5 tips voor een professioneel gesnoeide haag of buxus

5 tips voor een professioneel gesnoeide haag of buxus

In een mooi verzorgde tuin staan vaak perfect gesnoeide hagen of buxusboompjes. Het vraagt wel wat werk om die in vorm te houden, maar het resultaat is al die moeite meer dan waard. STIHL geeft graag enkele tips om u bij dit karwei te helpen. Om te beginnen moet u weten wanneer u best snoeit, zodat u het hele jaar lang van een prachtige tuin kunt genieten.

Tip 1: Weet wanneer u best snoeit
Om werk en tijd te besparen, snoeien veel tuinliefhebbers slechts eenmaal per jaar hun hagen. In de meeste gevallen is dat ook voldoende. Maar weet dat hoe vaker u snoeit, hoe voller de haag wordt. Voor een buxus echter, is zelfs twee keer per jaar snoeien een minimum. Het mooiste resultaat krijgt u wanneer u tijdens de zomer minstens één keer per maand de heggenschaar hanteert. Wintergroene hagen, zoals coniferen, krijgen best aan het eind van de lente een eerste, grondige snoeibeurt en nog eens eind augustus. Dat geldt ook voor bladverliezende hagen, zoals een beukenhaag. Die wil sowieso gesnoeid worden vóór de langste dag van het jaar. Op het internet zijn heel wat snoeikalenders te vinden. Het kan nooit kwaad om op voorhand wat opzoekwerk te doen.

Tip 2: Let op het weer
Kies altijd een bewolkte dag voor uw snoeiwerk. Te veel zon tijdens het snoeien kan leiden tot verbranding van de nieuwe en de binnenste bladeren die nog niet aan zonlicht gewend zijn. Na september kunt u best niet meer aan snoeien beginnen. Er is dan al kans op vroege (nacht)vorst, waardoor pas gesnoeide bladeren kunnen bevriezen.

Tip 3: Kies het meest geschikte materiaal
Accu heggenscharen en heggenscharen op steel zijn het ideale gereedschap voor het snoeien en in vorm houden van hagen. Ook buxussen kunt u daarmee prima snoeien, maar toch krijgt u een mooiere buxusvorm met een scherpe handheggenschaar. Alleen vraagt dat handwerk wat meer tijd en geduld. Heggenscharen zijn speciaal ontwikkeld om op manshoogte te snoeien. Heggenscharen op steel zijn onmisbaar bij het snoeien van hoge en brede hagen. Ladders of stellingen hebt u dan niet meer nodig.
Voor het moeiteloos snoeien van buxussen en andere kleinbladige hagen raadt STIHL de HSA 25 aan, een compacte buxusschaar, waarvoor we ook een handige telescoopsteel ontwikkelden als toebehoren.

Tip 4: Oefen wat op de juiste techniek
Een buxus snoeien is precisiewerk. Hoe vaker u oefent, hoe beter het u zal lukken. Hagen snoeien mag iets grover gebeuren. Begin met de zijkanten van de haag en doe daarna pas de bovenkant. Beweeg de heggenschaar in een boog van boven naar beneden en weer terug. Gebruik daarbij de twee kanten van het snijmes. De bovenkant van de haag moet smaller geknipt worden dan de onderkant. Zo krijgt de hele haag genoeg zonlicht en gaat ze overal beter groeien. Extra tip: Span een touw waarlangs u de haag mooi recht kunt snoeien. Succes gegarandeerd.

Tip 5: Bespaar uzelf te veel opruimwerk achteraf
Leg een dun laken of een andere doek op het gras of over de planten die grenzen aan uw (buxus)haag, om het snoeisel op te vangen. Zo hebt u alles meteen opgeruimd. Het afgeknipte afval kan eenvoudig op de composthoop en u bent snel klaar om volop verder van uw tuin te genieten!

Andere bezoekers vonden ook deze artikelen interessant: