De zaagketting slijpen

De zaagketting slijpen

Leer hier de basisprincipes over het correct slijpen van de zaagketting. 

Een vijl kiezen

Vijl geleiden

Controle van de slijpresultaten

Dieptebegrenzing aanpassen

Professionele tips van STIHL

    • Markeer eerst een zaagtand met een viltstift. Om alle tanden gelijkwaardig te laten snijden is het een vereiste om ze allemaal even lang te slijpen. Zoek met een schuifmaat de kortste op en slijp deze. Meet opnieuw de tand, en zet deze lengte over op alle andere tanden. Deze eerste tand merkt u met een viltstift. Zo zorgt u voor een gelijke belasting en een soepel en mooi eindresultaat. Na twee tot drie vijlstreken controleert u de materiaalverwijdering. Als u een gelijkmatige materiaalverwijdering vaststelt, is de werkwijze correct. Als de kleur slechts op bepaalde plaatsen is verwijderd, moet u controleren of u de juiste vijl gebruikt en moet u erop letten dat u de vijl niet te hoog of te laag geleidt.
    • Werk niet met de zaagketting tot deze helemaal stomp is. Periodiek voldoen enkele vijlstreken om de zaagketting weer scherp te krijgen.
    • Tel de vijlstreken en voer hetzelfde aantal streken uit bij elke zaagtand zodat alle zaagtanden even lang zijn.
    • Als u vaststelt dat de zaagtanden van de ene tandenrij korter worden dan de andere, hebt u aan één zijde met meer aandrukkracht gewerkt. Stem de lengte van de tanden af met één of twee vijlstreken over de langere zaagtanden.