar of schuif de baan met de rug van de houten hark nog een beetje naar voren.
Uitstekende delen en hoekstukken snijd je na het leggen van het rolgazon af met het mes. Net als een tapijt kan het gazon op krappe plekken precies op maat worden gesneden. Gebruik voor rechte sneden een smalle plank als liniaal. De reststukken zijn geschikt om gaten op te vullen – bijvoorbeeld bij golvende randen.
Wals het kant-en-klare rolgazon dwars op de stroken. Zo zorg je voor een optimaal contact met de ondergrond, zodat het gazon goed kan wortelschieten. Houd de grond vervolgens ruim twee weken vochtig, maar niet nat. Maak het oppervlak in deze periode dagelijks nat.
Afhankelijk van de hoogte van het gras maai je het zelf gelegde gazon al na vijf tot zes dagen.
Met de vakkundige voorbereiding van de ondergrond leg je al de basis voor een goede groei. Maar om het rijke groen permanent te behouden, hebben graszoden na het leggen op het juiste moment het juiste onderhoud nodig. Nadat het gras volledig is aangegroeid, is het onderhoud van de grasmat identiek aan het onderhoud van een gazon dat zelf is uitgezaaid. Afhankelijk van het merk werkt de startmest ongeveer vier tot zes weken. Daarna wordt het rolgazon net als elke andere grasmat bemest.
De eerste keer moet je het gras ongeveer vier weken na het leggen bemesten. Daarna bemest je net als elk ander gazon drie keer per jaar – begin mei en juli met langdurige organische meststoffen, in september met herfstgrasmest.
In feite mag je een nieuwe grasmat na het leggen meteen voorzichtig betreden. Totdat het gras volledig belastbaar is, duurt het echter vijf tot zes weken.
Wanneer je graszoden de eerste keer kan maaien, hangt af van de hoogte van het gras. Normaal gesproken maai je het gras ongeveer 5 tot 6 dagen na het leggen. Gebruik de eerste zes weken echter geen mulchmaaier, omdat het grondleven zich nog moet opbouwen.
Vooral in de eerste twee tot drie weken na het leggen van graszoden moet het vochtig blijven. Op hete dagen kan het nodig zijn om twee keer per dag te sproeien. Controleer door een hoek van de grasmat op te tillen of de eerste centimeters van de ondergrond ook vochtig zijn. Terwijl in deze vroege fase dagelijks ongeveer acht liter water per vierkante meter nodig is, heeft het volledig aangegroeide gazon later nog maar 15 tot 20 liter water per week nodig – net als elke andere grasmat.
STIHL pro tip: weliswaar moet je je grasmat meteen na het leggen veel water geven. Maak hem echter niet kletsnat, want door te veel vocht wordt het oppervlak onbegaanbaar. In de voetsporen ontstaan putten die moeilijk te corrigeren zijn. Bij te weinig water trekken de stroken daarentegen samen en ontstaan er lelijke naden, die maar heel langzaam dichtgroeien.
In het jaar van de aanleg mag je je rolgazon niet verticuteren. In het voorjaar daarop kan je het oppervlak naar wens verticuteren net als elk ander gazon.
Gebruik voor het maaien van het gazon een maaier met opvangbak tot het rolgazon is volgroeid. Tijdens de eerste vijf tot zes weken moet het grondleven zich eerst opbouwen, tot het de mulchsnippers die bij het maaien ontstaan kan verwerken.
Door de ondergrond optimaal voor te bereiden en de onderhoudstips in acht te nemen voordat je het rolgazon legt, creëer je de ideale omstandigheden voor een duurzaam, weelderig tapijt in je tuin dat gezien mag worden.