Een grasmaaier schoonmaken

Je kan niet voorkomen dat je grasmaaier vuil wordt, maar je kan er wel een gewoonte van maken om hem van binnen en van buiten schoon te maken, voor langdurige topprestaties.

Frau schaut im Garten unter ihren STIHL Akku-Rasenmäher RMA 339C

Moet ik mijn grasmaaier echt schoonmaken?

Je grasmaaier is een erg hardwerkende tuinmachine die vanaf het voorjaar tot de herfst regelmatig wordt gebruikt om het gras te maaien, soms wel uren aan een stuk. Je kan niet vermijden dat je maaier vuil wordt en dat plantenresten zich ophopen op het maaimes en andere onderdelen. Hierdoor kan het snijvermogen snel worden aangetast als dit niet wordt verholpen. Een snelle schoonmaakbeurt na elk gebruik draagt bij tot consistent goede maaiprestaties, terwijl het af en toe grondig schoonmaken ervoor zorgt dat je grasmaaier langer meegaat.

Veilig en schoon met de juiste middelen

Veiligheid moet altijd op de eerste plaats komen wanneer je je grasmaaier schoonmaakt. Draag daarom altijd stevige handschoenen. Het is vooral belangrijk om robuuste handschoenen te dragen die je beschermen tegen snijwonden wanneer je het maaimes schoonmaakt.

Je grasmaaier reinigen na elk gebruik

Als het gazon is gemaaid en het maaisel ligt op de composthoop, is het belangrijk om de grasmaaier snel schoon te maken voordat je hem terug opbergt. Vuil heeft een negatief effect op materiaal en wordt hardnekkiger hoe langer je wacht. Bovendien werkt een vuil maaimes nooit zo goed als een schoon mes. We tonen je hoe je zo'n regelmatige schoonmaakbeurt het beste aanpakt.

Dit heb je nodig:

  • Stevige handschoenen
  • Houten of siliconen spatel
  • Borstel
  • Schoonmaakmiddel speciaal voor hardnekkig vuil, bv. STIHL Multiclean

Voordat je begint schoon te maken, moet je ervoor zorgen dat de grasmaaier is uitgeschakeld en de energietoevoer is afgesloten. Bij een benzinegrasmaaier moet je de bougie verwijderen; bij een elektrische grasmaaier trek je de stekker uit het stopcontact, en bij een accugrasmaaier verwijder je de accu. Het is essentieel dat de grasmaaier niet per ongeluk kan worden ingeschakeld.

Een vrouw opent het deksel van een STIHL RMA 339 C accugrasmaaier voor een wit huis

Verwijder de opvangbak en maak de binnenkant schoon met een handborstel. Je kan ook de behuizing van de grasmaaier afborstelen om grof vuil en gras te verwijderen. Gebruik vervolgens een vochtige doek om de buitenkant van de grasmaaier schoon te vegen en om aangekoekt vuil te verwijderen. Je kan een tuinslang gebruiken om de grasmaaier schoon te maken, maar we raden je aan om de waterdruk laag te houden. Hogedrukreinigers zijn niet geschikt voor het schoonmaken van grasmaaiers.

Zet je grasmaaier vervolgens in de reinigingspositie. In de gebruiksaanwijzing van je grasmaaier staat hoe je dit doet. Zorg er bij een benzinegrasmaaier voor dat de bougie naar boven wijst, anders kan de olie weglopen en ernstige schade aan de motor en de carburateur veroorzaken.

Reinig de onderkant van de grasmaaier met een spatel en een borstel. De spatel is ideaal om grove plantenresten rond het maaimes te verwijderen. Houd er rekening mee dat het minder moeite kost om dit deel van de maaier meteen na gebruik grondig te reinigen, omdat vers vuil en plantenmateriaal gemakkelijker loskomen. Verwijder voorzichtig vuil van het maaimes met een spatel of handborstel. Indien nodig kan je ook een speciaal reinigingsmiddel gebruiken om hardnekkig vuil aan te pakken.

Je bent klaar met de snelle reiniging en je kan de maaier wegzetten voor de volgende keer! Een grondigere reiniging vergt iets meer inspanning en is een belangrijke onderhoudsstap die je na 25 uur van gebruik en na een langere opslagperiode moet uitvoeren. We leiden je door de onderstaande stappen.

Je grasmaaier grondig schoonmaken

Na ongeveer 25 uur gebruik moet je je grasmaaier grondig reinigen. Dit kan vroeg of laat in het maaiseizoen noodzakelijk zijn, afhankelijk van hoe intensief en hoe vaak jij je maaier gebruikt. Vergeet niet dat regelmatig reinigen het onderhoud vergemakkelijkt, en regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je grasmaaier.

Opbergen in de winter

Een grondige reinigings- en onderhoudsbeurt gebeurt vaak vlak voordat je de grasmaaier opbergt voor de winter. We hebben een gedetailleerde gids gemaakt met informatie over hoe je je grasmaaier winterklaar maakt.

Reinigingstips voor verschillende types grasmaaiers 

Een benzinegrasmaaier schoonmaken Door de verbrandingsmotor komt er vuil in de luchtfilter en de bougie terecht. Benzinemodellen moet je iets vaker reinigen dan andere types grasmaaiers.
Een elektrische grasmaaier schoonmaken Je kan je elektrische grasmaaier het beste droog schoonmaken. Als je te veel water gebruikt, kan er vocht in de elektrische motor komen en deze beschadigen.
Een accugrasmaaier schoonmaken Bij het reinigen van een accugrasmaaier is het onderhoud van de accu ook belangrijk. Zorg ervoor dat je de grasmaaier correct opbergt, op een droge plaats bij koele maar niet vriezende temperaturen.

Samenvatting: een grasmaaier schoonmaken

  • Zorg ervoor dat je je grasmaaier na elk gebruik snel en overal schoonmaakt met een borstel en spatel.
  • Na 25 uur van gebruik moet je de maaier grondig onderhouden. Dit omvat dat je de maaier grondig reinigt en de staat van het mes controleert: zijn er barsten of andere afwijkingen in het materiaal?
  • Je moet ook de luchtfilter en bougie van je grasmaaier regelmatig schoonmaken en nakijken.
  • Maak je grasmaaier aan het einde van het seizoen winterklaar door hem grondig te reinigen en het belangrijkste onderhoud uit te voeren voor opslag.