Correct grasmaaien

Regelmatig maaien versterkt je gazon en zorgt voor langdurig dicht gras. Ontdek wat belangrijk is bij het maaien en voor een gezonde groei.

Correct grasmaaien met de STIHL RMA 339 C accugrasmaaier

Overzicht: Correct grasmaaien

 • Optimale hoogte: 3 – 5 centimeter voor speelgras, 2 – 3 centimeter voor siergazons, 5 – 6 centimeter voor gazons in de schaduw
 • Maai het gazon voor het bemesten; maai het twee weken na het bemesten pas weer opnieuw
 • Je kan gazons beter niet maaien als ze nat zijn.
 • Laat het snijmes minstens één keer per jaar door de dealer slijpen.
 • Eerst graskanten trimmen, daarna het oppervlak maaien
 • Oneffen oppervlakken dwars op de helling in gelijkmatige banen maaien

Gazononderhoud met de grasmaaier

Grasmaaien is niet alleen een kwestie van esthetiek, maar ook een essentiële onderhoudsmaatregel die de groei en vitaliteit van het groen bevordert. Door regelmatig te maaien, vormen de grassen nieuwe zijscheuten, waardoor ze dicht en gelijkmatig groeien en onkruid verdringen.

De optimale grashoogte voor intensief gebruikte gazons

Een goed onderhouden grasvlak moet ongeveer drie tot vijf centimeter hoog zijn. Een te hoog gazon maakt de grond gevoelig voor onkruid en wildgroei. Te korte grashalmen daarentegen kunnen de bodem niet meer beschermen tegen ziekten. Vooral bij direct zonlicht en hittegolven kan een kort gazon fataal zijn: het gras verbrandt en de grond droogt uit door watertekort. Daarom moet je het groene tapijt in de zomer en bij stijgende temperaturen maximaal vijf centimeter hoog laten, zodat de grond eronder mooi koel kan blijven. Trouwens: afhankelijk van het jaargetijde, het weer en het zaaigoed groeit het gras onregelmatig na. Stel je maaihoogte dus altijd opnieuw in voordat je gaat maaien.

Een siergazon mag korter zijn

Twee tot drie centimeter maaihoogte geldt voor een siergazon. Als er niet op wordt gelopen of het op een andere manier wordt belast, kan het zelfs nog korter gemaaid worden. Hoe hoger de temperatuur, des te hoger het gras moet zijn: bij droogte en hitte in de zomer adviseren wij een maaihoogte van vijf centimeter.

Uitzondering: schaduwgazon

Een gazon in de schaduw mag en moet hoger groeien. Houd de grasstengels het hele jaar door 5 tot 6 centimeter hoog, zodat de grassen meer ruimte krijgen om het broodnodige zonlicht op te vangen. Zorg er ook bij het besproeien voor dat het gazon genoeg water krijgt. Vaak concurreren direct omliggende heggen, struiken en bomen om de hulpbronnen.

JONG GAZON MAAIEN

Als je een nieuw gazon aanlegt, wil je al snel genieten van een sappig, groen tapijt. Maar het nieuwe gazon vereist geduld: terwijl de grassen kiemen, heeft het gazon vooral een goede besproeiing en rust nodig. Pas bij een hoogte van acht tot tien centimeter mag een jong gazon voor het eerst worden gemaaid – dat laat de grassen in de breedte gaan en zorgt voor een dicht nerf. Houd er rekening mee dat de maaihoogte 5 tot 6 centimeter is, iets hoger dan bij een volgroeid gazon. Maai uitsluitend met scherpe maaimessen – stompe grasmaaiers trekken de kwestbare stengels vaak uit de grond.

Nat gras maaien

Vermijd het om een nat gazon te maaien. Je grasmaaier zal je dankbaar zijn als hij niet wordt besmeurd met kleverig gras en de messen van de grasmaaier bot worden. Als nat maaien onvermijdelijk is, moet je op de volgende punten letten:

 • Stap niet op het gras voordat je begint te maaien, want nat gras komt slechts langzaam weer omhoog en wordt niet door het maaimes gegrepen.
 • Je mag het gazon dan ook niet mulchen. Nat gemaaid gras ligt zwaar op de grond en verstikt het gras. Denk daarom aan je opvangbak.
 • Maak de halfvolle opvangbak leeg. Ook de grasmaaier drukt zwaar op je gazon. Omzeil de extra belasting door de opvangbak vaker leeg te maken.
 • Gebruik geslepen messen. Als je al moeite hebt met een droog gazon, hoef je het niet eens te proberen bij een nat gazon. De messen worden nog botter en de grashalmen rafelen door een onzuivere snede. Na het maaien van nat gras moeten de messen weer worden geslepen.
 • Let op de maaihoogte: laat het gazon gerust wat langer dan gewoonlijk (ca. 6 centimeter) en maai het een tweede keer na een kortere tijd als het gras weer helemaal droog is.
STIHL RMA 339 accugrasmaaier op groen gazon

Emissievrij, compact en stil: accugrasmaaiers van STIHL

Met een van onze flexibele accugrasmaaiers sla je niet alleen op het gazon een goed figuur. Dankzij het lage geluidsniveau zijn ze de ideale grasmaaiers voor privétuinen. Innovatieve accutechnologieën van STIHL garanderen een sterk motorvermogen. Daarbij zorgen intelligente systemen, zoals de Eco-functie, voor een lange energievoorziening en meer gazonoppervlak per lading. Ken je de RMA 339 accugrasmaaier al?

Kan ik mijn gazon na het bemesten maaien?

Het gazon moet voldoende rust krijgen tussen het bemesten en het maaien om de voedingsstoffen op te kunnen nemen. Als het granulaat nog op de grond ligt, maai je best op een later moment. Maai in het beste geval twee of drie dagen voor het bemesten, zodat de voedingsstoffen snel in de grond terechtkomen. Als je je gazon wilt verticuteren, raden we je aan om eerst het gazon te bemesten en daarna ongeveer 2 weken te wachten. Nu maai je het gazon op twee tot drie centimeter af voordat je de verticuteermachine pakt. 

Wanneer maai je het gazon?

Zodra het gazon in het voorjaar begint te groeien, kan je het eerste grasmaaien inplannen en vervolgens tijdens het tuinseizoen (tussen maart en november) regelmatig met de grasmaaier uitrukken. Let er wel op dat het gazon droog is.  Het tijdstip van de dag staat je vrij, zolang de temperatuur maar normaal is. Maai alleen 's ochtends en 's avonds bij grote hitte.

Houd daarbij echter rekening met de wettelijke voorschriften voor geluidsoverlast door machines. Informeer je daarvoor even bij je gemeente.

Mag ik op zondag mijn gazon maaien?

In de meeste gemeentes mag het gazon op zondag en feestdagen in principe niet worden gemaaid. Robotmaaiers zoals de STIHL iMOW® vallen momenteel echter nog niet onder wettelijke regelingen. Wij raden je echter aan om rekening te houden met je buren en op zon- en feestdagen niet te maaien.

Hoe vaak moet ik het gazon maaien? 

Maai minstens om de zeven dagen het gazon. In het voorjaar kan dat zelfs al te weinig zijn. Als je gazon sneller groeit dan tweeënhalve centimeter per week, moet je zelfs twee keer per week maaien. Je kan dit ook door het type gazon laten bepalen: een belastbaar speelgras wordt in het seizoen een keer per week gemaaid. Siergazons kunnen om de vier tot zeven dagen worden gemaaid als ze snel groeien. Schaduwgezon maai je best even vaak als speelgazon. 

Hoog groen gazon voor het maaien

Correct grasmaaien met de juiste machines

Hoog gras maaien

Als je je gazon langer niet hebt gemaaid, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om te voorkomen dat je gazonmaaier overbelast raakt. Een goed functionerende grasmaaier met een hoge maaicapaciteit en een eenvoudige aanpassing van de maaihoogte is essentieel – ook als het gras te lang is. 

 Man bij het grasmaaien met een STIHL RM 248 benzinegrasmaaier voor een tuinhuisje

De 1/3-regel

Het is niet altijd raadzaam om een woekerend gazon meteen tot een hoogte van vier centimeter terug te maaien. Als je terugkomt van vakantie of de tuin al langer niet meer hebt onderhouden, dan kan drastisch maaien het gras eerder verzwakken dan versterken. Maak een hoog gazon daarom geleidelijk in meerdere beurten korter en let erop dat je nooit meer dan een derde van de bovenste stengels verwijdert. Zo volg je de natuurlijke groei van het gras en beschadig je het vegetatiepunt niet. Dit ligt ongeveer op de helft van de halm.

Grasmaaier voor hoog gras 

Ook hoog gras van maximaal 15 tot 20 centimeter kan je nog met een STIHL grasmaaier of een STIHL zitmaaier maaien – afhankelijk van het model en de staat van het gazon en volgens de 1/3-regel. 

Als je gazon al 15 tot 20 centimeter of zelfs hoger is gegroeid, raden we je aan om altijd een bosmaaier te gebruiken.  

Bosmaaier voor hoog gras 

Als je te maken hebt met heel hoog gras, dus een graslengte van meer dan 20 cm, is een bosmaaier de beste keuze. 

Bij heel hoog gras maai je het beste met de bosmaaier in twee bewegingsrichtingen: een keer naar rechts voor de bovenste helft van de stengels, dan naar links voor de onderste helft. Je zwenkt de machine in een halve cirkel van rechts naar links en het gras blijft links liggen. 

Met een beetje oefening, de juiste maaitechniek en het gebruik van de basistechniek bij hoog gras kan je met de bosmaaier of grastrimmer zuiver maaien. 

Voor grotere, vlakke oppervlakken raden we de vierkantmethode aan: verdeel het oppervlak in meerdere vierkanten en werk binnen de afzonderlijke vierkanten van de buitenkant tot het midden. Zo behoud je het overzicht. 

Onderhoud en gebruik van grasmaaiers

De grasmaaier is je belangrijkste hulpje in de tuin als je een goed onderhouden gazon wilt. Als je je grasmaaier op de juiste manier gebruikt, zal je gazon daar ook dankbaar voor zijn. We raden je aan om de grasmaaier altijd te gebruiken volgens de gebruiksinstructies. Dan zul je lang plezier hebben van je machine. Waar het op aankomt, hebben we voor jou hier op een rijtje gezet.

Scherpe messen

Scherpe messen zijn niet alleen in de keuken essentieel. Ook grasmaaiers moeten scherpe messen hebben om het gras gelijkmatig te kunnen pakken en op de gewenste lengte te kunnen maaien. De beste maaiprestaties zijn mogelijk als je consequent na 20-25 werkuren de maaimessen slijpt. Bovendien moeten de maaimessen voor of na het seizoen worden geslepen.

Maaimessen in de vakhandel laten vervangen

Als het maaimes vóór het eerste gebruik in het voorjaar niet intact is, bijvoorbeeld omdat er scheurtjes en krassen zichtbaar zijn, moet het meteen bij de STIHL dealer worden vervangen. Anders is het raadzaam om het mes uit te bouwen en te slijpen of door een vakman te laten slijpen en uitbalanceren.

Wees voorzichtig bij het controleren van de maaimessen

Werk veilig: voordat je de messen van je grasmaaier aan een inspectie onderwerpt, moet je er goed op letten dat de maaier is uitgeschakeld en niet kan starten. Bij accugrasmaaiers hoef je alleen maar de accu te verwijderen, bij benzinemachines de bougiestekker los te koppelen en bij elektrische grasmaaiers erop te letten dat de stekker niet in het stopcontact steekt. Dit geldt ook als je je grasmaaier wilt reinigen.

 

Hek achter groen gazon met dichte heg en bomen op de achtergrond

Oneffen oppervlakken maaien

Als je worstelt met een erg oneffen gazon, kan de grasmaaier een extra belasting worden. Daarom raden we aan om de maaier niet op en neer over hellingen te bewegen, maar naar links en rechts. Dwars op de helling heb je minder kracht nodig en is het gemakkelijker om gelijkmatige banen te trekken. Bovendien is deze variant veiliger: Als de maaier dan valt, is de kans kleiner dat hij over je heen rolt.

 Vrouw stelt op de STIHL RMA 339 C accugrasmaaier de maaihoogte in

De juiste maaihoogte instellen

Voordat je gaat maaien, moet je controleren of de maaihoogte van de maaier in cm, millimeter of in stappen is aangegeven. Als je niet zeker weet hoe je de juiste maaihoogte moet instellen, raadpleeg dan de gebruikershandleiding of neem contact op met je STIHL dealer.

 

Tip voor een optimale hoogteverstelling van de maaier

Als je de optimale maaihoogte van het gazon wilt meten, is het volgende heel handig: leg een stuk dun karton op het gras en neem met een duimstok de maat. Je kan de hoogte van de maaier goed op die gevonden waarde afstellen.

Slim gazononderhoud: robotmaaiers

STIHL RMI 422 P robotmaaier iMOW® op groen gazon achter een bloeiende struik

Meer comfort en snelheid

De intelligente iMOW® robotmaaier van STIHL maait zelfstandig, omzeilt obstakels, neemt hellingen en laadt zichzelf zo nodig op. De iMOW® serie biedt het ultieme maaicomfort en in de tussentijd kan je lekker ontspannen genieten van je tuin.

Laat het grasmaaien maar over aan je iMOW®

Tips en handige trucs voor het grasmaaien

Correct grasmaaien is een eenvoudige, maar ook veeleisende taak. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kan je genieten van een mooi en gezond gazon. De belangrijkste tips en trucs voor efficiënt gazononderhoud hebben we hier voor je samengevat.

Eerst de randen, pas daarna de oppervlakken maaien

Bij het grasmaaien moet je altijd van buiten naar binnen werken. Eerst moet je altijd de graskanten trimmen. Neem hiervoor bijvoorbeeld een bosmaaier of als alternatief zoals de HSA 26 accugras- en buxusschaar. In de tweede stap kan je dan het gazon maaien. Daarvoor kan je het beste een grasmaaier gebruiken als het terrein dat toelaat. Hierbij wordt het gemaaide gras aan de zijkant met de opvangbak verzameld.

Mulchmaaien: Bemesten en maaien in één stap

Bij mulchmaaien worden de gemaaide grashalmen fijngehakseld en als waardevolle bron van voedingsstoffen weer aan het gazon teruggegeven. Zo bespaar je tijd en kracht en hoef je je niet meer bezig te houden met overvolle opvangbakken of meststoffen.

Ga niet op ongemaaide oppervlakken staan

Let er bij het maaien op dat je alleen op de oppervlakken stapt waar je al over hebt gereden. Als het gras onder je voeten platgedrukt is, komt het niet meer op tijd overeind voor het maaien. Het gevolg: een ongelijkmatig gemaaid gazon.

Benut de volledige maaibreedte van de grasmaaier

Om een streeploos en gelijkmatig oppervlak te krijgen, moet je altijd in rechte banen rijden. Let er daarom op dat je grasmaaier consequent een wielbreedte in de reeds getrokken baan steekt.

Man bij het grasmaaien met STIHL benzinegrasmaaier RM 448 TC naast een houten hek

Ontdek onze handige hulpjes voor je gazon