¡MOW® robotmaaier installeren: zo eenvoudig is het

Met de iMOW® is het onderhoud van je gazon kinderspel. Wij laten zien hoe je zelf je nieuwe robotmaaier installeert.

STIHL iMOW® robotmaaier 422 op houten terras met kabel en gebruiksaanwijzing vóór de installatie

Belangrijke informatie

Deze robotmaaiertips gelden alleen voor de modellen RMI 422 (P, PC), 522 C en 632 (C, P). Alle informatie over de volgende generatie robotmaaiers (iMOW® 5, 6 en 7 of iMOW® EVO 5, EVO 6 en EVO 7) kan je hier vinden.

De vele voordelen van een robotmaaier

Een perfect gazon heeft regelmatig onderhoud nodig en met de juiste machine lukt dat prima. Een STIHL iMOW® robotmaaier maait moeiteloos je gazon, geheel zelfstandig en volautomatisch. Tegelijkertijd wordt je gazon gemulcht en daardoor optimaal van voedingsstoffen voorzien. Zo wordt je gazon steeds groener en mooier. Jij stelt een schema op met de maaitijden en het maaivlak, de iMOW® robotmaaier doet de rest. Voordat je iMOW®maairobot aan het werk gaat, moet je hem alleen nog installeren. We laten je zien hoe dat gaat en waar je moet op letten.

Handleiding: de robotmaaier installeren: zo eenvoudig is het

Laten installeren of je robotmaaier zelf installeren? Aan jou de keuze. Je kan een beroep doen op de installatieservice van onze gekwalificeerde STIHL dealers of zelf je robotmaaier installeren. We tonen je stap voor stap hoe je dat zelf kan doen.

Materiaal voor de installatie van een STIHL iMOW® 422 robotmaaier

Robotmaaier installatie: de voorbereiding

Voordat de iMOW® het maaiwerk van je overneemt, raden wij aan om je gazon een laatste keer zelf onder handen te nemen en met de grasmaaier tot op een hoogte van vier tot vijf cm in te korten. Een licht vochtige bodem is best, zodat je de grondpennen voor de begrenzingsdraad en de haringen voor het dockingstation makkelijker in de grond kunt slaan.

Benodigdheden om zelf de robotmaaier te installeren:

 • Dockingstation
 • Gebruiksaanwijzing en beknopte handleiding
 • Hamer
 • Combinatietang
 • Striptang
 • Pen en papier
 • Installatiekit

Afhankelijk van de grootte van het maaivlak heb je een installatiekit maat S of L nodig. Met de iMOW® kan je ook oppervlakken maaien die kleiner zijn dan 100 m². Voor kleine maaioppervlakken met een draadlengte van minder dan 80 meter, moet de AKM 100 samen met de begrenzingsdraad worden geïnstalleerd.

STIHL dealer tekent een plattegrond voor de installatie van een STIHL iMOW® 422 robotmaaier.

Stap 1: teken een plattegrond

Wij raden aan een plattegrond van je gazon te tekenen en vaste objecten zoals een schommel op het maaivlak aan te duiden. Duid op de schets aan waar je het dockingstation wil plaatsen en teken ook de begrenzingsdraad rond het maaivlak. Let erop dat de begrenzingsdraad zich nergens kruist.

Een STIHL iMOW® 422 robotmaaier wordt tijdens de installatie geconfigureerd via het bedieningspaneel

Stap 2: installatie en basisinstellingen

De installatiewizard van de robotmaaier begeleidt je bij alle stappen van de eerste installatie. Hij laat zich gemakkelijk en intuïtief bedienen. Stel eerst de taal, de datum en de tijd in. Het is belangrijk dat de datum en de tijd correct ingesteld zijn zodat de robotmaaier later je gazon op het gewenste tijdstip maait.

STIHL dealer monteert het dockingstation van een STIHL iMOW® 422 robotmaaier

Stap 3: monteer het dockingstation

In het dockingstation brengt de iMOW® zijn rusttijden door en laadt hij de accu automatisch op. Hou bij de keuze van de plaats rekening met de volgende details.

Plaats Binnen of buiten het maaiveld Stroomaansluiting Vrij van storingsbronnen

Direct zonlicht kan leiden tot verhoogde temperaturen in het dockingstation en langere oplaadtijden van de accu. Daarom raden wij een schaduwrijke en beschermde plek aan. Als je geen plaats met schaduw voor het dockingstation hebt, kan je een zonnedak monteren dat als accessoire verkrijgbaar is. Zo is de robotmaaier beter beschermd tegen weersinvloeden.

Plaats het dockingstation goed zichtbaar zodat er niemand over struikelt.

Je kan de robotmaaier zowel binnen als buiten het maaiveld installeren. De handleiding van je machine beschrijft beide installatiemogelijkheden. Plaats het dockingstation dicht genoeg bij een stroomaansluiting, zodat de stroomkabels zowel op het dockingstation als op de netaansluiting aangesloten kunnen worden. Breng geen veranderingen aan in de stroomkabel van de netvoeding. Wij raden een stopcontact met overspanningsbeveiliging aan. Metalen, ijzeroxides, magnetische of elektrisch geleidende materialen en ook oude begrenzingsdraden kunnen de maaifunctie verstoren. Verwijder mogelijke storingsbronnen.

De begrenzingsdraad voor een STIHL iMOW® 422 robotmaaier wordt langs een gazonrand gelegd

Stap 4: leg de begrenzingsdraad

De robotmaaier herkent het te maaien oppervlak dankzij de begrenzingsdraad. Het dockingstation zendt een signaal door de draad waarop de iMOW® reageert.

In onze twee videohandleidingen zie je in detail hoe je de begrenzingsdraad correct rond het maaioppervlak legt en aansluit op het dockingstation.

De belangrijkste punten bij het leggen van de begrenzingsdraad

Maak de begrenzingsdraad vast met fixeernagels op 28 cm van de rand van het maaivlak (33 cm bij een iMOW® RMI 632). Sla de nagels volledig in de bodem. Laat tussen elke nagel een afstand van ongeveer een meter.

Leg "verboden zones" aan rond alle voorwerpen waar de iMOW® rond moet rijden, bijvoorbeeld groepjes bloemen of een boom in het midden van het gazon. Doe dat ook rond obstakels die lager zijn dan 8 cm (10 cm bij de iMOW® RMI 6). Let op het volgende bij het aanleggen van verboden zones.

STIHL dealer maakt een STIHL iMOW® 422 robotmaaier na het leggen van de draad klaar voor gebruik

Tips en veiligheidsinstructies

Tot slot geven we nog enkele tips.

Stel de snijhoogte in

Stel de snijhoogte in op niveau 5 tijdens de eerste weken, tot de begrenzingsdraad ingegroeid is. Zo ben je er zeker van dat de robotmaaier zijn werk doet zonder de begrenzingsdraad te beschadigen. Kies daarna eventueel een kleinere snijhoogte. Wij adviseren om bij aanhoudende droogte de snijhoogte op het maximale niveau in te stellen. Op die manier droogt de bodem niet zo snel uit en verbrandt je gazon niet.

Veiligheidsinstructies

De STIHL iMOW® robotmaaiers voldoen aan alle geldende veiligheidsnormen. Toch moet je rekening houden met volgende aanbevelingen. Blijf niet op het gazon als de iMOW® robotmaaier aan het werk is. Let ook op dat er zich geen kinderen of dieren op het gazon bevinden. De iMOW® is perfect uitgerust om al het maaiwerk overdag uit te voeren en je hoeft hem ‘s nachts niet extra te laten werken. Laat de robotmaaier alleen overdag maaien, zodat nachtdieren geen gevaar lopen.

De robotmaaier laten installeren door een STIHL dealer

Als je dat verkiest, kan je voor de installatie van je STIHL robotmaaier een beroep doen op een van onze gespecialiseerde dealers. Onze plaatselijke dealers geven je graag advies. Zo kan je ontspannen aan het tuinseizoen beginnen!

Samenvatting: je STIHL robotmaaier installeren

 • Bereid het gazon voor door het met de grasmaaier tot een hoogte van 4 tot 5 cm af te maaien.
 • De installatiewizard van de robotmaaier leidt je door de installatie.
 • Het dockingstation staat het best op een schaduwrijke, effen plek dicht bij een geschikte stroomaansluiting.
 • Met een begrenzingsdraad baken je het te maaien oppervlak duidelijk af.
 • Je kan de installatie van je robotmaaier ook laten uitvoeren door een gespecialiseerde dealer.