Brandhout opslaan: tips en ideeën

Veel mensen willen voor de winter hout stapelen, drogen en opslaan. Ontdek hoe je het beste brandhout kan opslaan.

Man in beschermende uitrusting voor een zelfgebouwde overkapping voor brandhout
Met een zelfgebouwde overkapping voor brandhout ben je klaar voor de winter.

Overzicht: brandhout opslaan 

  • Plan afhankelijk van de houtsoort een paar maanden tot twee jaar voor het drogen van brandhout 
  • Bij het drogen van haardhout heeft hardhout meer tijd nodig dan zachthout 
  • Bewaar brandhout bij voorkeur onder een goed geventileerde houten overkapping, in geen geval in de kelder of garage 
  • Neem de wettelijk voorgeschreven grenswaarde van 25 procent restvocht bij het verbranden in acht, beter is ca. 15 procent vocht 
  • Na het drogen kan het hout in een rek binnen worden bewaard 

Waarom je brandhout moet drogen 

Zelf je brandhout hakken bespaart geld. Om het te kunnen gebruiken voor verwarming, moet je echter rekening houden met een aantal punten. 

Net geslagen brandhout heeft een watergehalte van 40 tot 50 procent – en mag volgens de wet op de emissiebescherming niet direct worden verbrand om schadelijke rook en fijnstof te beperken. Bovendien kan nat hout ook schade aan de schoorsteen veroorzaken. 

Om te voldoen aan de wettelijk voorgeschreven grenswaarde van houtvochtigheid, moet je brandhout meerdere maanden opslaan om het goed te laten drogen.   

Hoe lang moet brandhout drogen? 

Om brandhout goed te laten drogen, moet je voldoende tijd incalculeren. Zelfs bij optimale opslag van brandhout moet het even drogen – als minimum raden we 250 dagen aan. Wanneer je ongeveer twee jaar voor het drogen plant, ben je aan de zekere kant. Droog hout is te herkennen aan het verlies van kleur. Het is hard en klinkt hol tijdens het stapelen. Om de droogtijd nauwkeuriger te kunnen inschatten, kan je ook een houtvochtigheidsmeter gebruiken. 

Door brandhout op de juiste manier op te slaan, lever je een belangrijke bijdrage om te zorgen dat het hout niet rot of schimmelt. Voor het drogen van hardhout heb je meer geduld nodig dan bij zachthout – maar hardhout is ook minder gevoelig voor weersinvloeden. Sla brandhout echter niet te lang op. Na vijf jaar of langer bestaat het risico op houtworm. 

Brandhout in de open lucht of binnen opslaan?  

Grotere hoeveelheden brandhout kan je het beste goed beschut buiten aan de zuidelijke muur van het huis opslaan. Zo krijgt het hout genoeg lucht en ligt de houtstapel goed beschut tegen weersinvloeden, zodat rot en schimmelvorming nauwelijks een kans krijgen. Wanneer je hout voor de open haard opslaat, beschermt een zelfgebouwde overkapping het hout effectief tegen regen en vocht. 

Man neemt houtblokken uit een zelfgebouwd brandhoutrek in de woonkamer om de open haard te vullen

Kleinere hoeveelheden hout kan je ook binnenshuis opslaan.

Sla brandhout nooit op in de kelder of garage, want daar kan zich vocht ophopen waardoor schimmel ontstaat.

Om de houtblokken niet stuk voor stuk naar binnen te hoeven dragen, kan je reeds droog brandhout ook in een zelfgebouwd brandhoutrek voor binnen bewaren. 

Als je zelf brandhout zaagt, is het geen goed idee om het brandhout in het bos op te slaan. Aan de ene kant moet je rekening houden met diefstal en aan de andere kant verlangt de overheid vaak dat het snel wordt afgevoerd.

Voorschriften bij de opslag van brandhout

Als je brandhout in de tuin wilt opslaan, moet je rekening houden met voorschriften die per gemeente kunnen verschillen. Normaal gesproken is tot 40 kubieke meter brandhout per perceel geen probleem. Als je haardhout wilt opstapelen voor een praktische bescherming tegen inkijk, dan moet je bij opslag op de perceelgrens de voorgeschreven afstanden aanhouden. Omwille van de brandveiligheid is voor de opslag van brandhout bovendien vaak een wettelijke afstand tot naburige gebouwen vastgelegd.

Neem dus gerust contact op met je gemeente voor informatie over de voorschriften voor brandhoutopslag.

Zelfgebouwde overkapping voor brandhout in een tuin
Bij de opslag moeten de voorgeschreven afstanden worden aangehouden.

Bovendien bestaan er voorschriften voor de toegestane emissies bij het stoken en verbranden van hout. Zo mag hout met een vochtigheidsgraad van meer dan 25 procent niet worden gestookt of verbrand. Aan te bevelen is een percentage restvocht van ongeveer 15 procent. Zorg er beslist ook voor dat je het brandhout lang genoeg opslaat als je het niet zelf zaagt, maar koopt.

STIHL tip

Met behulp van een houtvochtigheidsmeter kan je snel bepalen of je voldoet aan de wettelijke grenswaarde of dat je brandhout nog langer opgeslagen moet blijven – zo weet je altijd zeker of je correct handelt.

Zo stapel je brandhout op de juiste manier 

Om brandhout correct te stapelen, leg je het best eerst op de onderste rij een paar blokken dwars om voor meer stabiliteit te zorgen. 

Stapel het brandhout vervolgens losjes op elkaar, zodat er voor het droogproces voldoende lucht tussen de stukken hout kan circuleren. Bij hout dat je zelf hebt gezaagd, is dit meestal sowieso het geval, omdat door lichte onregelmatigheden van de houtblokken kleine tussenruimten ontstaan.

Als je hout in de tuin of ergens anders in de open lucht bewaart, zorg er dan voor dat het opgeslagen brandhout geen contact maakt met de grond, zodat het droog blijft en niet kan gaan rotten.

Brandhout, opgeslagen in een ronde stapel

In een ronde stapel is ruimte voor veel brandhout.

Als je hout in de tuin opslaat en voldoende ruimte hebt, kan je het brandhout ook in een ronde stapel leggen. Dit soort opslag heeft als voordeel dat je extra grote hoeveelheden brandhout kan bewaren. Leg daarvoor op een waterdichte ondergrond eerst een cirkelvormig fundament en stapel het hout daarop cirkelvormig vanuit het midden.  

Plan na ongeveer een meter stapelhoogte gerust een middenlaag van planken in, zodat je ronde stapel voldoende stabiel blijft. Denk er ten slotte aan om het opgeslagen brandhout af te dekken. 

Brandhout decoratief opslaan: ideeën en suggesties

Rek met brandhout naast een brandende open haard

Een brandhoutrek voor binnen is een handige blikvanger.

Een stapel brandhout neemt niet alleen ruimte in beslag, maar kan ook heel stijlvol zijn. Wanneer je brandhout in de buurt van een zitplaats opslaat, bieden de aantrekkelijke structuur en de warme geur van het hout een welkome bescherming tegen inkijk met een rustieke charme.  

Met een beetje handigheid kan je ook een zelfgemaakt brandhoutrek voor binnen proberen – een praktische, tijdloos mooie blikvanger voor de opslag van brandhout naast de houtkachel of de open haard. Bovendien kan je planten of decoraties bovenop het rek zetten. 

Nog meer suggesties voor zaagwerkzaamheden