Tuinieren in de zomer

Haal het beste uit je tuin wanneer het seizoen zijn hoogtepunt bereikt met onze maand-tot-maand gids voor tuinieren in de zomer

Een vrouw maait het gazon in een tuin met een STIHL RM 2 R-mulchmaaier

Tuinieren in de zomer: elke maand anders

De zomer is het leukste seizoen om tijd in de tuin door te brengen: of het nu is om te ontspannen, om eigen producten te kweken of te oogsten of om je goed verzorgde planten op hun mooist te bewonderen. De lange zomeruren en warmere temperaturen betekenen ook dat er een aantal specifieke taken op het programma staan om je tuin het hele seizoen te laten bloeien. We hebben voor iedere maand een paar van de belangrijkste tuinklussen op een rijtje gezet.

Close-up van een groene stek die wordt geknipt met een snoeischaar

Tuinieren in juni

De tulpen en krokussen zijn allang uitgebloeid en vaste planten zoals lupines en harde geraniums beginnen in bloei te komen na een groeispurt vroeg in het seizoen. De onmiskenbare komst van de zomer luidt een nieuwe fase van groei en tuinverzorging in om later een perfecte bloei en rijke oogst te garanderen.

Groentetuin Siertuin

Dieven van de cordon/onbepaalde tomaten: verwijder eventuele zijscheuten die zich in de 'oksel' tussen de stengel en het blad vormen. Zo gaat de energie van de plant naar het ontwikkelen van meer vruchten. Je moet de tomatenplanten het hele seizoen door blijven dieven. Onthoud dat je de zijscheuten van trosachtige (bepaalde) tomaten niet hoeft te verwijderen.

 

Fruit uitdunnen: appel- en perenbomen produceren vaak meer fruit dan ze kunnen rijpen, waardoor er begin juni veel zelf uit de boom vallen. Als er nog individuele trossen met veel vruchten overblijven, moet je de kleinsten verwijderen om de oogst te maximaliseren. De hoogwaardige tuin- en snoeischaren van STIHL zijn ideaal voor deze klus. Na het uitdunnen moet er minstens een vingerbreedte ruimte zitten tussen de jonge vruchten. 

Dode bloemen verwijderen: verwijder de uitgebloeide bloemen zodra ze verwelken, zodat je bloeiende planten blijven bloeien in plaats van zaden te produceren. Je kan ze afbreken of met een snoeischaar afknippen.

 

Gazon bemesten: gazonmeststof blijft over het algemeen ruim drie maanden werkzaam. Als je je gazon in het voorjaar bemest, kan je het nu een tweede dosis geven van meststof met langzame afgifte.

Close-up van een bij op kruipend zenegroen

Tuinieren in juli

In juli is water geven de topprioriteit van elke tuinier, vooral bij een lichtere bodem. Bekijk de volgende taken voor de tuin in juli als je wilt genieten van een betoverend bloemenparadijs op warme zomeravonden.

Groentetuin Siertuin

Appels (voor de volgende zomer) beschermen tegen rupsen: creëer een kunstmatige schuilplaats waar fruitmotten zich in kunnen verpoppen door een strook van sterk golfkarton van 10 cm breed rond de stam van je appelboom aan te brengen. Vervang deze elke maand. Je ziet dan op het verwijderde stuk of er cocons zijn gemaakt die je moet vernietigen.

Zodra de larven uit hun eitjes komen, gaan ze op zoek naar appels of peren waar ze in de vroege zomer vier weken in doorbrengen, waarna ze weggaan om te paren en eitjes te leggen. Door de cocons te verwijderen voordat ze uitkomen, kan je volgend jaar een plaag in je tuin voorkomen.

 

Aardbeien vermeerderen: aardbeien vormen talrijke lange 'uitlopers’ of stolonen. Dit zijn stengels die gemakkelijk wortelen, waardoor ze erg geschikt zijn om te vermeerderen in de zomermaanden. Kies een uitloper en plaats een potje met potgrond onder zijn pad, in de buurt van de moederplant. Zet de uitloper in de grond, mogelijk moet je hem nog een beetje vastzetten met wat draad of een steen. De uitloper zal binnenkort zijn eigen wortels vormen. Dan kan hij van de hoofdplant worden geknipt en elders in je tuin in de grond worden gezet.

 

Ongewenste groei van fruitbomen verwijderen: waterspruiten en worteluitlopers groeien sterk en verticaal, waardoor ze je boom beroven van waardevolle energie. Knip ze bij de start van de zomer zo dicht mogelijk bij de stam af. Wij raden je aan om een STIHL-snoeischaar te gebruiken.

Water geven: geef minder vaak maar ruim voldoende water, waardoor het water diep in de bodem kan sijpelen en de wortels van de plant kan bereiken. Bij een kleigrond moet je in de zomer één keer per week sproeien, terwijl zanderige tuinen elke 2-3 dagen water moeten krijgen. 's Ochtends water geven is het beste, gevolgd door 's avonds. Geef geen water op het heetste moment van de dag. 

 

Het gazon maaien: zorg ervoor dat je maaimessen altijd scherp zijn. De juiste maaihoogte hangt af van de hoeveelheid zonlicht die je gazon krijgt. Op zonnige plekken is de optimale hoogte 4 tot 5 cm, maar voor schaduwrijke gazons is dat 5 tot 7 cm. Om ervoor te zorgen dat je gazon er de hele zomer gezond uitziet, mag je niet meer dan een derde van de lengte in één keer te maaien. Houd het gras nog eens twee centimeter extra langer tijdens zeer warme, droge perioden. 

Als je een mulchmaaier gebruikt, mag je deze in de zomer maar twee keer per week gebruiken, anders krijg je gematteerd gras. 

 

Grond in groeiende bedden hakken: regelmatig hakken bespaart water. De hak zorgt voor haardunne gaatjes in de bodem waardoor het grondwater verdampt. Na het hakken, drogen de bovenste centimeters van de grond uit, maar blijft eronder vochtig. 

Close-up van een bij op een roze bieslookbloem

Tuinieren in augustus

Water geven en onkruid wieden zijn essentiële tuintaken in de zomer. Augustus is voor veel fruit de rijp- en oogsttijd en het is ook het moment om over het volgende seizoen na te denken door stekken te nemen en zaden uit je tuin te verzamelen.

Groentetuin Siertuin

Boerenkool planten: als je in augustus boerenkool en andere wintergroenten zaait, kan je ze binnen enkele maanden al uit je tuin oogsten. Plant zes zaailingen per vierkante meter, op 45 cm afstand van elkaar, en houd de grond vochtig.

 

Jonge bloemen verwijderen: snijd alle nieuwe tomaten- en peperbloemen van augustus af. Dit is als tuinier misschien een pijnlijke stap, maar bedenk dat het fruit dat nu opkomt toch niet rijp zou zijn tegen het einde van het seizoen. Hierdoor verspilt de plant energie die ze in plaats daarvan in de bestaande vruchten kan stoppen. 

 

Aardappelen oogsten: het oogsten van aardappelen begint in juni met de eerste nieuwe aardappelen en gaat door tot in oktober met de late variëteiten voor opslag.

Gebruik hiervoor een spitvork. Die kan misschien wel knollen doorboren, maar spaden of schoppen kunnen nog meer schade veroorzaken.

Stekken nemen: snoeien in de zomer zorgt voor veel materiaal voor stekken. Het beste moment om stekken te nemen is van maart tot augustus. We raden je aan om stekken te laten wortelen in een voedselarme grond. Ze moeten dan harder werken om voedsel te vinden, waardoor ze meer wortels moeten ontwikkelen. 

 

Zaden verzamelen: het is soms moeilijk om kleine zaden van bloemresten en andere kaf te scheiden, maar een ventilator kan hier helpen. Giet het plantmateriaal op een blad dat voor een ventilator staat. De luchtstroom voert het lichtere plantmateriaal weg van de zwaardere zaden.

 

Vaste planten in de tuin verdelen: samen met stekken is delen de snelste manier om planten te vermeerderen. Doe dit in de zomer, nadat de plant is uitgebloeid. Til de plant uit de grond, schud de grond eraf en verdeel de plant met een spade in meerdere stukken. Elk stuk moet minstens één scheutknop en voldoende wortels hebben. 

Zomerse tuintips van STIHL

Als het gaat om het verzorgen van de tuin, stop je nooit met leren. Wij helpen je op weg met tuinadvies voor de zomer.

Zomerfruit oogsten

Zelfgekweekt, zongerijpt zomerfruit is een bijzonder genot dat je vanuit je eigen tuin kan ervaren. De exacte oogsttijden hangen af van de variëteiten, maar onze tabel toont je wanneer je kan genieten van allerlei zomers lekkers:

  Juni Juli Augustus
Appels    
Peren    

Bramen

 
Aardbeien  
Frambozen  
Nectarines    
Perziken    
Rabarber    

Zoete kersen

 

Aardappelen worden met een spade uit de grond gehaald

Tuinieren in de zomer: aardappelen oogsten

Als je aardappelen in je tuin kweekt, kan je ze in de zomer oogsten, hoewel de exacte oogsttijd afhangt van de variëteit. De onderstaande tabel geeft je een goed overzicht.

Variëteit Oogsttijd Houdbaarheid
Christa / Atica Juni/juli als nieuwe aardappelen

Dunne schil, slechte houdbaarheid

Cilena / Sieglinde Juli/augustus Sterkere schil, beperkte houdbaarheid 
Nicola / Linda Eind augustus

Zeer goede houdbaarheid

Close-up van een jonge plant die in de grond wordt geplant

Tuinieren in de zomer: kolen planten

Geniet vóór Kerstmis al van boerenkool en andere wintergroenten die in de zomer zijn geplant. We hebben alle nodige informatie op een rijtje gezet om een paar smakelijke wintergewassen te kweken.

Variëteit Zaai-/planttijd Oogsttijd
Koolrabi Maart tot juli Afhankelijk van planttijd, 6-8 weken
Broccoli

Eind mei tot midden juni

Nazomer tot oktober
Chinese broccoli Juni tot augustus Oktober en november

Winterbloemkool

Juli Mei van het volgende jaar
Boerenkool 

Mei tot juli

Oktober tot februari

Close-up van de achterkant van een blad met daarop een groen insect

Tuinieren in de zomer: plaagbestrijding

Een minder leuke kant van tuinieren in de zomer zijn tuinplagen. We hebben een beknopte gids samengesteld voor een aantal veelvoorkomende problemen en hoe je ze aanpakt:

Plaag Maatregelen
Kleine wintervlinder

Als de rupsen vroeg in het jaar verschijnen, besproei dan de besmette planten met milde preparaten van Bacillus thuringiensis.

Bladluizen op rozen Bij een lichte plaag kan je het ongedierte van de planten wegsproeien met water. Anders kan een aftreksel van knoflook helpen om bladluizen in de zomer te bestrijden: kook gedurende 20 minuten 10 teentjes in 5 liter water. Eenmaal afgekoeld, kan je overal sproeien waar je de bladluizen wilt tegengaan.

Zwarte vlek

Snijd aangetaste bladeren onmiddellijk af, desinfecteer je tools, verwijder bladeren van de grond. Gebruik fungiciden bij zware plagen in de tuin. 

Meeldauw

Meng karnemelk met water in een verhouding van 1:9 en besproei de aangetaste planten een paar keer per week. Snijd de besmette stelen af bij extreme aantasting.

Close-up van stekken die in een pot worden geplant

Tuinieren in de zomer: je eigen planten vermeerderen

Het vullen van je tuin met je favoriete zomerbloeiers hoeft geen lang of duur proces te zijn. Er bestaan verschillende vermeerderingsmethoden om de planten in je tuin te vermenigvuldigen, zodat je met een beetje tijd en zorg talloze nieuwe planten kan kweken.

Stekken Lagen Zaden Delen

Stekken zijn 5 à 10 cm lange scheutpunten die van een moederplant worden gesneden en die wortelen in vochtige zaaigrond. Deze stekken bevatten alle eigenschappen van de moederplant, zodat je precies weet wat je kan verwachten. Het duurt een paar weken vooraleer stekken beginnen te wortelen. Ze kunnen vervolgens worden uitgeplant als jonge planten. Deze vermeerderingsmethode is geschikt voor bloeiende zomerplanten zoals rozen en hortensia's, maar ook voor frambozen, lavendel en andere tuinplanten.

Bij vermeerdering via lagen wortelt de nieuwe plant terwijl deze nog aan de moederplant vastzit. Je kan hiervoor een steel van de plant in de grond drukken. Zodra er wortels ontstaan, kan deze van de moederplant worden afgesneden. Vermeerdering aan de hand van lagen is arbeidsintensief en het meest geschikt voor planten met lange stengels. Het groeien van zaad duurt altijd langer dan het groeien van jonge planten, maar je kan dan wel genieten van een veel grotere verscheidenheid aan soorten. Bovendien is een hele zak zaden goedkoper dan één jonge plant. En het is natuurlijk leuk en spannend om iets vanaf nul te zien groeien. Zelf zaad oogsten is een duurzame manier om je zomertuin weelderig te houden met jouw favoriete planten. De wortelstok van veel vaste planten worden elke zomer groter. Als je deze na een tijdje in meerdere stukken verdeeld, help je de plant verjongen en extra soorten te creëren. Zo bespaar je geld en zorg je voor meer groen in de tuin. Vaste planten die aan het einde van de zomer worden verdeeld, groeien snel en zijn onmiddellijk complete planten.

Close-up van geoogste kruiden in een mand terwijl iemand de bladeren van de stengels plukt

Tuinieren in de zomer: kruiden

Elke tuin moet wat kruiden hebben voor de zomer. Hier vind je de belangrijkste tips en tricks voor het verzorgen en oogsten van kruiden:

Verzorging Oogsten

Struikachtige tuinkruiden met een lange levensduur, zoals tijm, rozemarijn en lavendel, kunnen in de loop der jaren houtachtig worden. Door vroeg in het groeiseizoen regelmatig te snoeien, zorg je ervoor dat kale, houtachtige stukken niet groter worden.

 

Tijm, lavendel, rozemarijn en salie kan je samen planten omdat ze dezelfde groeibehoeften hebben.

 

Je kan peterselie en basilicum samen planten, maar niet naast kervel, dille of selderij.

 

Koriander, dille en zoete venkel doen het erg goed dicht bij bonenkruid, Oost-Indische kers en kamille.

 

Alle tuinkruiden moeten regelmatig worden geoogst, omdat ze dan beter kunnen groeien en bossiger worden. 

Oogsten op het juiste moment maakt echt een verschil voor de smaak van kruiden: vlak voor het bloeien bevatten ze de hoogste concentratie essentiële oliën. 

 

Wacht tot de ochtenddauw is verdwenen voordat je kruiden oogst. 

 

Er bestaan verschillende methoden om kruiden te bewaren. Je kan robuuste kruiden in bundels binden en ondersteboven hangen om te laten drogen. Zachtere soorten kan je in olie bewaren of tot pesto maken.

Samenvatting: tuinieren in de zomer

  • Als je dode bloemen verwijdert, plagen bestrijdt en oordeelkundig snoeit, blijft je zomertuin mooi en productief.
  • Sier- en groentetuinen moeten gedurende het warmste seizoen zorgvuldig aandacht krijgen.
  • Geef regelmatig en voldoende water voor een blije tuin in de zomer: vermijd het heetste moment van de dag en streef ernaar om minder vaak, maar veel water te geven.