Buxus planten en verzorgen: zo krijg je de perfecte buxushaag

Een buxushaag is een klassieker in de tuin – en zó veelzijdig. Maar met alleen buxus planten is de klus nog niet geklaard: ze hebben ook speciale zorg nodig. Ontdek wat er nodig is.

Woman trimming a box hedge in front of a white house using a STIHL HSA 26 cordless hedge trimmer

De grondbeginselen voor een buxushaag

De enorm populaire, altijd groene buxus – officieel bekend als buxus sempervirens – is te vinden in Zuidwest- en Centraal-Europa, Noord-Afrika en West-Azië. De plant is een robuuste keuze voor veel tuiniers, mede vanwege de veelzijdigheid als heg of alleenstaande struik. De buxus wordt ook op prijs gesteld omdat hij groen blijft. Precies dat beetje kleur om de tuin het hele jaar door mooi te houden – zolang je hem maar goed verzorgt. 

De bekende buxus die wordt gebruikt voor afdekking is lid van een grote familie van ongeveer 70 buxussoorten. De bloemen bevatten veel nectar en pollen, waardoor de bloei vooral veel bijen aantrekt.

Als je van plan bent om een buxushaag in jouw tuin te planten, is het de moeite waard om te weten dat de buxus een beetje kieskeurig is qua buren: hij is een goede partner voor planten met vergelijkbare behoeften, waaronder hoge vaste planten zoals hortensia of delphinium, maar hij voelt zich minder prettig in de buurt van kruiden die veel zon nodig hebben of naast planten die juist schaduw willen. Houd er rekening mee dat in het laatste geval een buxus meer zorg nodig heeft.

Buxushaag planten: de perfecte locatie

Een buxushaag geeft de voorkeur aan een plek die beschut is tegen wind. Geen enkele soort buxus staat graag in de schaduw, maar te veel direct zonlicht is ook een probleem. Deze twee uitersten brengen risico's met zich mee, van verbranding tot schimmelbeval. De buxus heeft het niet graag te vochtig, dus je kan hem het beste in zanderige of leemachtige grond planten. De beste tijd om een buxushaag te planten of te verplaatsen is tussen oktober en begin mei.

Buxus verzorgen: regelmatig snoeien voor de beste resultaten

Een vrouw in beschermende kleding bij het trimmen van een buxushaag met een STIHL heggenschaar

Buxushagen zien er het beste uit als ze dik en stevig worden, vooral als je ze wil gebruiken als afscherming of om in vorm te snoeien. Om een goede dichtheid te bereiken, moet je jouw buxushaag regelmatig en zorgvuldig bijsnoeien. Het juiste gereedschap geeft de doorslag. Want werken met precies, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar scherp gereedschap zorgt ervoor dat je zuiver snoeit en de plant niet onnodig pijn doet. STIHL heeft een breed assortiment heggenscharen, van handbediend tot snoerloos. Een perfect hulpmiddel, of je jouw buxushaag nu elegant in vorm wil brengen of een beetje kunstzinniger wil trimmen.

Met aandacht voor je veiligheid: beschermingsmiddelen

Werken met krachtige machines is leuk en laat je boven jezelf uitstijgen. Maar dan moet je wel kunnen vertrouwen op effectieve en veilige beschermende kleding. Draag altijd jouw persoonlijke beschermingsmiddelen bij het werken met een heggenschaar. Daar horen veiligheidshandschoenen bij, een veiligheidsbril, gehoorbescherming enz. In de gebruiksaanwijzing van je product vind je meer informatie.

Voordat je de heggenschaar voor de eerste keer gebruikt, moet je je grondig vertrouwd maken met het gereedschap en ervoor zorgen dat het vóór elk gebruik in perfecte staat is. Op verzoek bereidt je STIHL dealer je gereedschap met plezier voor op het eerste gebruik en adviseert je ook over de soorten beschermkleding die je op je gemak kan uitproberen. Onthoud dat persoonlijke beschermingsmiddelen geen vervanging zijn voor veilige werkmethoden.

Hoe je een heg als begrenzing plant

Het is geen verrassing dat de buxus zo graag gezien is als heg in de tuin. Met de juiste verzorging groeit hij immers dicht genoeg om je privacy te garanderen. De juiste technieken om heggen te verzorgen gaan samen met het juiste gereedschap. Wij raden het gebruik van een accuheggenschaar aan, zoals de STIHL HSA 56. Welk gereedschap je ook gebruikt, zorg ervoor dat de messen scherp zijn, zodat een zuivere en effectieve snede gegarandeerd is en je voorkomt dat delen van de plant geplet worden.

Hoe je een buxushaag als begrenzing van begin af plant en onderhoudt

 • Plant afzonderlijke jonge buxusplanten op een rij, op 10-15 cm afstand van elkaar.
 • Geef de nieuwe buxushaag enkele maanden de tijd om te settelen en te groeien, en zorg dat hij nooit uitdroogt.
 • Zodra je buxusplanten samen zijn uitgegroeid tot een uniforme heg, is het tijd om hem voor het eerst te snoeien. Snoei elke buxusplant trapeziumvormig, zodat de dwarsdoorsnede lijkt op een "A” en de bovenkant smaller is dan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat de afzonderlijke planten optimaal zonlicht krijgen en goed kunnen groeien.
 • Om de bovenkant recht te snoeien, leg je een lange houten lat op de gewenste hoogte. Gebruik stenen of zo als ondersteuning en neem de lat als hulpmiddel om langs te snoeien.
 • Als jouw buxushaag eenmaal is gesetteld, zal hij met regelmatig onderhoud floreren. We raden aan om hem een of twee keer per jaar tussen mei en augustus te snoeien. Als je maar één keer snoeit, doe dat dan in augustus. Snoeien in mei kan de dichtheid bevorderen, maar de nieuwe groei kan kwetsbaar zijn bij slecht weer.
 • Vergeet vooral niet: het is bijna misdadig om bomen en struiken te snoeien waarin vogels actief een nest hebben. Het broedseizoen loopt van maart tot augustus, dus het is heel belangrijk dat je de heg eerst controleert voordat je gaat trimmen.

STIHL pro tip: Als je een oude, verwaarloosde buxushaag “erft”, wees dan niet bang om meedogenloos te zijn: je kan de heg hard terugsnoeien om hem te verjongen en weer in vorm te krijgen. Snij de afzonderlijke planten af tot een hoogte van ongeveer 1 meter en snijd naar buiten gerichte groei weg zodat de stengels maximaal 10 cm lang zijn. Dit soort trimmen kan het beste in februari en maart worden gedaan. Daarna is een geschikte mest nodig om het herstel van de planten te bevorderen. Gezonde snoeisels kunnen in jouw compostbak.

Afgesnoeide buxusballen op een groen gazon

Buxus onderhouden: creatief trimmen en in vorm snoeien

Met een beetje durf in je afwerking kan je niet alleen je buxusplanten onderhouden, maar er ook opvallende ballen, piramiden of spiraalvormen van maken. Dit werk is ingewikkelder dan de meeste snoeiwerkzaamheden met heggen, dus we raden je aan om te beginnen met een handmatige schaar, hoewel ervaren tuiniers met een accuheggenschaar beslist optimale resultaten kunnen behalen.

 • Om een bal te maken: begin bovenaan, maak vier ronde inkepingen naar beneden richting de middenlijn van je bal: voor, links, rechts en achter. Als je deze vier sneden hebt gemaakt, maak je de tussenliggende zones glad. Daarna herhaal je deze techniek van onderen: Werk tot slot fijne oneffenheden weg.
 • Om een piramide te maken, maak je eerst een sjabloon van gaas. Dit leg je over de struik heen en dan snoei je alles weg dat door de gaten steekt.
 • Als je een spiraal wilt, hebben we hier een indrukwekkend model voor je, dat toch makkelijk te maken is. Begin eerst de buxus in de vorm van een piramide te snoeien. Bind daarna een stuk koord of touw stevig vast aan de onderkant van de stam van de buxus en wikkel dit om de buxus heen in de spiraalvorm die je wil bereiken. Snoei weg aan de rechter- en linkerkant van het touw totdat de gewenste vorm verschijnt.
 • Snoei de buxus 4 of 5 keer per jaar om hem in vorm te houden. Controleer wel altijd of er geen vogels in de heg nestelen.

Een buxushaag verzorgen: algemene snoeitips

Vermijd over het algemeen het snoeien van buxushagen en planten als het regent of als er hevige neerslag wordt verwacht. Maar ook heel zonnig weer is niet goed, want beide weersomstandigheden kunnen de net gesnoeide buxus beschadigen: regen kan de gesneden oppervlakken laten rotten, terwijl de zon verse blaadjes kan verbranden. Je kan het beste wachten op een bewolkte dag als je je buxus mooi wil snoeien.

Of je nu een accu- of handmatige heggenschaar gebruikt, je moet altijd in een lichte hoek snoeien. Zorg er ook voor dat de messen van jouw trimmer scherp zijn, om te voorkomen dat de plant wordt geplet of beschadigd, zodat infecties niet mogelijk zijn.

Close-up: STIHL HSA 26 bladen van een accuheggenschaar snoeien door stelen

Verzorging van de buxushaag: water geven en bemesten

Je moet jouw buxusplanten drie dagen na het snoeien mest geven. Geschikte voeding op dit punt zorgt voor een snel herstel en maakt jouw heg ook veerkrachtiger. Bovendien is een sterk groeiende haag met sterke wortels ook beter beschermd tegen mogelijke ongedierte. Een andere belangrijke stap voor bescherming tegen ongedierte is goed water geven – als je dit verkeerd doet, wordt jouw buxus gevoelig voor schimmel. Je mag nooit water van bovenaf geven, zodat de bladeren nat worden; in plaats daarvan moet je altijd bij de wortels water geven. Gebruik indien mogelijk opgevangen water uit een regenton. Vers geplante heggen hebben in de eerste twee weken meer water nodig dan oudere planten, hoewel de exacte hoeveelheid water afhangt van de bodem, de locatie en het type plant.

STIHL pro tip: Een buxus met sterke wortels – die te herkennen is aan een gestage groei en een diepgroene kleur – mag alleen op warme dagen en op droge plekken water krijgen. De buxus is een robuuste inheemse plant die over het algemeen voorziet in z'n eigen waterbehoefte, waarbij lange wortels het vocht onder de grond vinden. De beste manier om te zien of jouw buxushaag moet worden besproeid, is door de grond onder de plant met je vinger te controleren. Als het vochtig is op een diepte van 2 tot 7 centimeter, is alles in orde.

Buxus telen in potten

Een buxusplant in een pot heeft over het algemeen dezelfde zorg nodig als een plant in de grond, behalve wat betreft de hoeveelheid water. Doordat planten in potten zelf geen water kunnen vinden, moet je ze regelmatig voorzichtig gieten. Zorg dat de pot een gat heeft om stuwwater te voorkomen. In het beste geval zet je de pot in een schotel gevuld met terracotta scherven om te voorkomen dat er zich modder vastzet in het afvoergat. Giet buxus in potten ook altijd bij de wortel zoals hierboven beschreven. Als je potplanten toch schimmelbeval krijgen, is dat relatief eenvoudig te behandelen: wikkel ze gewoon in een doorzichtige plastic zak en zet ze in de volle zomerzon. Na een dag in de hitte moet de schimmel dood zijn.

Een buxushaag verzorgen: hoe je buxus door de winter brengt

Buxusplanten zijn robuust en hebben 's winters geen speciale verzorging nodig. Vergeet echter niet om af en toe op vorstvrije dagen water te geven en regelmatig sneeuw te ruimen als die zich ophoopt. Een buxus als potplant heeft wat meer aandacht nodig in de kou, omdat de wortels van de buxus van alle kanten kwetsbaar zijn. Je kan dat tegengaan door de pot in een dikke laag bubbelfolie te wikkelen. Zo isoleer je de wortels van je buxus tegen de winterkou.
Close-up of a box tree moth caterpillar on a boxwood plant

Verzorging van de buxushaag: problemen herkennen en ongedierte bestrijden

Een buxushaag is beslist heel fraai, maar ook vrij gevoelig voor ziekten en ongedierte, waarbij een paar problemen om ingrijpende maatregelen vragen. Hier vind je de meest voorkomende ziekten en plagen bij een buxus, met advies hoe je die behandelt.

Samenvatting: buxus planten en verzorgen

 • Het planten en verzorgen van de buxus is niet moeilijk, maar vergt wel enige kennis
 • De eerste stap is het kiezen van de perfecte locatie: geen volle schaduw of volle zon, en idealiter in zanderige of leemachtige grond
 • Buxusplanten floreren als je ze regelmatig giet en snoeit. Het trimmen moet in twee fasen gebeuren: eerst ruw snoeien, daarna het fijne trimmen in de zomer. Zorg er ook voor dat je de plant alleen water geeft bij de wortel
 • Draag altijd persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens het werk, zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing van jouw gereedschap.
 • Buxus is kwetsbaar voor ongedierte zoals de rups van de buxusmot en voor schimmelbeval. Het wegsnoeien van de betreffende zones is meestal de belangrijkste stap