Zieke boom vellen bij Kasteel Hohenheim

De waarschuwing “Opgepast, boom valt!” weergalmt door het park. Een 170-jarige zieke beukenboom, met een stam van 120 centimeter diameter, belandt op de grond. Iedereen is tevreden: de planning heeft zijn vruchten afgeworpen. Zo’n grote boom vellen is geen alledaags werk, want een boom van die omvang weegt ettelijke tonnen. Zelfs voor professionals is dit een echte uitdaging.

STIHL besloot daarom met drie medewerkers de boomverzorgers ter plaatse te ondersteunen. Ze brachten vijf krachtige kettingzagen mee. Naast het vellen van de zieke beuk, diende er immers ook een Noorse esdoorn uitvoerig gesnoeid te worden. Daarvoor moest een hoogtewerker de boomverzorgers 20 meter in de lucht hijsen, zodat ze gemakkelijk rond de kruin konden werken. Beide opdrachten werden uitgevoerd bij het Hohenheim kasteel in Zuid-Duitsland.

Een fotograaf legde deze spectaculaire missie vast met enkele prachtige beelden. Wij selecteerden alvast de spannendste momenten.

Vroege ochtend: de voorbereiding

In de vroege ochtend, voor het vellen van de boom: de beukenboom (centraal) en de Noorse esdoorn staan nog recht.
Het park rond het kasteel bij dageraad: ’s ochtends staat de 170 jaar oude beuk nog recht. Hij wordt geteisterd door een reusachtige paddenstoel. Deze zwamsoort verschijnt gewoonlijk aan de voet van de stam of de wortels van de boom en vormt zo een aanzienlijk risico voor zijn stabiliteit. Links van de beukenboom staat de Noorse esdoorn, waarop ook schade werd vastgesteld tijdens een controle. Op en rond de wortels van de esdoorn bevinden zich grote kloven. Omdat deze boom tot nu toe onder de beschutting van de beukenboom stond, zullen deskundigen de kruin snoeien om zo de stabiliteit van de boom te versterken. Beide bomen vormen een risico voor de bezoekers van het kasteelpark.
Het voorbereiden van de kettingzagen

De voorbereidingen worden getroffen: op de dag van de opdracht zijn er negen mensen aanwezig om de boom te vellen – inclusief drie ervaren boomverzorgers en drie professionals van STIHL. Maar voor het werk kan beginnen, worden alle STIHL kettingzagen zorgvuldig voorbereid. De zaagkettingen worden geslepen en de machines worden gevuld met kettingolie en brandstof.

In totaal maken de drie onderhoudsexperts gebruik van vijf kettingzagen, om op elke situatie voorbereid te zijn. Ze nemen onder andere de STIHL MS 201 TC-M kettingzaag voor boomverzorging voor kleinere onderhoudswerken en de STIHL MS 880 bosbouw kettingzaag voor het doorzagen van de stam mee.

Ochtend: het snoeien

De boomverzorgers snoeien de takken en de twijgen van de Noorse esdoorn met de MS 201 T.
Het snoeien van de Noorse esdoorn: met zijn hoogte van 24 meter lijkt de Noorse esdoorn tot aan de hemel te reiken. Daarom is een hoogtewerker vereist om de kruin op een deskundige manier te kunnen snoeien. Vanop het werkplatform trimt de boomverzorger de kleinere takken met een STIHL MS 201 TC-M. Voor dikkere takken gebruikt hij een STIHL MS 661 C-M bosbouw kettingzaag. De boomhoogte wordt ingekort tot op ongeveer negen meter, om zo de stabiliteit te herstellen. De stam kan zo verder standhouden als biotoop voor de inheemse dieren in het park.
Na het werken met de hoogtewerker worden de afgezaagde takken verzameld.
Terug op de grond: na het snoeien van de kruin, worden de takken en twijgen verzameld om plaats te maken voor het vellen van de beukenboom.

Namiddag: het vellen van de beukenboom

Veiligheid voor alles! De richting waarin de beukenboom valt, wordt gecontroleerd met behulp van een touw.
Plezier op het werk: de beukenboom, die aangetast is door een reusachtige paddenstoel, heeft een diameter van 120 centimeter en een volle kruin. Omdat de boom nog nooit gesnoeid geweest is, wordt een groot terrein afgebakend om het gevaarte op te vangen. Dat vergt heel wat planning. Er worden dan ook uitvoerige maatregelen genomen. De boomverzorgers maken een touw vast aan de boom om de valrichting onder controle te kunnen houden. Het andere eind wordt vastgemaakt aan een tractor. Dit stelt de boomverzorgers in staat om de valrichting van de boom te verzekeren, zelfs bij een ongunstige gewichtsverdeling.
Het uitzagen van de valkerf.
Een immense boom: na het afbakenen van het terrein gaan de professionals aan de slag met hun kettingzaag. Eerst zagen ze de valkerf uit die de valrichting van de beukenboom zal bepalen. Een eenvoudige V-vormige inkeping volstaat echter niet voor een stamdiameter van meer dan een meter. De experts beslissen om voor een hartvormige snee te gaan (zie foto rechts). Dit verkleint het risico dat het middelpunt van de stam openscheurt en garandeert dat alle houtvezels afbreken.
De laatste stap. Nadat de valkerf is gemaakt, is het bevestigde touw het enige wat de boom tegenhoudt om te vallen.
Uiterste concentratie: om zeker te zijn dat de boomstam niet vroegtijdig breekt en omvalt, markeren ze eerst de valkerf op de boomstam. Ze gebruiken hiervoor een STIHL MS 661 C-M. Toch is er uiterste concentratie vereist bij de laatste inkepingen, want een touw van slechts enkele centimeters dik is het enige wat de beukenboom zal rechthouden..
Als het touw losgekoppeld wordt, valt de beukenboom op de grond.
Opgepast – boom valt! Eerst langzaam, en dan steeds sneller, valt de beukenboom om. Zoals gepland, valt hij binnen het afgebakende terrein. De onderhoudsexperts zijn tevreden. Maar hun werk zit er nog niet op: ze moeten de beukenboom nog in stukken zagen.
Door de impact is de boom op meerdere plaatsen gebroken
De boomstam verzagen: het zware gewicht van de beukenboom en de harde impact op de grond leidden tot meerdere breuken in het hout. Maar deze breekpunten zijn niet voldoende: om de massieve stam te kunnen transporteren moet hij verzaagd worden. Met de kettingzaag wordt hij in rechte stukken verdeeld en van zijn takken ontdaan.
De massieve beukenboom wordt in stukken gezaagd met een STIHL MS 880.
De spaanders vliegen in het rond: de stam van de beuk heeft een grote diameter, daarom gebruiken de experts de STIHL MS 880 om de stam en stronk in stukken te zagen.

‘s Avonds: het hout afvoeren

Een tractor voert de boomstronk af.
Een zwaargewicht vervoeren: na het succesvol omzagen van de boom, wordt het terrein ontruimd. De boomverzorgers verwijderen de stronk met behulp van een tractor. Inkepingen in de stronk zorgen voor een betere grip. Met een gewicht van ongeveer één ton is de stronk vervoeren zelfs voor de tractor een zware taak.
Het kasteelpark tegen de avond. Zoals gepland is de beukenboom geveld en werd de Noorse esdoorn gesnoeid.
Een drukke werkdag loopt op zijn einde: hier zie je het resultaat van de opdracht na de opruiming. De beukenboom werd succesvol geveld en de esdoorn werd zorgvuldig gesnoeid.