Tips voor het onderhoud van je grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier

Om een grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier lang en optimaal te laten werken, moet je hem regelmatig onderhouden. Dit zijn enkele tips voor het onderhoud van je machine.

STIHL bosmaaier FS 240 ligt op het gras, op de achtergrond maakt een man zich klaar voor het onderhoud.

Wat je moet weten over het onderhoud van je grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier

Bij het onderhoud van de STIHL FS 131 bosmaaier wordt het mes gereinigd.

Lees eerst de handleiding van je machine grondig door, voordat je aan het onderhoud begint. In de handleiding staan de belangrijkste onderhoudstaken. Voer alleen het onderhoud en de reparaties uit die in de handleiding beschreven worden.

Laat alle andere werkzaamheden over aan een gespecialiseerde STIHL dealer, die de nodige kennis heeft voor alle reparaties. Je leest hier welke werkzaamheden je zelf kan uitvoeren.

STIHL MotoMix brandstof voor de bosmaaier in een oranje bus.

De juiste brandstof voor een grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier

De juiste brandstof is belangrijk: wij raden STIHL MotoMix® aan als brandstof voor je benzinegrastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier. Deze brandstof is perfect op de motor afgestemd en is kant-en-klaar gemengd, zodat ze zorgt voor optimale prestaties. Bovendien is deze brandstof bijzonder emissiearm en stabiel bij bewaring. Het STIHL vulsysteem voorkomt dat je brandstof morst en dat de tank overstroomt.

Het snijwerktuig van een kantenmaaier of bosmaaier controleren

De bosmaaier werkt met verschillende snijwerktuigen die je naar behoefte en in een handomdraai kan wisselen. De staat van het gebruikte snijwerktuig is belangrijk voor een vlotte werking van de bosmaaier. Hoe je het snijwerktuig controleert, hangt af van het type. Ga als volgt te werk.

  1. Maaikop met draad (bijv. AutoCut, SuperCut): open de draadspoel en controleer of de draden correct gewikkeld zijn. Ze mogen niet gekruist liggen. In dat geval wikkel je nieuwe, originele STIHL maaidraad op de draadspoel.
  2. Maaikop met kunststof messen (PolyCut): controleer de maaikop op slijtage en scheuren. Bij de PolyCut geven de slijtmarkeringen informatie over de staat van het mes. De drie bladen van de PolyCut moeten altijd als een complete set vervangen worden.
  3. Metalen messen (bijv. grassnijblad, hakselmes): kijk bij metalen messen na of ze opnieuw geslepen moeten worden. Vervang ze in ieder geval als ze gebogen of gescheurd zijn.

Regelmatig je grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier onderhouden

Reinig de beschermkap en het snijwerktuig van de machine na het werk. Gebruik bij voorkeur een vochtige doek of een zachte borstel. Bij hardnekkig vuil kan je een allesreiniger gebruiken. Controleer ook of het mes en de beschermkap nog correct gemonteerd zijn.

Man vult een STIHL bosmaaier met een mengsel van benzine en olie.

Waarom start de benzinegrastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier niet?

Mogelijk is het benzinemengsel de oorzaak: het mag niet van het voorgaande jaar zijn. Als je niet zeker weet hoe oud het benzinemengsel is, kan je het beter vervangen.

Waarom springt de vonk niet over?

Een mogelijke oorzaak is de bougie. Een bougie is een verslijtend onderdeel en je moet ze dus regelmatig vervangen. Helpt een nieuwe bougie niet? Breng je bosmaaier dan voor onderhoud en inspectie naar een gespecialiseerde STIHL dealer.

Samenvatting: Onderhoud van een grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier

  • Lees voor de veiligheid altijd de handleiding.
  • Let op het juiste benzinemengsel.
  • Controleer vóór het werk altijd het snijgarnituur.
  • Maak de grastrimmer, kantenmaaier of bosmaaier altijd schoon na het werk.
  • Vervang het benzinemengsel indien nodig.