Beukenhaag snoeien

Beukenhagen zijn populair, goed bestand tegen snoeien en dichtgroeiend. Kom te weten hoe je het best een beukenhaag kan snoeien.

Een man in beschermende uitrusting snoeit een beukenhaag met de STIHL HLA 66 accuheggenschaar op steel
Beukenhagen zijn goed bestand tegen snoeien.

Overzicht: Beukenhaag snoeien 

  • Beukenhaag twee keer per jaar snoeien 
  • Aanbevolen in februari en eind juni 
  • Beukenhaag bijzonder bestand tegen snoeien, terugsnoeien tot in het oude hout zonder schade mogelijk 
  • Wettelijke voorschriften voor het snoeien van heggen in acht nemen  
  • Als onderhoudsmaatregel heggen bemesten en jonge beukenhagen regelmatig water geven 

Wanneer kan je het best de beukenhaag snoeien? 

De vraag wanneer je een beukenhaag moet snoeien, is snel beantwoord. Omdat beukenhagen snel groeien, kan je ze het beste twee keer per jaar snoeien, een keer in het voorjaar en een keer eind juni. Een geschikt tijdstip om een beukenhaag indien nodig radicaal terug te snoeien, is in februari. Gedurende deze tijd stoor je geen broedende vogels en heeft het struikgewas nog geen nieuwe uitlopers. 

Een man in beschermende uitrusting bij het snoeien van een heg met de STIHL HLA 66 heggenschaar op steel

Heggen mag je niet op elk gewenst moment snoeien.

Het is mogelijk dat het tijdens een bepaalde periode verboden is om een beukenheg radicaal terug te snoeien. Wij raden je aan om je hierover bij je gemeente te informeren. 

Mild in vorm snoeien en onderhoudswerk mag je echter altijd aan je beukenhaag uitvoeren, zodra je je ervan hebt verzekerd dat er geen vogels in de heg broeden. Een extra verzorgende snoeibeurt rond eind juni is eveneens mogelijk. 

Als je regelmatig je heg snoeit, blijft deze mooi gevormd en groeit ze dicht na. In de herfst verliezen haagbeuken echter langzaam hun blad en worden dan ook minder ondoorzichtig. In deze tijd van het jaar verkleuren heggen van haagbeuken eerst geel, terwijl heggen van rode beuken een fel oranjerode kleur krijgen. Of je nou een heg van een rode beuken of van haagbeuken wilt snoeien, bij het snoeien kan je beide soorten heggen gelijk behandelen.

Beukenheg correct snoeien

Of je nu een heg van rode beuken of haagbeuken hebt – als je een beukenhaag correct wilt snoeien, moet je rekening houden met een aantal dingen, zodat je haag gezond en dicht aangroeit. Hieronder leggen we uit hoe je je beukenhaag met succes korter kan snoeien.  

Beukenhaag radicaal terugsnoeien  

Het inkorten van een beukenhaag is een dankbare klus voor beginners, omdat je maar weinig verkeerd kan doen met het beukenhout dat snoeien goed verdraagt. Zowel in de hoogte als in de breedte mag je je haag stevig terugsnoeien, omdat deze weer heel compact nagroeit. Door radicaal te snoeien kan je een oude beukenhaag verjongen. Zaag daarvoor vóór het voorjaar met een kettingzaag alle oude takken direct boven de grond af, zodat alleen de middelste groei met ongeveer 10 cm lange zijtakken blijft staan. Kort alle scheuten die niet vertakt zijn af met een heggenschaar. Een mechanische snoeischaar is ideaal voor fijn werk.

Beukenhaag door vormsnoei compact maken

Eind juni is het een goed idee om je beukenhaag nog eens voorzichtig te snoeien, zodat hij compact kan nagroeien. 

Verwijder zorgvuldig alle jonge scheuten die zich nog niet vertakt hebben en bijzonder lange scheuten die er niet mooi uitzien. Kijk ook uit naar oude en zieke scheuten om ze te verwijderen. Let er daarbij wel op dat je een derde van de huidige jaarscheut laat staan. 

Zuiver trapeziumvormig gesnoeide, goed onderhouden beukenhaag op een gazon

De trapeziumvorm zorgt voor voldoende licht en een geringe sneeuwbelasting.

STIHL tip

Om je beukenhaag in vorm te brengen, kan je een trapeziumvorm maken die je kan snoeien langs een gespannen koord om je oriëntatie te bepalen – bovenaan smaller, onderaan breder. Zo krijgt je beukenhaag voldoende zonlicht en vermijd je te zware sneeuwlasten in de winter. 

Deze snoeibeurt zorgt ervoor dat je beukenhaag dichter wordt en draagt bij aan een compacte, keurige verschijning.

Ontdek gereedschap voor het snoeien van beukenhagen

Close-up van een beukenhaag

Een beukenhaag heeft verzorging nodig en moet je water geven.

Beukenhaag verzorgen 

Nadat je radicaal hebt teruggesnoeid, is het raadzaam om je haag te bemesten. Door het bemesten van de heg is de verzorging met waardevolle voedingsstoffen gewaarborgd en kan deze in het voorjaar weer gezonde scheuten vormen. Bovendien moet je een jonge heg regelmatig water geven. Oude beukenheggen hoef je alleen maar in droge periodes water te geven, om te zorgen dat ze niet bruin worden. Let er bij het onderhoud van de heg echter altijd op dat er je geen stuwend water ontstaat. 

Om je beukenhaag goed te verzorgen, is het belangrijk dat je heggenziektes herkent en behandelt. Om ervoor te zorgen dat je heg er compact en verzorgd uitziet, kan je daarnaast gaten in de heg opvullen.

Meer tuintips