Het ideale maaischema voor je ¡MOW® robotmaaier

Na de installatie is de iMOW® zo goed als startklaar. Je moet alleen nog een maaischema instellen en dan kan hij eraan beginnen.

STIHL dealer stelt het maaischema in van een STIHL iMOW® RMI 422 robotmaaier

Belangrijke informatie

Deze robotmaaiertips gelden alleen voor de modellen RMI 422 (P, PC), 522 C en 632 (C, P). Alle informatie over de volgende generatie robotmaaiers (iMOW® 5, 6 en 7 of iMOW® EVO 5, EVO 6 en EVO 7) kan je hier vinden.

De juiste robotmaaier voor je gazon

Er is een geschikte iMOW® robotmaaier voor bijna elke tuin. Van een kleine tot een heel grote tuin – de iMOW® robotmaaiers kunnen gazons aan tot 5.000 m². De maaitijd die de iMOW® robotmaaier nodig heeft, hangt af van het te maaien oppervlak.

Model RMI 422 RMI 422 P RMI 422 PC RMI 522 C RMI 632 RMI 632 C RMI 632 P RMI 632 PC
Maximale gazonoppervlakte in m² 800 1,500 1,700 2.100 3,000 3,200 4,000 5,000
Gemiddelde wekelijkse maaiduur* 16 uur 25 uur 28 uur 35 h 35 uur 38 uur 40 uur 50 uur

*Onder ideale omstandigheden (tuin zonder obstakels, geometrische vormen of hellingen) De cijfers hebben betrekking op de aangeduide maximale oppervlakte.

Smartphone met iMOW® app

Bovendien kan je kiezen voor de “Connect”-optie:

met een app regel je bij de iMOW® C-modellen van de series RMI 4 en RMI 6 heel wat instellingen op je smartphone of tablet in plaats van rechtstreeks op het apparaat. Zo kan je het maaischema instellen, de status bekijken, het maaien onderbreken of opnieuw starten. De bediening van de app is intuïtief en erg eenvoudig.

Het beste maaischema voor je robotmaaier

De robotmaaier werkt met zogenaamde actieve tijden. Tijdens de actieve tijden mag hij het dockingstation verlaten en het gazon maaien. Hij kan maaien, de accu kan opgeladen worden en er kunnen ook rustpauzes binnen die actieve tijden vallen. De robotmaaier verdeelt de nodige maai- en laadbeurten automatisch over het tijdvenster dat hij ter beschikking heeft. Je kan het maaischema manueel aanpassen. Let daarbij op de wettelijke bepalingen die ondanks het lage geluidsniveau ook voor de rustpauzes van je robotmaaier gelden.

Pas op voor egels!

In je tuin kunnen naast huisdieren ook wilde dieren zoals egels leven. Met een wildcamera kom je te weten of dat het geval is. Zo’n camera maakt ook ‘s nachts opnames vanuit verschillende perspectieven en vertelt je of je voorzorgen moet nemen. Het risico dat je egels verwondt is ook veel lager als je de robotmaaier alleen overdag laat werken. Egels zijn ‘s nachts actief en lopen dus vooral gevaar als de robotmaaier tijdens de avonduren of ‘s nachts aan het maaien is. In de handleiding van je iMOW® vind je verdere tips over het correcte gebruik van je machine en het beschermen van wilde dieren.

Hou er rekening mee dat de egel een beschermde diersoort is. Je mag hem niet vangen en uit zijn natuurlijke biotoop verwijderen. Er geldt een uitzondering als je hulp biedt aan een zieke of gekwetste egel, maar laat het dier na verzorging zo snel mogelijk vrij. 

Actieve tijden: het maaischema van een robotmaaier

De duur van de actieve tijden hangt af van de grootte van het maaivlak en van het maaischema. Hoe groter het oppervlak, hoe meer maaitijd de iMOW® robotmaaier nodig heeft. Hier komt ook de oplaadtijd bij die de iMOW® automatisch in de actieve tijden incalculeert. Zorg ervoor dat er zich tijdens de actieve tijden geen objecten bevinden op het gazon die het werk van de robotmaaier kunnen belemmeren. Hou ook kinderen en huisdieren weg, zodat ze zich niet kwetsen.

De regensensor beschermt tegen vocht

Maaien bij regenweer zorgt voor een slecht maairesultaat en maakt de robotmaaier sneller vuil. Ook worden de wortels van het gazon bij vochtig weer sneller beschadigd. Om dat te vermijden heeft de iMOW® robotmaaier een belangrijke functie: de regensensor. Je kan deze sensor individueel instellen: van “maai bij elk weer” tot “maai alleen als het droog is” zijn meerdere gradaties mogelijk. Als het begint te regenen en de regensensor is ingeschakeld, breekt de robotmaaier het werk af en haalt de verloren tijd nadien in. Wil je de iMOW® toch laten werken wanneer het regent? Verminder dan de gevoeligheid van de sensor of schakel hem uit. Alle iMOW® C-modellen ontvangen via de app actuele online-weervoorspellingen en houden in hun werkschema rekening met deze meteorologische gegevens.

STIHL iMOW® RMI 422 robotmaaier in het dockingstation
A STIHL dealer sets the dynamic mowing plan of a STIHL RMI 422 iMOW® robot mower on a green lawn

Een dynamisch maaiplan voor je ¡MOW® instellen

Geef de grootte van het maaivlak in. Op basis hiervan berekent de robotmaaier zijn maaischema. Hij stelt de actieve tijden aan je voor en je kan die bevestigen door op OK te drukken. Wil je andere actieve tijden, bijvoorbeeld omdat er elke woensdagmiddag kinderen in de tuin spelen, dan kan je die individueel aanpassen. 

Samenvatting: maaischema robotmaaier

  • Het maaischema van een robotmaaier hangt af van de grootte van je gazon.
  • Je kan het maaischema individueel instellen en aanpassen.
  • Wij raden aan om de robotmaaier alleen overdag te laten werken zodat hij geen nachtdieren verstoort.
  • De regensensor herkent regenweer en zorgt daardoor voor een perfect maairesultaat.