Een gat in je haag herstellen

Gerafelde hagen met gaten zien er niet mooi uit. Maar met de juiste tips kan je bijna elk gat in je haag herstellen.

Braune Stellen und Lücken in einer Hecke

Samenvatting: Een gat in je haag herstellen

  • Gaten kunnen zich om verschillende redenen ontwikkelen bij hagen: verkeerd snoeien, mechanische stress, een ongunstige locatie, droogte of schimmelziekten kunnen ervoor zorgen dat er gaten ontstaan.
  • Kleine spleten kunnen eenvoudig worden opgevuld met de juiste snoeitechniek en een beetje tijd. Als je haag beschadigd is geraakt door permanente schaduw, moet je geschikte alternatieve planten overwegen.
  • Coniferen lopen niet meer uit nadat ze grondig zijn teruggesnoeid. Kleine gaten gaan meestal vanzelf dicht, omdat de aangrenzende takken de opening afdekken. Bij grotere openingen moet een nieuwe plant geplant worden .
  • Grote openingen kunnen op twee manieren worden hersteld: als je de opening snel wilt dichten, vervang je de beschadigde plant in de haag door een nieuwe. Je kan ook stengels van de aangrenzende planten langs een dun bamboestokje leggen dat horizontaal of diagonaal over de opening is geplaatst zodat ze het gat opvullen. Deze methode duurt ongeveer twee jaar.

Waarom ontstaan er gaten in hagen?

Om de gaten en openingen in je haag goed te dichten en te voorkomen dat ze in de toekomst weer terugkomen, moet je bepalen waardoor ze ontstaan. Er zijn een paar oorzaken waardoor je haag gaten kan krijgen.

Verkeerd trimmen of te ver terugsnoeien

Coniferen zoals Thuja, die te diep in het hout zijn gesnoeid en geen naaldscheuten hebben, zullen niet meer uitlopen, waardoor gaten ontstaan.

Kaal, gedroogd gat in haag

De Taxus is hierop de enige uitzondering: zelfs als je hem rigoureus snoeit, zal hij weer uitlopen – zelfs op oud hout. Bij hagen met bladplanten kunnen ook gaten ontstaan als de afzonderlijke planten op bepaalde plaatsen worden gesnoeid, maar deze gaten vullen zich snel weer op – anders dan bij naaldbomen.

Het terugsnoeien van planten in fel zonlicht veroorzaakt ook schade. Zodra de langere scheuten die normaal schaduw bieden, worden ingekort, worden de takken binnenin blootgesteld aan de zon en kunnen ze verbranden. De bladeren worden bruin en er ontstaan vaak openingen, maar die kunnen na verloop van tijd weer dichtgaan.

Schade door sneeuw

Er kunnen dunne plekken ontstaan wanneer takken door een gewicht, zoals een overmatige lading sneeuw, uit de haag worden gedrukt.

Een dichte laag sneeuw drukt zwaar op de takken van een haag

Ongunstige locatie

Hagen die te veel of te weinig zonlicht krijgen, worden zwak en ontwikkelen kale plekken. Dit gebeurt als een haag op een schaduwrijke plek groeit of overschaduwd wordt door andere bomen, struiken en objecten. Waterophoping of te sterk bemeste grond zal planten ook beschadigen

Droogheid en schimmelziekte

Vooral bij jonge hagen kunnen individuele planten in de zomer uitdrogen en voor gaten in de haag zorgen. Het risico is groter in het eerste jaar voor haagplanten met blote wortels, omdat deze geen beschermende wortelkluit hebben gevormd.

Een zieke, droge coniferenhaag met bruine plekken en gaten na een schimmelziekte

In dat geval moet je de betreffende plant vervangen. Met name bij Thuja-hagen kunnen afzonderlijke planten besmet raken met de bekende bodemschimmel Phytophthora cinnamomi en volledig afsterven. Aangezien de schimmelsporen langdurig in de grond overleven, moet je de grond grondig verwijderen voordat je nieuwe aanplant. Vervang de aarde door verse grond. Ons overzicht laat zien hoe je andere hagenziekten kan herkennen en voorgoed kan herstellen.

Kleinere gaten in een heg herstellen

Bruine vlekken en kleine gaatjes kunnen snel weer groen worden. Vouw omgebogen takken terug in de haag. Snoei alle duidelijk beschadigde of uitgedroogde takken af. De hierdoor veroorzaakte gaten worden geleidelijk aan opgevuld door nabijgelegen scheuten. Knoop indien nodig de aangrenzende takken aan elkaar zodat de opening voldoende zonlicht krijgt en weer snel dichtgroeit.

Een dichte, groene haag met kleinere gaten naast een tuinhek

Zorg ervoor dat het onderste deel van de haag ook genoeg zonlicht krijgt. Het snoeien van de haag in trapeziumvorm of A-vorm maakt dit mogelijk: de bovenste takken blijven korter dan de onderste, zodat de onderste takken ook voldoende licht krijgen.

Voor snoeien en trimmen

Als de schade het gevolg is van een gebrek aan licht, snoei je bomen die de haag overschaduwen terug en verwijder je objecten die het zonlicht van de haag blokkeren. Als er een permanente schaduw is, zou je alternatieve planten moeten overwegen: buxus en taxus gedijen in halfschaduw, terwijl liguster en laurier goed kunnen groeien op zowel zonnige als schaduwrijke locaties.

Gaten opvullen in een Thuja-haag

Kleine gaten en bruine plekken in coniferenhagen, zoals Thuja, vereisen geduld: je moet wachten tot de aangrenzende takken het gat dichten. Als grotere delen van de haag beschadigd zijn, moet je deze vervangen door een nieuwe. Coniferen zaaien doorgaans niet meer uit nadat ze drastisch zijn teruggesnoeid.

Grotere gaten in een haag herstellen

Een kleine haag wordt in de grond gepland

Grotere spleten en gaten in hagen kunnen op twee manieren worden opgevuld: 

als je niet te lang wilt wachten, kan je de spleet het beste opnieuw beplanten. De nieuwe beplanting moet ongeveer even hoog zijn als de rest van de haag, anders nemen de sterkere buren alle voedingsstoffen en water op uit de grond en remmen ze de groei van de nieuwe plant.

Je kan ook stengels van de aangrenzende planten aanleggen langs een dun bamboestokje. Plaats dit stokje horizontaal of diagonaal over de opening in de haag. Het afknippen van de punten van de scheuten zal nieuwe vertakkingen stimuleren. Laat het stokje een tot twee jaar zitten en controleer regelmatig of de nieuwe takken niet verstrikt zijn geraakt.