Gazononderhoud in de zomer: de beste verzorging voor je gras

Hittegolven of overvloedige regen: in de zomer heeft het gazon heel wat te verduren. Wij laten zien hoe je het gazon in de zomer onderhoudt en optimaal beschermt.

Man verzorgt ‘s zomers met accugrasmaaier RMA 448 P-C het gazon op een begroeid grondstuk

Het gazon water geven bij zomerse hitte

Water geven is één van de eerste aandachtspunten bij de verzorging, vooral als er niet genoeg natuurlijke neerslag valt. Als vuistregel geldt: een gazon heeft zo'n 20 tot 25 liter water per vierkante meter per week nodig, afhankelijk van de blootstelling aan de zon, van de temperatuur en van de wind.

Hoeveel water heeft een gazon nodig?

Hobbytuiniers onderschatten vaak hoeveel water een gazon vraagt. De vuistregel is 20 tot 25 liter per vierkante meter per week. Anderzijds is ook te veel water schadelijk voor het gazon, want het verdringt de lucht uit de bodemporiën en doet de wortels verrotten. Als je een bodemstaaltje hebt, ruik daar dan even aan. Als de grond stinkt of zelfs grijsblauw van kleur is, heb je zonder twijfel te maken met zuurstofgebrek en niet wegsijpelend water.

Close-up van een door de zon beschenen, groen gazon na een goede verzorging

Tips om het gazon water te geven

 • Eenmaal water geven per week is genoeg: geef ongeveer 20 liter per vierkante meter. Dit kan echter variëren, afhankelijk van de locatie en de weersomstandigheden.
 • Leemachtige bodem: een leemachtige bodem die deze hoeveelheid water niet in één keer kan opnemen, geef je tweemaal kort na elkaar water of bijvoorbeeld de volgende dag nog eens. Daarna geef je een week lang geen water meer.
 • Controleer de gelijkmatigheid: gebruik een watermeter om te controleren of het gazon gelijkmatig en overal water heeft gekregen.
 • Timing: geef in principe ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat water. Rechtstreeks zonlicht kan een vochtig gazon verbranden.
 • Omgeving: als er bomen, struiken of heggen rond het gazon groeien, verhoog je de hoeveelheid water.
 • Grote hitte: als het erg heet is op het hoogtepunt zomer geef je het gazon twee tot drie keer per week water. Doe dat ‘s ochtends vroeg of 's avonds.

Controleer hoeveel water het gazon opvangt

Als je geen watermeter hebt, kan je de hoeveelheid water die op je gazon terechtkomt ook controleren met behulp van meerdere glazen bokalen. Zet bijvoorbeeld jamglazen op verschillende plaatsen in je tuin neer. Nadat je het gazon gesproeid hebt, moet het water in de bokalen ongeveer twee centimeter hoog staan. Na een tijdje en een aantal pogingen kan je perfect inschatten hoelang je moet sproeien.

Steek ook op verschillende plaatsen een stevig mes of een spade een tiental centimeter in de grond en probeer er een bodemstaal uit te halen. De grond moet onderaan vochtig, maar niet nat zijn en de bovenste één tot twee centimeter mogen (en moeten) droog aanvoelen. Het mag in geen geval omgekeerd zijn: als het bodemstaal bovenaan vochtig en onderaan droog is, raakt het water niet tot waar het nodig is.

Verkeerd sproeien in de zomer

Mensen maken doorgaans de fout dat ze veel te vaak water geven en te weinig in één keer. Je ziet vaak gazons die tijdens de droge zomermaanden bijna elke avond licht besproeid worden.  Het resultaat is dat het water alleen de viltlaag bereikt die meestal aanwezig is. In het beste geval bevochtigt het water slechts de bovenste paar millimeter van de bodem. Het gazon reageert hierop door zijn wortels dicht onder het bodemoppervlak te concentreren. Ook krijgen grassoorten de bovenhand die niet gewenst zijn in een tuingazon.

Ze leiden tot vervilting van het gazon en de viltlaag zuigt het weinige water als een spons op. Het gevolg: de bodem eronder krijgt geen vocht en aan de oppervlakte droogt de grond altijd weer uit. Het gazon lijkt “verslaafd” aan water. Als het gras het een paar dagen zonder water moet stellen, wordt het geel en bovendien veel gevoeliger voor schimmelziekten.

Vrouw maait ’s zomers het gazon met een STIHL accugrasmaaier RMA 339 C 

Onderhoud van het gazon in de zomer: correct maaien

Je gazon is in topconditie na de lente. Het blaakt van gezondheid en groeit krachtig. Maai het daarom in het begin van de zomer om de vier tot zeven dagen. Door regelmatig te maaien wordt het gazon dichter, want de grashalmen vormen nieuwe zijscheuten. Maar belangrijker dan het interval tussen de maaibeurten is de maaihoogte: die moet je absoluut aanpassen aan de stijgende temperaturen.

Hoe hoog moet het gazon in de zomer zijn?

Hoe hoger de temperaturen, hoe langer het gras moet blijven om de gevoelige grashalmen te beschermen. Maai het gazon op zonnige plaatsen tot 4 tot 5 centimeter, in de schaduw tot 5 tot 7 centimeter. Als er een hittegolf op komst is, laat je het gras ook op een zonnig gazon langer. Zo kunnen de grashalmen elkaar schaduw geven. Snij in ieder geval nooit meer dan een derde van de lengte af. Zo voorkom je dat het gazon verbrandt en lelijke plekken ontstaan. Maai altijd met geslepen messen en controleer eerst of de bodem droog is.

Groen grondstuk in de zomer

De juiste snijhoogte met een multimaaier van STIHL

Staat het gras hoog na de vakantie? Maai het gazon dan in meerdere keren en stel de maaihoogte bij de eerste beurt zo hoog mogelijk in. Verminder daarna de hoogte. Alle STIHL multimaaiers hebben een comfortabel systeem om de juiste snijhoogte makkelijk in te stellen.

Grondstuk met boomhut, tuintafel en stoelen op een groen gazon

Wat kan je doen als er voetafdrukken in het gras blijven?

Als het gras zich niet vanzelf opricht nadat erop gelopen is, betekent dat wellicht dat het gazon een acuut watertekort heeft. Geef het minstens eenmaal per week overvloedig water.

Het gazon correct bemesten in de zomer

De voedingsstoffen uit de voorjaarsmeststof zijn aan het begin van de zomer zo goed als opgebruikt. Om ervoor te zorgen dat het gazon verder groeit ondanks voetbalpartijtjes en barbecues in de tuin, geef je het aan het begin van de zomer opnieuw bemesting. Maar ook gazons waar niet op gelopen wordt, hebben een vitamineboost nodig. Doordat je het regelmatig maait tijdens het voorjaar, verliest het gazon telkens vele voedingsstoffen die in de grashalmen opgeslagen zitten. Er wordt veel gevraagd van de bodem en het is dan ook belangrijk dat je het gazon in de zomer opnieuw aan de noodzakelijke voedingsstoffen helpt. Een minerale gazonmeststof is hiervoor prima geschikt.

De juiste zomermeststof

Meststoffen die je in de zomer geeft, moeten de essentiële ingrediënten bevatten voor een vitale bodem en gezond gras.

Werkzame stof Beschrijving
Kalium (K) Verhoogt de weerstand tegen plagen en reguleert de stofwisseling van de planten.
Fosfor (P) Versterkt de groei van de wortel en beschermt in de winter tegen vorst.
Magnesium (Mg) Ondersteunt het gras bij de vorming van chlorofyl voor de fotosynthese en bezorgt het gazon een weelderig groene kleur.
Calcium (Ca) Stabiliseert de celwanden van de grasplant en ondersteunt de opname van voedingsstoffen uit de bodem.
Stikstof (N) Bevordert de celdeling en de vorming van nieuwe plantendelen. Doet het gazon groeien.

In de zomer is vooral de juiste samenstelling van hogergenoemde mineralen en voedingsstoffen belangrijk. De meststof moet naast stikstof vooral veel magnesium en calcium bevatten. Zo is het gazon zowel bestand tegen grote hitte als tegen zomerse onweersbuien.

Tips voor het gras bemesten in de zomer

 • Bemest het gazon vroeg genoeg, het liefst al in juni. Zo bereidt je het voor op de hitte van de zomer.
 • Dicht gras: gebruik langetermijn-meststoffen zodat het gras traag groeit, maar dicht.
 • Gebruik een sproeisysteem: geef het gazon niet rechtstreeks water. Geef na het bemesten veel water, maar doe dat voorzichtig. Het best gebruik je een sproeisysteem.

Video: STIHL tuintips voor het onderhoud van je gazon in de zomer

Samenvatting: gazononderhoud in de zomer

 • Geef het gazon één keer per week overvloedig water, minstens 20 liter per vierkante meter.
 • Voetafdrukken in het gras kunnen op watergebrek wijzen.
 • Controleer het gazon voortdurend en pas de besproeiing aan.
 • Maai ‘s zomers het gazon minstens één keer per week en snij niet meer dan een derde van de hoogte af. Zonnig gelegen gazons mogen 4 à 5 centimeter hoog zijn. Laat het gras iets langer bij een hittegolf.
 • Schaduwgazons moeten minstens 5 centimeter hoog zijn.
 • Bemest het gazon in juni om het voor te bereiden op de zomerhitte.