Je grasmaaier winterklaar maken: een paar eenvoudige stappen voor een welverdiende winterrust

Wie een grasmaaier heeft, maakt die het best al winterklaar voordat het koude seizoen aanbreekt. Wij hebben het belangrijkste samengevat.

Een vrouw met handschoenen klapt de duwbeugel van een grasmaaier om in een garage met een werkbank op de achtergrond.

Een beetje onderhoud vóór de lange winterslaap: zo maak je je grasmaaier winterklaar

Als je gazon aan het einde van het seizoen aan zijn winterslaap begint, betekent dat ook voor je grasmaaier een lange rustperiode. Maar geef je grasmaaier eerst het nodige onderhoud, want verontreinigingen en brandstofresidu’s kunnen schade veroorzaken. Een goed plan: maak je grasmaaier winterklaar nog voordat de winter aanbreekt. Een beetje onderhoud in de herfst volstaat om je grasmaaier na de winter weer in topvorm aan een nieuw tuinseizoen te laten starten.

We hebben de belangrijkste tips verzameld en laten je zien hoe je je grasmaaier winterklaar maakt.

Opmerking: Trek voor je veiligheid altijd de bougiekabel los voordat je aan een machine met een benzinemotor begint te werken. Trek bij een elektrische grasmaaier de stroomkabel uit en verwijder de accu bij een draadloze machine.

Tips om benzine grasmaaiers winterklaar te maken 

De motor van je benzinegrasmaaier heeft ook recht op een gezonde winterslaap

Person pumps gasoline from a STIHL RM 448 TC gasoline lawn mower to winterize it

Laat geen brandstof in de benzinetank staan

Maak de tank van je grasmaaier leeg vóór de winterstop. Dat heeft een goede reden: benzine verliest zijn ontvlambaarheid tijdens de winter. Benzine die in de tank blijft tijdens het koude seizoen kan in de lente startproblemen veroorzaken. Als er na de laatste maaibeurt nog een restje brandstof in de tank zit, raden we aan om de grasmaaier stationair te laten draaien tot de motor vanzelf stilvalt.

Een oliepeilstok die uit een grasmaaier wordt verwijderd en over een doek wordt gehouden om het oliepeil te controleren.

Controleer het oliepeil

Kijk het oliepeil na als je een benzinegrasmaaier winterklaar maakt, want ook tijdens de winterslaap is een goede technische conditie belangrijk voor je machine. Is je grasmaaier toe aan nieuwe olie aan het eind van de herfst? Stel het verversen ervan niet uit tot het volgende seizoen. Je STIHL dealer helpt je graag bij het verversen van de olie. Wil je die klus zelf klaren, raadpleeg dan de handleiding en gebruik de aanbevolen merkolie.

Maak je accugrasmaaier winterklaar

Om een accugrasmaaier winterklaar te maken volg je grotendeels dezelfde stappen als bij een machine met een verbrandingsmotor of een elektrische grasmaaier. Reinig je accugrasmaaier grondig en smeer de bewegende delen. Vergeet niet eerst de accu's uit je machine te halen. Plak de contactpunten af voordat je met het reinigen begint. De accu’s die je uit je grasmaaier gehaald hebt, moeten voor ongeveer 75% opgeladen zijn. Bewaar ze in een droge ruimte bij een temperatuur tussen 10 en 15°C. Zo blijven de accu's intact, ze behouden hun opslagcapaciteit en volgende lente heb je er weer volop plezier van. Als de accu's in de machine ingebouwd zijn, maak je de hele machine winterklaar. Dat betekent dat je de grasmaaier in zijn geheel warm en droog opbergt.

Persoon verwijdert een accu uit een draadloze STIHL RMA 339C grasmaaier om deze winterklaar te maken.

Samenvatting: je grasmaaier winterklaar maken

  • Geef je grasmaaier een grondige reinigingsbeurt.
  • Inspecteer het maaimes.
  • Berg de machine op in een droge ruimte.
  • Laat geen brandstof in de tank staan.
  • Controleer het oliepeil.
  • Verwijder de accu’s en berg de accugrasmaaier droog en warm op.