Maaimes slijpen: voor een zuiver maairesultaat

Maaimes slijpen: zo doe je het

Voor een mooi gazon zijn goed onderhouden maaimessen essentieel. Ze moeten dus regelmatig geslepen worden. Alles wat daarvoor nodig is, vind je hier.

Wanneer, waar en hoe vaak de maaimessen slijpen – de checklist.


Geen enkele gazonliefhebber wil na het maaien een onregelmatig maaipatroon en rafelige sprietjes zien. Daarom moet je je maaimes regelmatig slijpen. In onze checklist voor het slijpen van je maaimes vind je alles wat je moet weten.

Maaimes controleren

Wacht niet tot de maairesultaten slechter worden: kijk regelmatig naar de messen om te zien of ze geslepen moeten worden.

Scheur ontdekt? Vervangen!

Als je een scheur in het maaimes ontdekt, probeer het dan niet te slijpen. Het mes vervangen is dan noodzakelijk.

Maaimes slijpen – hoe vaak?

Ook als alles goed gaat, moet je nog steeds je maaimes om de 20 tot 25 uren grasmaaien door je dealer laten slijpen.

Maaimes zelf slijpen of laten slijpen?


Eerst en vooral: wij raden je aan het maaimes te laten slijpen bij een gespecialiseerde STIHL dealer in jouw buurt. Dat is de veiligste manier om het mes in je grasmaaier in zijn optimale bedrijfstoestand te herstellen. Als je over de nodige vaardigheden beschikt, kun je het maaimes natuurlijk ook zelf slijpen. Om je een overzicht te geven hebben we beide opties hieronder voor je samengevat.

Maaimes zelf slijpen.

Als je zelf je maaimes wil slijpen, moet je over de nodige vaardigheden beschikken en het juiste gereedschap bij de hand hebben. Hoewel de messen van de maaier geen precisie-instrumenten zijn en geen vlijmscherpe snede nodig hebben, is het niet voldoende om alleen de snijhoeken te herstellen. Als het maaimes geslepen is, moet het ook steeds uitgebalanceerd worden. Dit voorkomt ongewenste trillingen en motorschade tijdens het verdere gebruik. In ieder geval is voor het uitbalanceren een uitbalanceertoestel voor grasmaaiers nodig. Uitbalanceren op het oog volstaat hier helaas niet. Maar opgelet: de garantie van het maaimes vervalt als je het zelf slijpt.

Maaimes laten slijpen – kosten.

Als het maaimes niet zelf wil slijpen, kan je het bij de volgende onderhoudsbeurt bij je STIHL dealer eenvoudig laten slijpen of vervangen. Het slijpen van het maaimes is meestal in het onderhoud van de grasmaaier begrepen. Je kan ook gewoon met het mes langsgaan en het werk door de slijper laten doen. Je zal het mes dan zelf moeten demonteren en weer monteren. Maaimessen laten slijpen is relatief goedkoop. Informeer je vooraf bij je STIHL dealer.

Maaimes zelf slijpen: handleiding


Als je ervoor gekozen hebt om je maaimes zelf te slijpen, vind je hier alle belangrijke aspecten: van de voorbereiding tot het slijpen van het mes en het uitbalanceren.

Maaimes slijpen – dit heb je nodig:

 • Bankschroef
 • Werkhandschoenen
 • Steeksleutel
 • Engelse sleutel / buistang
 • Werkplaatsvijl
 • Slijpvijl of slijpsteen
 • Uitbalanceertoestel

Stap 1: aandrijving loskoppelen

Voordat je het mes van je grasmaaier zelf slijpt, moet je er in ieder geval voor zorgen dat de motor niet onbedoeld kan worden ingeschakeld. Anders bestaat het gevaar dat het mes per ongeluk in werking wordt gezet. Bij een elektrische grasmaaier haal je de stekker uit het stopcontact en wikkel je het netsnoer zichtbaar om de machine. Als je een grasmaaier met accu hebt, verwijder je de accu uit de machine. Bij een model op brandstof moet de bougiestekker uit de bougie verwijderd worden.

Stap 2: de juiste positie voor demontage

Elektrische maaiers kunnen eenvoudig worden omgedraaid en op de behuizing worden gelegd. Dit geldt niet voor een benzinemodel: om te voorkomen dat de motorolie in de luchtfilter loopt, kantel je de maaier naar achteren onder een hoek van maximaal 45°. Of je plaatst hem op twee stoelen tegenover elkaar, zodat je het maaimes van onderaf kan bereiken. De luchtfilter moet altijd bovenaan blijven!

Maaimes slijpen

Stap 3: mes demonteren

De schroeven waarmee het maaimes is bevestigd, hebben altijd rechtse schroefdraad en kunnen losgemaakt worden door ze tegen de klok in te draaien. Heel belangrijk: je moet altijd handschoenen dragen bij het losdraaien van de schroeven. Met de ene hand hou je het mes vast, terwijl je met de andere hand de schroef losdraait. Als dit niet goed lukt, vraag dan een tweede persoon om het maaimes vast te houden of blokkeer het mes met een houten wig.

Maaimes demonteren

Stap 4: het mes schoonmaken

Voordat je het maaimes klaarmaakt om te slijpen, moet je grasresten grondig van het maaimes verwijderen. Dat doe je het best met een spatel of een draadborstel. Ook visuele controle is aanbevolen: als er scheuren of inkepingen zichtbaar zijn, moet het mes vervangen worden. 

Maaimes schoonmaken

Stap 5: het mes vastmaken

Klem nu het gedemonteerde en gereinigde mes in een bankschroef, zodat je de snijkanten goed kunt slijpen met een opwaartse beweging. Breng ook wat bescherming aan tussen de klauwen van de bankschroef en het mes. Hiervoor zijn bijvoorbeeld oude stukken leer geschikt.

Stap 6: maaimes slijpen

Vijl nu het maaimes met een werkplaatsvijl in één richting langs de verlooplijn van het lemmet om het te slijpen. Doe dit totdat je geen vervormingen meer ziet op de mesrand. Hou hierbij een slijphoek van 30° aan.
Tip van de STIHL professional: een beetje krijt op je vijl geeft een nog fijner vijlresultaat.
 

Stap 7: mes uitbalanceren

Plaats nu het gedemonteerde mes op je uitbalanceertoestel. Als het maaimes in evenwicht blijft, heeft het geen onbalans en kan het weer gemonteerd worden. Als het mes in één richting kantelt, herhaal dan stappen 6 en 7 tot het mes perfect horizontaal op het uitbalanceertoestel ligt. 

Veiligheid voorop – vooral als je zelf het maaimes slijpt

Voordat je de maaimessen van je grasmaaier bekijkt, moet je controleren dat de maaier is uitgeschakeld en niet kan starten. Bij grasmaaiers met accu verwijder je gewoon de accu. Bij benzinemodellen koppel je de bougiestekker los en bij elektrische grasmaaiers let je erop dat de stekker niet in het stopcontact zit. Bij het slijpen van het maaimes moet je altijd handschoenen en een veiligheidsbril dragen. Doe dat ook als je het mes van de grasmaaier demonteert en weer monteert. De veiligste methode is natuurlijk om het slijpen van het maaimes aan een professional over te laten.

Samenvatting: het maaimes slijpen

 • Regelmatig slijpen is belangrijk voor een goed onderhouden gazon.
 • Je kan maaimessen zelf slijpen of laten slijpen.
 • Maaimessen correct slijpen gebeurt in enkele stappen.
 • Schakel steeds de aandrijving van de machine uit vóór het slijpen.
 • Draag altijd handschoenen en een veiligheidsbril bij het demonteren en monteren van het mes en bij het slijpen.
 • De veiligste manier is om het slijpen door een professional te laten uitvoeren.