Siergrassen voor de tuin: de beste soorten

Ze wuiven, dansen en sommige vangen zelfs het licht op met hun bloemen: grassen in de tuin zijn absoluut veelzijdig. Wij stellen de mooiste aan je voor.

Zachte pennisetum in het zonlicht
Siergrassen zijn echte blikvangers voor de tuin

Overzicht: Grassen voor de tuin 

  • Siergrassen voor de tuin zijn meerjarig en meestal voldoende winterhard 
  • Ook bamboe en gazongras behoren tot de siergrassen  
  • Grassen brengen beweging en structuur in de tuin 
  • Als enkele plant, bescherming tegen inkijk, bodembedekkers: grassen in de tuin zijn geschikt voor veelzijdige vormgeving 

Wat zijn grassen eigenlijk? 

Botanisch behoren de meeste siergrassen in de tuin tot de familie van echte grassen of zoetgras (poaceae). Door kweken zijn hieruit al onze graansoorten ontstaan. Ook bamboe, dat er helemaal niet uitziet als een 'echt' gras, hoort daar bij, net als gazongras. 

Ook al is het niet helemaal correct vanuit botanisch oogpunt, maar we tellen grasachtigen tot de siergrassen in de tuin: zuurgrassen (cyperaceae) zoals zegge (carex) of bloembiezen zoals veldbies (luzula). 

Close-up van pennisetum

Siergrassen in de tuin: bescherming tegen inkijk en elementen voor de vormgeving 

Als hoogstaand gewas op zich, achtergrond voor bloeiende vaste planten of compacte bodembedekkers onder bomen: grassen zijn in de tuin veelzijdige vormgevingselementen. Een bescherming tegen inkijk van gras is een natuurlijke en minder massieve afscheiding dan schuttingen of houten hekken.

De 10 beste grassen voor de tuin

Van bodembedekkers tot wel drie meter hoog gewas op zich: we hebben de populairste grassoorten en hun eigenschappen voor je bij elkaar gezet en geven tips over beproefde soorten voor de tuin.

Siergrassen voor de tuin: winterhard, groenblijvend, schaduw

Niet alle grassen voor de tuin hebben een zonnige plaats nodig en sommige tuinen of balkons hebben slechts plaats voor enkele grassen in bakken. De eisen die aan grassen in de tuin worden gesteld, kunnen sterk variëren. Doe inspiratie op in onze artikels voor de vormgeving van je tuin.

Siergras snoeien, planten, voorbereiden op de winter   

Grassen voor de tuin hebben doorgaans weinig onderhoud nodig. Een belangrijke maatregel voor een krachtige nieuwe groei is echter het jaarlijks terugsnoeien van je siergrassen in het voorjaar. 

Siergras snoeien: Het juiste gereedschap

Als je ook in het voorjaar in plaats van in de herfst je grassen plant, groeien ze tot de winter betrouwbaarder aan. Grassen overwinteren in de tuin het veiligst als hun verwarmende pluimen tijdens de winter mogen blijven staan. De meeste siergrassen zijn winterhard genoeg voor onze breedtegraad, sommige hebben wat bescherming nodig door ze te bedekken of bij elkaar te binden. 

Nog meer voor tuinliefhebbers