Zo maak je je robotmaaier klaar voor de winter

Maak je robotmaaier in een paar eenvoudige stappen klaar voor de winter.

STIHL iMOW® 422 robotmaaier wordt met een doek gereinigd en wintervast gemaakt

Belangrijke informatie

Deze robotmaaiertips gelden alleen voor de modellen RMI 422 (P, PC), 522 C en 632 (C, P). Alle informatie over de volgende generatie robotmaaiers (iMOW® 5, 6 en 7 of iMOW® EVO 5, EVO 6 en EVO 7) kan je hier vinden.

Waarom is een winterstop belangrijk voor je robotmaaier?

Als het koude seizoen aanbreekt is het tijd om je maairobot een pauze te gunnen. Het gazon hoeft niet meer gemaaid te worden en je kleine tuinhelper kan genieten van zijn welverdiende winterslaap.

Om de robotmaaier tegen de weersinvloeden te beschermen, mag je hem tijdens de wintermaanden niet buiten laten staan. Lage temperaturen, sneeuw en regen kunnen de gevoelige elektronica van je iMOW® beschadigen. Bescherm ook het laadstation tegen vocht.

Wanneer berg je de robotmaaier op voor zijn winterslaap?

Tegen het einde van de herfst groeit het gazon bijna niet meer. Vanaf dan heeft maaien nog maar weinig zin en het kan zowel je gazon als je robotmaaier beschadigen.

Vanaf wanneer laat je dan je robotmaaier aan zijn winterslaap beginnen? Uiterlijk als het kwik voor de eerste keer onder nul gaat maai je het gazon voor de laatste keer. Daarna mag je de machine deactiveren. In het algemeen is oktober of begin november een goed tijdstip om je maairobot winterklaar te maken.

STIHL iMOW® 422 robotmaaier in het dockingstation vóór de winterstop

In het voorjaar ontwaakt je gazon weer uit zijn winterslaap. Het is dan de hoogste tijd om je robotmaaier klaar te maken voor zijn eerste rondjes in de tuin.

Wanneer in het voorjaar gaat je robotmaaier weer aan het werk?

Dat hangt af van de plaats waar je woont en de weersomstandigheden op dat moment. In het algemeen geldt: tussen maart en april kondigen de eerste warme zonnestralen het begin van een nieuw tuinseizoen aan.

Wil je het onderhoud en het winterklaar maken van je robotmaaier liever niet zelf doen? Onze gespecialiseerde STIHL dealers geven graag antwoord op je vragen en voeren indien gewenst alle belangrijke werkzaamheden aan de iMOW® uit. Wil je genieten van 5 jaar garantie op je STIHL iMOW®? Dan is jaarlijks winteronderhoud bij de STIHL dealer zelfs noodzakelijk.

De robotmaaier klaarmaken voor de winter: handleiding

In een paar stappen maak je de STIHL maairobot winterklaar.

Het maaimes vervangen

Inspecteer het maaimes. Is het nog scherp genoeg of moet het worden vervangen?  
Als het maaimes bot wordt en niet meer zuiver maait, is het tijd om het te vervangen. Slijp het nooit, maar vervang het door een nieuw. Alleen zo kan de robotmaaier behoorlijk en stil werken.

Videohandleiding

Winteronderhoud voor je robotmaaier

We raden aan om je machine elke winter te laten inspecteren door een STIHL dealer. Hij controleert in de eerste plaats gevoelige onderdelen van de robotmaaier zoals de accu, de elektronica en de software.

Samenvatting: maak je robotmaaier klaar voor de winter

  • Vorst en sneeuw kunnen je robotmaaier beschadigen.
  • Berg je machine tijdens de winter daarom op in een droge en warme ruimte.
  • Laat je robotmaaier tegen het einde van de herfst aan zijn winterslaap beginnen.
  • Berg je iMOW® alleen op als hij bedrijfszeker is. Controleer hem eerst op mogelijke beschadigingen en laat die repareren door één van onze gespecialiseerde STIHL verkopers.
  • Maak je robotmaaier grondig schoon voordat je hem opbergt voor de winter.
  • Zet hem in een droge en afsluitbare ruimte.